Destinasyon çekim gücü olarak yöresel mutfağın önemi ve Bayburt mutfağı örneği
dc.contributor.advisor | Selçuk, Gökalp Nuri | |
dc.contributor.author | Kivanç, Miraç İlyas | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T15:47:23Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T15:47:23Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-11-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/57927 | |
dc.description.abstract | Gastronomi turizmi, dünyada hızla büyümekte olan kültür turizmi pazarının önemli bir parçasıdır ayrıca ekonomik kalkınmanın da en önemli araçlarından birisidir. Son yıllarda yapılan pek çok araştırmada seyahat edilen destinasyona ait mutfak kültürünün seyahat deneyiminin önemli bir unsurunu oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı, gastronomi turizminin destinasyonda çekim gücü unsuru olarak kullanılabilirliği ve Bayburt merkez ve ilçelerinde uygulanabilirliğini tespit etmektir. Araştırmanın evrenini, Bayburt merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren ticari yiyecek içecek işletmeleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini evrenden tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen 93 işletme oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Bayburt merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren ticari yiyecek içecek işletmeleri yöneticileriyle yüz yüze görüşme yöntemi ile desteklenmiş anket uygulaması aracılığıyla veriler toplanmıştır ve SPSS 20.0 istatistik programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Yapılan araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda Bayburt'un çekim gücü faktörleri arasında gastronominin önemli bir yere sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. | |
dc.description.abstract | Gastronomy tourism is an important part of the rapidly growing cultural tourism market in the world and is also one of the most important tools of economic development. In many studies conducted in recent years, it is an important element of the travel experience of the culinary culture of the destination. The purpose of this research is to determine the feasibility of gastronomy tourism as a attraction element in the destination and its applicability in the center and districts of Bayburt. The universe of the research consists of commercial food and beverage companies operating in the center and districts of Bayburt. The sample of the study consisted of 93 enterprises selected from the universe by random sampling method. For this purpose, data were collected through questionnaire application supported by face-to-face interviews with managers of commercial food and beverage companies operating in the center and districts of Bayburt and SPSS 20.0 was evaluated with the help of statistical program. According to the findings obtained from the research, it is concluded that gastronomy has an important place among the attraction factors of Bayburt. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.title | Destinasyon çekim gücü olarak yöresel mutfağın önemi ve Bayburt mutfağı örneği | |
dc.title.alternative | Importance of local cuisine as destination power and the case of Bayburt cuisine | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-11-06 | |
dc.contributor.department | Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Destination | |
dc.subject.ytm | Gravity area | |
dc.subject.ytm | Kitchen | |
dc.subject.ytm | Culinary tourism | |
dc.subject.ytm | Localism | |
dc.subject.ytm | Local cuisine | |
dc.subject.ytm | Bayburt | |
dc.subject.ytm | Gastronomy | |
dc.identifier.yokid | 10214672 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 562652 | |
dc.description.pages | 129 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |