Show simple item record

dc.contributor.advisorCeylan, Şule
dc.contributor.advisorTutuş, Ahmet
dc.contributor.authorÇetin, Serkan
dc.date.accessioned2021-05-06T12:50:48Z
dc.date.available2021-05-06T12:50:48Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-08-01
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/591412
dc.description.abstractBu çalışmada Erzurum ilinde yetişen, halk arasında yabani sebze ve tıbbi amaçla kullanılan; Çaşır (Ferula comunis L.), Evelik, ( Rumex patientia L.), Kenger (Gundelia tournefortii L.), Eşgın (Rheum ribes L.), Çiriş otu (Asphodeline taurica ), Kuşekmeği, (Polygonium arenastrum), Çayır soğanı (Allium schoenoprasum L.), Yabani Çaşır (Ferula orientalis L.) bitkilerinin yaprak veya gövdelerinden oluşan 13 farklı örnek ayrı ayrı incelenmiştir. Bitkisel ürünlerin antioksidan kapasitelerini ve antimikrobiyal aktivitelerini belirlemek için çeşitli yöntemler kullanılmıştır. Antioksidan kapasiteyi belirleyen yöntemler: FRAP (Fe3+İndirgeme Antioksidan Gücü) DPPH● giderme, Toplam Polifenol Tayini, CUPRAC (Cu+2 İndirgeyici Antioksidan Kapasite) ve Toplam flavonoid yöntemini içerirken antimikrobiyal aktiviteyi belirleyen yöntem ise Minimum inhibisyon konsantrasyon (MİK) yöntemidir. Antioksidan aktivite sonuçlarından elde edilen verilere göre Erzurum ilinden elde edilen Eşgın (Rheum ribes L.) bitkisi (EI) yapılan tüm analizler içerisinde en yüksek antioksidan kapasiteye sahip olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan hemen hemen tüm antioksidan analiz yöntemlerinde ise en düşük antioksidan aktiviteyi Yabani Çaşırı'nın Sap kısmı (YÇS) (Ferula Orientalis L.) göstermiştir. Antimikrobiyal aktivite sonuçlarından elde edilen verilere göre ise tüm bitkiler arasında Yabani Çaşır bitkisinin hem yaprak kısmının (YÇY), hem de sap kısmının (YÇS), test mikroorganizmalarının çoğuna karşı çok iyi derecede aktivite gösterdiği gözlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study, 13 different samples were examinated separately which are grown in the province of Erzurum. This samples are known as wild vegetables and used for medical purpose that are composed of leaves and hides of plants such as Ferula (Ferula comunis L.), Evelik, ( Rumex patientia L.), Acanthus (Gundelia tournefortii L.), Esgin (Rheum ribes L.), Ciris (Asphodeline taurica ), Bird bread (Polygonium arenastrum), Meadow onion (Allium schoenoprasum L.), Yaban Casırı (Ferula orientalis L.). Varius methods were used to determine antioxidant capacities end antimicrobial activities of plant products. Methods that determine antioxidant capacity include; FRAP (ferric ion reducing antioxidant power), DPPH● (free radical), Analysis of total polyphenol, CUPRAC (Cupric Reducing Antioxidant Capacity) and Total flavonoids assay and the method Minimum inhibitory concentration (MIC) that determines antimicrobial activitiy. According to the results obtained from the antioxidant activity results, Esgin (Rheum ribes L.) plant (EI) obtained from Erzurum province has the highest antioxidant capacity among all analyzes made. On the other hand, in almost all antioxidant analysis methods, the lowest antioxidant activity was Yabani Casir Sap part (YCS) (Ferula Orientalis L.).According to the results obtained from the results of antimicrobial activity, it was observed that the leaf portion (YCY) and the stem portion (YCS) of Wild Spotted Plants showed very good activity against the majority of the test microorganisms among all the plants.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAğaç İşleritr_TR
dc.subjectWood Productsen_US
dc.titleErzurum ilinde yetişen ve halk arasında tıbbi amaçla kullanılan bazı bitkilerin antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of antioxidant and antimicrobial activities of some plants used in medical between adults and people in the erzurum province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-08-01
dc.contributor.departmentOrman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10158372
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid474170
dc.description.pages71
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess