Eskişehir ili bitkisel üretiminin değişkenlik ve çeşitlendirme analizleri
dc.contributor.advisor | Ağaoğlu, Embiya | |
dc.contributor.author | Şermet, Nevin | |
dc.date.accessioned | 2021-05-06T12:48:51Z | |
dc.date.available | 2021-05-06T12:48:51Z | |
dc.date.submitted | 1991 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/591005 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bitkisel üretimde yetiştirilen ürünlerin verim ve fiyatları doğa koşullarının etkisiyle sürekli değişim göstermektedir. Bu durum, verim ve fiyattaki değişmeler sonucu ortaya çıkan ve ayrıca verim ve fiyat değişmelerinden daha önemli olan gelir değişkenliğine neden olmaktadır. Ancak tarım sektöründe gelir değişkenliğine karşı alınan çeşitli tedbirler vardır. `Çeşitlendirme` tekniği de bu amaç doğrultusunda uygulanan tedbirlerden sadece birisidir. Araştırmanın uygulama bölümünde Eskişehir ilinin 12 bitkisel ürünü için verim, fiyat ve gelir değişkenlikleri ile gelir değişkenliğini azaltmak amacıyla çeşitlendirme analizleri yapılırken zaman serilerinden, regresyon ve korelasyon analizinden, ayrıca aritmetik ortalama, standart sapma, öngörünün standart hatası ve iki çeşit değişkenlik katsayısından yararlanılmıştır. Sonuç olarak, Eskişehir ilindeki üreticilerin sözkonusu 12 bitkisel ürünün üretiminde karşılaştıkları verim, fiyat ve gelir değişkenlikleri incelenerek, gelir değişkenliğini azaltmak amacıyla uygulayabilecekleri başlıca çeşitlendirme sistemleri istatistiksel ölçüler yardımıyla belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | in ABSTRACT The prices and productivities of vegetable products have been continuously changing because of changes in natural conditions. This situation causes to income variations which are more important than price and productivity changes. There are, however, some techniques to reduce income variations. `Diversification` is one of them. In the application section of this research, to reduce price and income variations, diversification analysis are held for 1 2 vegetable products grown in Eskişehir. In order to complete these analysis several means, consisting of time series, regression and correlation analysis, arithmatic mean, standard deviation, standard error of estimate and two types of variableness coefficients, are used. As a result by investigating the productivity, price and income changings which producers faced with in Eskişehir region regcudlng the production of 12 vegetable products and by using statistical measurements applicable diversification systems to reduce income differential are determined. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İstatistik | tr_TR |
dc.subject | Statistics | en_US |
dc.title | Eskişehir ili bitkisel üretiminin değişkenlik ve çeşitlendirme analizleri | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Eskişehir | |
dc.subject.ytm | Agricultural products | |
dc.subject.ytm | Variability analysis | |
dc.identifier.yokid | 15859 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANADOLU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 15859 | |
dc.description.pages | 67 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |