Show simple item record

dc.contributor.advisorGürsoy, Erdoğan
dc.contributor.authorBoylu, Nezihe Tülün
dc.date.accessioned2021-05-06T12:05:26Z
dc.date.available2021-05-06T12:05:26Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/587941
dc.description.abstractFertilizasyon sonrası uterusda gelişen yapıya plasenta denir. Plasenta gebeliğin devamı için gerekli hormonları sentezler. Bu hormonlardan olan human koryonik gonadotropin (hCG), human plasental laktojen (hPL), progesteron, inhibin ve aktivin araştırmamızda kullanıldıBu çalışmamızda hormonların normal ve gestasyonel trofoblastik hastalıklarda (komplet mol ve parsiyel mol plasentalarda) ne kadar etkili olduğu bunlar arasında morfolojik ve immünohistokimyasal farklar var mı sorularına cevap arandıNormal plasentaların chorion villus epitel hücreleri (sinsisyotrofoblast ve sitotrofoblast) histolojik olarak düzgün yüzeyler içermekte, immünohistokimyasal olarak da hormon etkilerine cevap vermektedirKomplet mol ve parsiyel mol plasentaların epitel hücreleri düzensiz yüzeyli olup, yer yer kalınlaşma, incelme ve erime gösterirken, bağ dokusu artışı ile de histolojik farklılıklar ortaya koymaktaydı. Ayrıca, hormonların etkisin de yetersiz ve zayıf kalırken sitotrofoblastlarda şişme ve balonlaşma vardırİmmünohistokimyasal boyama; normal, komplet mol ve parsiyel mol plasentalar arasındaki farkları belirlemektedir. Normal plasenta ile mol hidatiformlu plasentalar arasındaki ayırıcı özellikler çocuk sağlığı için önemli olduğunu vurgulamaktadır. Plasentanın erken tanısı tedavi imkanı vereceği ve fetus kayıplarının azalacağını düşündürmektedir.Anahtar Kelimeler: Gestasyonel trofoblastik hastalık, hCG, hPL, progesteron, inhibin, aktivin.
dc.description.abstractThe structure that develops in uterus after fertilisation is called placenta. Placentasynthesizes the hormones which are necessary for the continuation of pregnancy. Humanchorionic gonadotropin (hCG), human placental lactogen (hPL), progesterone, inhibin and activin which are among these hormones, were used in our studyWe tried to find out the morphological and immunohistochemal differencs between these hormones and display their effecct on gestatioal trophoblastic diseaases in complet moles and partial mole placentasIn our study, eight cases of partial molar and complete molar pregnancy, and ten cases of normal placenta are enrolled. The difference from the tissues that were stained immunohistochemically with five hormones was introduced. It is found that all of these five hormones were held regularly on the epithelium in the control placenta. Irregularities and poor staining were detected in the epithelial cells of the complete and partial moles. Dilatation in connective tissues of complete mole and partial mole was observed. Bubbling was detected in cytotrophoblast when complete mole was stained immunohistochemically with hCG and hPL. Bubbling was observed also in partial mole during immunohistochemical staining with hCG, hPL and progesterone. When partial mole was stained with hCG and hPL, the decidua cells were also stainedWith these differences between the subjects, we consider they will be helpful in differential diagnosis.Key Words: Gestational trophoblastic diseases, human chorionic gonadotropin, human placental lactogen, progesterone, inhibin, activin.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHistoloji ve Embriyolojitr_TR
dc.subjectHistology and Embryologyen_US
dc.titleNormal ve gestasyonel trofoblastik hasta plasentalarının ve bunların içerdikleri hormonların histolojik ve immünohistokimyasal olarak değerlendirilmesi.
dc.title.alternativeHistological and immunohistochemical evaluation of normal and gestational trophoblastic diseased placentas and the hormones they include.
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHistoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid332332
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid229715
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess