Show simple item record

dc.contributor.advisorKıvanç, Merih
dc.contributor.authorKunduhoğlu, Buket
dc.date.accessioned2021-05-06T12:48:32Z
dc.date.available2021-05-06T12:48:32Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/590915
dc.description.abstractBu araştırma Eskişehir'de halkın tüketimine sunulan kıymaların bakteriyolojik içeriğini ve halk sağlığına uygunluğunu belirlemek ayrıca ülkemiz şartlarına uygun olarak hazırlanacak standartlara kaynak olabilecek veriler elde etmek amacıyla yürütülmüştür. Kıyma örnekleri şehrin sosyo-ekonomik yönden farklılık gösteren 10 bölgesinden Mayıs 1991-Ocak 1992 tarihleri arasında tesadüfi olarak seçilen kasaplardan alınmıştır. Toplam 90 adet kıyma örneği alınarak total aerobik bakteri sayısı (TABS), psikrofilik bakteri, koliform, E. coli, B. cereus, S. aureus, C. perfiringens, fekal Streptecoccus, maya ve küf sayıları ile Salmonella-Shigella bakterileri yönünden incelenmiştir. Sonuç olarak, Eskişehir'de 10 değişik bölgeden alınan kıyma örnek¬ lerinin bakteriyolojik açıdan potansiyel bir tehlikenin varlığı belirlen¬ miştir. Buna göre ülkemiz koşullarına uygun bakteriyolojik standartların belirlenerek, en kısa zamanda uygulumaya konulması ve bunun takibi için gerekli önlemlerin alınması zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
dc.description.abstractThis study has been underlaken to determine the bacteriological content of the ground beef consumed in Eskişehir and to obtain data that could be used to set ground beef standarts according to conditions in our country. Ground beef samples were collected from May 1991-January 1992, from 10 different meal stores which were chosen randomly sosioeconomically different section of the city of Eskişehir. Total of 90 ground beef samples were analyzed for their total aerobic bacteria number, psychrotrophilic bacteria, coliform, E. coli, B. cereus, S. aureus, C. perfîringens, fecal Streptecoccus, yeast and mould counts and for the presence of Salmonella and Shigella bacteria. As a result, the ground beef samples poor quality and to have various bacteria that are potential health hazard for public. So the proper bacterio¬ logical standarts for ground beef set and enforceed immediately.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleEskişehir`de halkın tüketimine sunulan kıymanın bakteriyolojik analizi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmEskişehir
dc.subject.ytmGround meat
dc.subject.ytmBacteriology
dc.subject.ytmMeat products
dc.identifier.yokid23694
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANADOLU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid23694
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess