Show simple item record

dc.contributor.advisorBaş, Tülin
dc.contributor.authorBinbir, Seyfullah
dc.date.accessioned2021-05-06T11:53:01Z
dc.date.available2021-05-06T11:53:01Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/584067
dc.description.abstractBu çalışmada, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Ulusal Gen Bankası'nda muhafaza edilen, Türkiye'nin Marmara, Karadeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgeleri'nden 2005, 2006 ve 2007 yıllarında toplanmış 26 farklı biber populasyonu ve aynı enstitüye ait olan 3 farklı standart biber çeşidinde morfolojik karakterizasyon çalışması yapılmıştır. Karakterizasyon çalışmaları IPGRI'nin biber için yayınlamış olduğu tanımlama listesi ve bu türe ait UPOV özellik belgesinden yararlanılarak yapılmıştır. Bütün populasyonlar 54 morfolojik özellik bakımından karakterize edilmiştir. Çalışmada incelenen karakterlerin minimum, maksimum, ortalama değerleri ve frekans yüzdeleri belirlenmiştir. Çalışmada incelenen populasyonların biber tiplerinin bir çoğunu içermesi nedeniyle geniş bir varyasyon görülmüştür. Çalışılan materyalde %50 çiçeklenme gün sayısı 38-55 gün, %50 meyve bağlama gün sayısı 44-61 gün arasında, meyve uzunluğu 3.5-23.6 cm, meyve genişliği 1,3-6,5 cm arasında ve tohum odacık sayısı 2-4 adet olarak belirlenmiştir. Olgunluk öncesinde 10 adet sarı, 19 adet yeşil renge sahip meyveye rastlanmış ve olgunlaşan meyvelerde birer adet turuncu ve açık turuncu, 2 adet koyu kırmızı ve 25 adet de kırmızı renk tesbit edilmiştir. Örnekler meyve şekli yönünden çan tipi biber dışında tanımlama listesinde yer alan tüm biber tiplerini içermektedir. Yapılan bu çalışma, ülkemizde biber genetik çeşitliliğinin yüksek olduğunu göstermiştir. `Principal component' (PC) analizi toplam çoklu varyasyonun % 85.35'ini temsil eden 9 otonom PC ekseni oluşturmuştur. `Gruplar arası benzerlik' dendogramı esas olarak 3 farklı grup oluşturmuş ve buna göre tanımlanmıştır.Anahtar Sözcükler: Biber (Capsicum annuum L.), morfolojik karakterizasyon, Ulusal Gen Bankası
dc.description.abstractIn this study, morphological characterization was carried out on 26 different populations of pepper, conserved in Aegean Agricultural Research Institute National Gene Bank, collected from Marmara, Black Sea, Eastern Anatolia and Central Anatolia regions in 2005, 2006 and 2007, and on 3 different standards pepper varieties belonging to the same institute. Characterization studies were made by using the IPGRI descriptor list published for pepper and UPOV property document of the same species. All populations were characterized in terms of 54 morphological features. In the study; the minimum, maximum, average values and frequency percentage of examined characters were determined. A wide variation was observed because examined populations included many types of pepper. It was determined that 50% days to flowering were 38-55 days, 50% days to fruiting were 44-61 days, fruit length was 3.5-23.6 cm, fruit width was 1.3-6.5 cm and number of locules was 2-4. Prior to ripening; 10 yellow, 19 green fruits were observed and among ripe fruits; the color was determined as 1 orange and 1 pale orange, 2 dark red and 25 red. In terms of fruit shape, the samples included all pepper types contained in descriptor list except bell type pepper. This study indicates that genetic diversity of pepper is high in Turkey. Principal component (PC) analysis extracted 9 autonomous PC axes containing 85.35% of the total multivariate variation. Average linkage cluster analysis extracted 3 different groups and pepper samples were identified according to this analysis.Keywords: Pepper (Capsicum annuum L.), morphological characterization, National Gene Banken_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı yerel biber (Capsicum annuum L.) populasyonlarında karakterizasyon çalışmaları
dc.title.alternativeCharacterization studies of some local pepper (Capsicum annuum L.) populations
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid369869
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid266192
dc.description.pages100
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess