dc.contributor.advisor | Peşman, Emrah | |
dc.contributor.author | Tekdemir, Veysel | |
dc.date.accessioned | 2021-05-06T12:50:27Z | |
dc.date.available | 2021-05-06T12:50:27Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-02-24 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/591318 | |
dc.description.abstract | ÖZETISIL İŞLEM GÖRMÜŞ DİŞBUDAK ODUNLARININ KİMYASAL VE TERMAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİBu tez çalışmasında, Bolu-Gerede bölgesinde bulunan Novawood Fabrikasından kereste numunesi alınan Dişbudak odunlarının bazı kimyasal ve termal özelikleri üzerine ısıl işlemin etkisi araştırılmıştır. Isıl işlem, 190 o C sıcaklıkta 6 saat süre ile su buharı ortamında Thermowood prosesine göre keresteler fabrikada ısıl işleme tabi tutulmuştur. Keresteden alınan örneklerin; holoselüloz, a-selüloz, lignin, kül tayini, alkol hekzan çözünürlüğü, sıcak ve soğuk su çözünürlükleri, %1 NaOH çözünürlüğü, alkol-siklohegzan çözünürlükleri belirlenmiştir. Ayrıca örneklerin FTIR-ATR karakterizasyonu, karbonhidrat, elementel ve termal analizleri yapılmıştır.Isıl işlem ile birlikte örneklerin karbonhidrat miktarları önemli ölçüde azalmıştır. Wise yöntemine göre holoselüloz miktarı %72,67'den %57,72'ye NREL karbonhidrat analizine göre %76,26'dan %57,87'ye kadar düşmüştür. Monomer bazında glukoz %45,18 den %43,39'a ksilan %16,32'den %9,51'e, mannoz %6,56'dan %4,37'ye gerilemiştir. Bu sonuçlar FTIR analizleri ile de desteklenmiştir. Şekerlerin bozulması nedeniyle diğer çözünürlük değerleri azalırken %1NaOH çözünürlüğü %19,99'dan %26,21'e çıkmıştır. Termal analizler de karbonhidrat bozunumunu kanıtlamaktadır. | |
dc.description.abstract | SUMMARYDETERMINATION OF THE CHEMICAL AND THERMAL PROPERTIES OF HEAT TREATED DISHBUDAK WOODIn this thesis, the effect of heat treatment on some chemical and thermal properties of Ash wood taken from Novawood Factory in Bolu-Gerede region was investigated. Heat treatment, 190 ° C for 6 hours in water vapor environment according to the Thermowood process timber was heat-treated in the factory. Samples taken from timber; Holocellulose, α-cellulose, lignin, ash determination, alcohol hexane solubility, hot and cold water solubility, 1% NaOH solubility, alcohol-cyclohexane solubility were determined. In addition, FTIR-ATR characterization, carbohydrate, elemental and thermal analyzes of samples were performed. Carbohydrate content of samples decreased significantly with heat treatment. According to Wise method, the amount of holocellulose decreased from 72,67% to 57,72% according to NREL carbohydrate analysis from 76,26% to 57,87%. On the basis of monomer, glucose decreased from 45.18% to 43.39% xylane from 16.32% to 9.51%, mannose decreased from 6.56% to 4.37%. These results were supported by FTIR analysis. Other solubility values decreased due to the deterioration of sugars, while the solubility of 1% NaOH increased from 19.99% to 26.21%. Thermal analysis also proves carbohydrate degradation. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ağaç İşleri | tr_TR |
dc.subject | Wood Products | en_US |
dc.title | Isıl işlem görmüş dişbudak odunlarının kimyasal ve termal özeliklerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determina of the chemical and thermal properties of heat treated dishbudak wood | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-02-24 | |
dc.contributor.department | Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10320113 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 611607 | |
dc.description.pages | 56 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |