Show simple item record

dc.contributor.advisorGöktürk, Aşkın
dc.contributor.authorKara, Ethem
dc.date.accessioned2021-05-06T12:50:43Z
dc.date.available2021-05-06T12:50:43Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-01-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/591387
dc.description.abstractCrataegus pontica (Doğu Karadeniz Alıcı) Artvin yöresinde doğal olarak yayılış gösteren alıç türlerinden olup, yöre halkı tarafından besin kaynağı olarak kullanıldığından üretim olanaklarının tespiti önem taşımaktadır. Üretimlerinde tohumlarında var olduğu bilinen tohum kabuğu ve embriyonun olgunlaşmamış olmasından kaynaklanan çimlenme engelleri nedeniyle önişlemlerin uygulanması gerekmektedir. Saklama sıcaklının C. pontica tohumlarının sonradan olgunlaşması üzerine etkisinin tespitinin amaçlandığı bu çalışmada dört farklı sıcaklık derecesinde (-3, 0-5, 10-15 ve 20-25 ºC) 10 ay saklanan tohumlara suda bekletme (2, 4 ve 6 gün), küllü suda bekletme (2, 4 ve 6 gün), sülfürik asitte bekletme (1, 3 ve 6 saat) , hidrojen peroksitte bekletme (1, 3 ve 6 saat) ve etil alkolde bekletme (2, 4 ve 6 gün) ön işlemleri ile birlikte küllü suda + sülfürik asitte bekletme ön işlem kombinasyonları uygulanmıştır. Ekimler Ardanuç Orman Fidanlığında 3 tekrarlı rastlantı blokları deneme desenine göre polietilen tüplere gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda suda bekletme, küllü suda bekletme ve etil alkolde bekletme ön işlemlerinde ve kontrol tohumlarında çoğunlukla çimlenmenin meydana gelmemiştir. En yüksek çimlenme oranları sülfürik asitte bekletme + küllü suda bekletme ve sülfürik asitte bekletme önişlem gruplarından elde edilirken, ılık saklama ortamında saklanan tohumlarda diğer saklama sıcaklıklarına oranla daha yüksek çimlenmeler sağlanmıştır.
dc.description.abstractCrataegus pontica is one of the species of hawthorn, which spreads naturally in Artvin. Since it is used as a food source in the area, the determination of C. pontica production possibilities is very important. Pretreatments need to be applied in C. pontica production because of the germination inhibitors existing as a result of immature seed coat and embryo.In this study, it is aimed to determine the effect of storage temperature on later maturation of C. pontica Seeds. The seeds have been stored in four different temperature degrees ( -3, 0-5, 10-15 and 20-25) for 10 months. Then they have been soaked in water (for 2,4 and 6 days), in ash water ( for 2, 4 and 6 days), in sulfuric acid (1, 3 and 6 hours) in hydrogen peroxide (1, 3 and 6 hours) and in ethyl alcohol (2, 4 and 6 days ). With these preprocesses, soaking in ash water + soaking in sulfuric acid pretreatment combinations have been applied. The plantation has been done in polyethylene tubes according to the trial design of the three replicate random blocks in Ardanuç forest nursery. In the result of the study, germination did not come mostly to the control seeds during the pretreatment of soaking in water, soaking in ash water and soaking in ethyl alcohol. While the highest germination rates have been obtained from soaking in sulfuric acid + soaking in ash water, higher germination in seeds has been observed in warm storage environments rather than other storage temperatures.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectOrmancılık ve Orman Mühendisliğitr_TR
dc.subjectForestry and Forest Engineeringen_US
dc.titleSaklama sıcaklığının ve bazı ön işlemlerin doğu karadeniz alıcı (Crataegus pontica C. Koch) tohumlarının çimlenmesi üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffects of storage temperature and some pretreatments on germination of eastern black sea hawthorn (Crataegus pontica C. Koch) seeds
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-01-23
dc.contributor.departmentOrman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmCrataegus
dc.subject.ytmSeed dormancy
dc.identifier.yokid10212770
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid527675
dc.description.pages52
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess