Show simple item record

dc.contributor.advisorÖnol, Ahmet Gökhan
dc.contributor.authorTatli, Onur
dc.date.accessioned2021-05-06T11:56:17Z
dc.date.available2021-05-06T11:56:17Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/585444
dc.description.abstractBu araştırma, inorganik veya organik çinko kapsayan etlik piliç rasyonuna tannik asit katılmasının etlik piliçlerde performans (canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı, yaşama gücü), karkas özellikleri (sıcak karkas randımanı, göreli karaciğer ağırlığı ve göğüs eti rengi), çinko sindirilebilirliği, serum, tibia, karaciğer ve tüyde çinko düzeyleri ile ince bağırsak içeriği viskozitesi ve tüy skoru üzerine olan etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırmada toplam 480 adet Ross 308 ticari hibrit erkek etlik civciv kullanılmıştır. Araştırma 2x2 faktöriyel deneme desenine göre oluşturulan dört deneme grubu (1. grup; tannik asit katkısı yapılmamış ve inorganik çinko kapsayan, 2. grup; tannik asit katkısı yapılmamış ve organik çinko kapsayan, 3. grup; tannik asit katkısı yapılmış ve inorganik çinko kapsayan, 4. grup; tannik asit katkısı yapılmış ve organik çinko kapsayan) ile yürütülmüştür. Civcivler her bir deneme grubuna (120 adet) rasgele dağıtılmış ve her bir deneme grubu için sekiz alt grup (15 civciv) düzenlenmiştir. Araştırmanın ilk 10 gününde 3010 Mcal/kg ME ve %24 HP içeren etlik piliç başlangıç, 11-28. günlerinde 3175 Mcal/kg ME ve %22 HP içeren etlik piliç geliştirme, 28-42. günler ile 42. günden sonra yapılan sindirim denemesinde ise 3225 Mcal/kg ME ve %20 HP içeren etlik piliç bitirme rasyonları kullanılmıştır. Deneme yemleri hayvanlara ad libitum verilmiştir.Rasyonlarda çinko sindirilebilirliğini belirlemek için denemenin 42. gününde 1. deneme grubundaki hayvanlar rasgele seçilip tartılmış ve sindirim denemesi için her bir deneme grubunda 16 hayvan olacak şekilde bireysel kafeslere konularak dört deneme grubu yeniden oluşturulmuştur. Sindirim denemesi birbirini izleyen 12 saat ön açlık, 3 gün yemleme ve 12 saat son açlık süreçlerini içerecek şekilde yürütülmüştür.Rasyona tannik asit katkısı yapılmasıyla araştırma sonu canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve yem tüketimi değerlerinde önemli (P<0,001) düzeyde azalma şekillendiği, yemden yararlanma oranı üzerinde ise tannik asit katkısının etki göstermediği belirlenmiştir. Çinko kaynağının ise performans parametreleri üzerine herhangi bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir.Çinko sindirilebilirliği üzerine tannik asit katkısının olumsuz etki (%5,87 azalma, P<0,05) gösterdiği, kullanılan farklı çinko kaynaklarının ise benzer sindirilebilirlik düzeylerine (inorganik çinko %39,07; organik çinko %37,59) sahip olduğu ortaya konmuştur.Serum ve tüy çinko düzeyleri rasyona tannik asit katkısı yapılmasından etkilenmemiş, tibia çinko düzeyinde önemli derecede (P<0,001) artış ve karaciğer çinko düzeyinde önemli (P<0,001) derecede azalma şekillenmiştir. Rasyonda organik çinko bulunmasıyla serum çinko düzeyinde azalma (P<0,001), karaciğer çinko düzeyinde ise artış (P<0,05) meydana gelmiştir. Tibia ve tüy çinko düzeyleri rasyondaki çinko kaynağından etkilenmemiştir.Rasyona tannik asit katılması karkas özelliklerinden sıcak karkas randımanı üzerine olumsuz etki (P<0,001) göstermiş, göreli karaciğer ağırlığı ve göğüs eti rengini etkilememiştir. Denemede kullanılan çinko kaynakları ise karkas özellikleri üzerine etki göstermemiştir.Araştırmada ele alınan faktörlerin (tannik asit katkısı ve farklı çinko kaynağı) yaşama gücü, ince bağırsak içeriği viskozitesi ve tüy skoru üzerine etki göstermediği ortaya konmuştur.Çalışmada elde edilen verilerin ışığı altında genel bir değerlendirme yapıldığında; performans parametrelerini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle hazırlanacak olan etlik piliç rasyonlarında gereksinim düzeylerinin karşılanmasının yanı sıra tannik asit düzeyi bakımından da değerlendirme yapılması gerektiği, rasyonda gereksinim düzeyinde inorganik ve organik çinko kaynakları kullanıldığında benzer derecede sindirilebilirliğe sahip oldukları için rasyonda kullanılacak çinko kaynağı belirlenirken maliyetin göz önünde bulundurulmasının önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
dc.description.abstractThis study was conducted to investigate the effect of dietary tannic acid supplementation to broiler diets containing inorganic or organic zinc on performance (body weight, weight gain, feed intake and feed conversion ratio, vitality), carcass characteristics (hot carcass yield, relative liver weight and breast meat colour), zinc digestibility, zinc levels in serum, tibia, liver, and feather, viscosity of small intestinal contents and feather score.A total of 480 Ross 308 commercial hybrid male broiler chicks were used. The research was conducted with four experimental groups designed by 2x2 factorial arrangement (Group 1, supplementation of inorganic zinc without tannic acid; Group 2, supplementation of organic zinc without tannic acid; Group 3, supplementation of inorganic zinc with tannic acid; Group 4, supplementation of organic zinc with tannic acid). Chicks were randomly distributed into each treatment (120 to per group) with each containing 15 chicks per pen. Starter diet with 3010 Mcal/kg ME and 24% CP for 10 days, grower diet with 3175 Mcal/kg ME and 22% CP at days 11-28, and finisher diet with 3225 Mcal/kg ME and %20 CP at days 29-42 and digestion trial after day 42 were offered. Experimental diets were given ad libitum.To determine the zinc digestibility of the ration, randomly selected eight birds from each repetation of the first experimental group were weighed and were placed in individual cages thus, four treatment groups containing 16 animals were re-formed on the 42nd day of trial. Digestion trial was carried out as to include successive 12 hours pre-fasting period, 3 days feeding, and 12 hours last-fasting.Mean values of body weight, body weight gain and feed consumption at the end of the research were significantly (P<0,001) decreased by dietary addition of tannic acid but feed conversion ratio was not affected. Also, source of zinc did not show any significant effect on performance parameters.It was demonstrated that dietary tannic acid supplementation has negative impact on zinc digestibility (5.87% decrease, P<0,05) and different sources of zinc have similar digestibility levels (39.07% inorganic zinc; 37.59% organic zinc). Serum and feather zinc levels were not affected by addition of tannic acid to diets but a significant increase in tibia zinc level (P<0,001) and a significant decrease in liver zinc level (P<0.001) were observed. Dietary supplementation of organic zinc decreased serum zinc (P<0,001) and increased liver zinc (P<0,001). Zinc in tibia and feather was not affected by source of the zinc.Dietary addition of tannic acid showed negative effect on carcass yield (P<0,001) but did not affect relative liver weight and breast meat colour. Zinc source had no significant effect on carcass characteristics.It was demonstrated that the factors investigated in the present study (addition of tannic acid and different zinc source) had no significant effect on intestinal content viscosity and feather score. In respect to present data; in addition to provide nutritional requirements of birds with diet, an additional attention must be given to concentration of tannic acid in diets considering its depressive effect on broiler performance. The cost of zinc addition should be taken into consideration when will be selected according to its source, because supplementation of inorganic either organic zinc sources at the requirement level have similar digestibility values.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleİnorganik veya organik çinko kapsayan etlik piliç rasyonlarına tannik asit katılmasının performans ve sindirilebilirlik üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of tannic acid supplementation to the broiler diets containing inorganic or organic zinc on performance and digestibility
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmBroiler chickens
dc.subject.ytmDigestibility
dc.subject.ytmZinc
dc.subject.ytmChickens
dc.subject.ytmChicken farming
dc.subject.ytmTannins
dc.identifier.yokid10069666
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid390183
dc.description.pages120
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess