Show simple item record

dc.contributor.advisorBaş, Murat
dc.contributor.authorBilgin, Duygu
dc.date.accessioned2021-05-06T11:46:34Z
dc.date.available2021-05-06T11:46:34Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/582649
dc.description.abstractÇalışma, yetişkin bireylerde kardiyometabolik risklerin tanımlanmasında diyetsel faktörler, Visceral Adiposity Index (VAI) ve A Body Shape Index (ABSI) önemini araştırmak amaçlanmıştır. Duygu Tıp Merkezi diyet polikliğine başvuran 19-65 yaş arasında, 224 yetişkin (58 kardiyovaküler risk taşıyan, 166 risk taşımayan) üzerinde yürütülmüştür. Tüm katılcılara genel bilgiler, sigara kullanımları, aile öyküsü, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktiviteleri ile ilgili bir anket formu ve 24 saatlik besin tüketim formu uygulanmıştır. Antropometrik ölçümleri alınmış, vücut analizleri yapılmış, kan basıncı ve biyokimyasal parametreleri değerlendirilmiştir. Tanısı konmuş hastalık; diyabet ve yüksek tansiyon ile kardiyovasküler risk arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Beslenme alışkanlıkları ile kardiyovasküler risk durumları karşlaştırıldığında; bir seferde tüketilen süt, yoğurt ve meyve miktarı ile kardiyovasküler risk arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Pirinç, makarna tüketim sıklığı ile kardiyovasküler risk arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). ABSI, VAI ve BKI'nin kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişkisinde ABSI, hiçbir kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). VAI, toplam kolesterol, HDL, VLDL, TG, AKŞ ve yağsız vücut kütlesi ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye sahiptir (p<0,05). BKİ, HDL, vücut yağ kütlesi/yüzdesi ve yağsız vücut kütlesi ile istatistiksel olarak anlamlıdır (p < 0,05). Sonuç olarak; bel çevresi, kardiyovasküler risk taşıma durumuna etkisi, VAI, ABSI, BKI' ye göre daha yüksektir.Anahtar Kelimeler: Adipozite, beden kütle indeksi, kardiyovasküler hastalık, obezite, visseral adipoz doku.
dc.description.abstractDietary Factors, Visceral Adiposity Index ( VAI ) and A Body Shape Index (ABSI ) in The Definition of Cardiometabolic Risk in Adult Individuals.In this study, it was aimed to investigate the importance of dietary factors, Visceral Adiposity Index (VAI) and A Body Shape Index (ABSI) in defining cardiometabolic risks in adult subjects. In the study, 224 adult (58 with cardiovascular risk, 166 without cardiovascular risk ) were enrolled between 19 and 65 years who applied to Duygu Medical Center Nutrition and Diet Polyclinic. A questionnaire form and a 24-hours food consumption form were applied to determine the cardiovascular risk factors related to general information, smoking status, family history, nutrition habits and physical activities of all participating participants in the study. Anthropometric measurements of individuals have been obtained, body content analyses have been made, and blood pressure and biochemical parameters have been evaluated. The relationship between diabetes and high blood pressure and cardiovascular risk was statistically significant (p<0.05). When nutritional habits and cardiovascular risk situations are compared; The relationship between the amount of milk, yoghurt and fruit consumed at one time and cardiovascular risk was statistically significant (p<0.05). The relationship between the consumption of rice, pasta and cardiovascular risk was statistically significant (p<0.05). ABSI, VAI and BMI were not statistically significant in relation to cardiovascular risk factors (p> 0.05), with no association with cardiovascular risk factors. VAI had a statistically significant association with total cholesterol, HDL, VLDL, TG, Fasting Blood Glucose and lean body mass (p<0.05). BMI had a statistically significant association with HDL, body fat mass/percentage and lean body mass (p<0.05). As a result, the effect of waist circumference on cardiovascular risk is higher than VAI, ABSI, BMI.Key words: Adiposity, body mass index, cardiovascular disease, obesity, visceral adiposity tissue.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleYetişkin bireylerde kardiyometabolik riskin tanımlanmasında diyetsel faktörler, vısceral adıposıty (VAI) ve a body shape ındex (ABSI )
dc.title.alternativeDietary factors, visceral adiposity index (VA) and a body shape index (ABSİ) in the definition of cardiometabolic risk in adult individuals
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAdipose tissue
dc.subject.ytmBody mass index
dc.subject.ytmCardiovascular diseases
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmObesity-morbid
dc.subject.ytmViscera
dc.identifier.yokid10161241
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityACIBADEM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid471508
dc.description.pages148
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess