Show simple item record

dc.contributor.advisorBozkurt, Rifat
dc.contributor.authorÖzçelik(Bahçe), Vedia
dc.date.accessioned2021-05-06T12:48:46Z
dc.date.available2021-05-06T12:48:46Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/590982
dc.description.abstractav ÖZET Bu çalışmada Kızılcahamam, Konya ve Uşak yöresinden geti rilen killerin yeğ sanayiinde abartma toprağı olarak kullanıla bilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla, Kızılcahamam'dan alınan üç adet kil ile Konya, Uşak yöresinden alınan iki adet kil örneği üzerinde çalışılmış tır. Örnekler, sülfirik asit kullanılarak kuru ve yaş yöntem lerle aktif leştirilmiştir. İki farklı yöntemle aktive edilen kil örneklerinin ham ayçiçek yağı ve hem pamuk yağları üzerin deki ağartma kapasiteleri belirlenmeye çalışılmıştır. Asit aktivasyonunda sıcaklık ve aktivasyon süresi sabit tutularak, aktivasyondaki asit/kil oranları değiştirilerek çalışılmıştır. Aktive edilen killerde sanayide kullanılan Ton sil Optimum FF kili, çalışma koşulları değiştirilmeksizin, ayçi çek ve pamuk yağlarının ağartılması sonucunda alınan değerler kar şıl aş t ırılmıştır. Sonuçta, ağartma toprağı olarak kullanılan kilin, uygula nacak aktivasyon yöntemine ve yeğin cinsine göre değişiklik gösterdiği saptanmıştır.
dc.description.abstractSUMMARY In this study, the usability of clays from Konya, Kızıl cahamam and Uşak as bleaching earth in vegetable oil industry, has been investigated. For this purpose,, studies were 'focused on the different clay samples from mentioned regions. Samples were wet and dry acticated by using sulphuric acid. An attempt has been made to determine the bleaching capacities of activated clays. In the activation studies, temperature and duration of activation vsoere kept constant, but the acid/clay ratios were varied. Under similar conditions, the results obtained from bleaching raw sunflower oil and raw cotton seed oil by using the activated clays and Tonsil Optimum FF clay were compared. As the result, it has been determined that cleys used as bleaching earth showed variations depending upon the methods of activation and the type of vegetable oil.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleKillerin aktivasyonu ve yağlarda kullanımı
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAcid activation
dc.subject.ytmClay
dc.subject.ytmOil industry
dc.subject.ytmOils
dc.identifier.yokid15882
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANADOLU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid15882
dc.description.pages77
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess