Show simple item record

dc.contributor.advisorErgör, Gül
dc.contributor.authorMeseri, Reci
dc.date.accessioned2021-05-05T09:11:55Z
dc.date.available2021-05-05T09:11:55Z
dc.date.submitted2004
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/579899
dc.description.abstractÖzet Narlıdere Sağlık Ocağı Bölgesinde 1-4 Yaşındaki Çocukların Süt ve Yoğurt Tüketimleri ve Etkileyen Etmenler Bu çalışmada Narlıdere Sağlık ocağı bölgesinde yaşayan çocukların günlük süt / yoğurt tüketimleri, bunu etkileyen etmenler ve çocukların günlük süt / yoğurt tüketimlerinin büyüme durumlarına olan etkisi incelenmiştir. Kesitsel ve analitik tipte planlanan araştırmada, bölgede 1-4 yaş arasındaki 1,002 çocuk evren olarak alınmış, örnek büyüklüğü, günlük yeterli süt / yoğurt tüketenlerin oranı bilinmediğinden dolayı görülme sıklığı %50, %95 güven aralığında, %7 hata payı ile en az 164 çocuk olarak bulunmuş, ek 17 (%10) çocuk yedek olarak alınmıştır. Sonuçta 150 (%91.5) çocuğa ulaşılmıştır. Çocukların günlük yeterli süt / yoğurt tüketimini etkileyen etmenler olarak ailenin sosyo-demografik ve yapısal özellikleri incelenmiştir. Ayrıca gelir, bu gelirden beslenmeye ayrılan miktar ve kişi başına düşen gelir sorgulanmıştır. Yeğlenen süt ve yoğurt türü, yeğleme nedenleri, süt / yoğurda ulaşmada güçlük çekme durumları ve evdeki yetişkinlerin süt / yoğurt tüketme durumları incelenmiştir. Bunun yanı sıra çocukların beslenmeleri ile yalandan ilgilenen kişilerin - çoğunlukla annelerin - çocukların günlük tüketmeleri gereken en az süt / yoğurt miktarı konusunda bilgileri sorgulanmıştır. Gösterilen bardak ve kase fotoğrafları yardımıyla çocukların bir gün önce tükettikleri süt / yoğurt miktarı sorgulanmış, ağırlıkları ve boylan ölçülmüştür.Babanın yaşı dışında ailenin demografik ve yapısal özelliklerinin çocukların günlük yeterli süt / yoğurt tüketimine anlamlı etkisi bulunamamıştır. Gelir yeğlenen süt türünü, süt türü de tüketilen süt miktarını belirlemektedir. Bölgede açık süt kullanım oranı %31.3'tür. Açık süt kullanmayı yeğleyen ailelerin temel yeğleme nedeni ucuzluktur, ailelerin dörtte üçü açık süt ile kapalı süt aynı fiyat olsaydı kapalı süt kullanmayı yeğleyeceklerini belirtmişlerdir. Kapalı süt kullananların temel yeğleme nedenleri ise kapalı sütü daha sağlıklı ve güvenilir olarak görmeleridir. Ailelerin dörtte biri süt / yoğurdu alırken güçlük çektiklerini belirtmişlerdir, bu güçlüğün temel nedeni ekonomik sıkıntılardır. Annelerin çocukların günlük en az tüketmesi gereken süt / yoğurt miktarı konusunda bilgili olması çocukların yeterli süt / yoğurt tüketimini anlamlı olarak etkilemektedir. Çocukların yaklaşık olarak yansının (%47.3) günlük yeterli süt / yoğurt tüketimine sahip olmadıkları görülmüştür. Bölgede 11 çocukta (%7.3) büyüme geriliği saptanmıştır. Günlük yeterli süt / yoğurt tüketimi ve yeğlenen süt türü büyüme durumunu anlamlı düzeyde etkilememektedir. Anahtar sözcükler: süt tüketimi, yoğurt, çocuklar, büyüme dununu
dc.description.abstractAbstract The milk and yogurt consumption of 1-4 years old children in Narlidere District and the influencing factors The objectives of this study were to observe the milk and yogurt consumptions of children, the influencing factors on consumption and the effect of milk / yogurt consumption on growth status of children. The study was designed as cross sectional and analytic. Among 1,002 children who were between 1 and 4 living in Narlidere district, within 95% confidence interval, with 50% prevalence and 7% precision, 164 children were randomly selected together with an additional 17 (10.0%) children who were chosen as substitute. At the end of the data collection process altogether 150 (91.5%) children were evaluated. Socio- demographic factors and family structure were questioned to evaluate the influencing factors on milk / yogurt consumption of children. The economical status of the family, the preferences on milk / yogurt type, the reasons of these preferences, the milk / yogurt consumption behaviors of the adults were also evaluated. In addition to these, the knowledge of mothers about the daily recommended consumption of milk / yogurt for children was asked. Mothers were asked to describe the amount of milk / yogurt consumed during the previous day by their child with the help of a photograph which showed different sized cups and bowls. Weight and height of the children were also measured and recorded. vuNone of the socio - demographic factors and the family structure were found to be significantly associated with milk / yogurt consumption. Income influences the preferred milk and yogurt type, and both income and type affect the daily milk / yogurt consumption of children. It was found that 31.3% of the mothers bought milk from the street. The main reason for families who preferred to buy milk from the street was the price, whereas the main reasons of buying packed milk were reliability and durability. One fourth of the families indicated that they had difficulty of buying milk and yogurt mainly because of economic reasons. Mothers' knowledge about the daily milk and yogurt requirement of children affected the consumption of milk and yogurt significantly. Approximately half (47.3 %) of the children consumed milk / yogurt under the recommended amounts. There were 11 children (7.3%) who had growth retardation. Consumption of the daily recommended amount of milk / yogurt did not affect the growth status significantly. The type of the milk also did not have a significant effect on growth status of children. Keywords: milk consumption, yogurt, children, growth status. Vlllen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.titleNarlıdere Sağlık Ocağı bölgesinde 1-4 yaşındaki çocukların süt ve yoğurt tüketimleri ve etkileyen faktörler
dc.title.alternativeThe milk and yogurt consumption of 1-4 years old children in Narlıdere district and the influencing factors
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHalk Sağlığı Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid174742
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid157244
dc.description.pages74
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess