Show simple item record

dc.contributor.advisorIşık, Cem
dc.contributor.authorDemirci, Elif
dc.date.accessioned2020-12-03T15:36:11Z
dc.date.available2020-12-03T15:36:11Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2018-12-11
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/57390
dc.description.abstractKonaklama, eğlence, ulaştırma işletmelerini içeren ağırlama endüstrisi artan rekabet ile karşı karşıya kalmaktadır ve bununla birlikte müşteriler her geçen gün yeni ve sıra dışı hizmetleri beklemektedir. Bu yönüyle otel işletmeleri, değişen koşullara cevap verebilmek için yeni veya iyileştirilmiş hizmet önerilerinde bulunmalı, hizmetlerini geliştirmeli ve yeni yöntemler uygulamalıdır. Söz konusu yeni yöntem ve uygulamaların oluşturulmasında önemli bir rolü bulunan inovasyon ve iç girişimciliğin otel işletmeleri açısından etkili birer araç olduğu göz ardı edilmemelidir. Bu bilgiler ışığında bu çalışmanın ana amacı İstanbul ilinde faaliyette olan 3,4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde otel çalışanlarının iç girişimcilik eğilimleri olarak kabul edilen yenilikçilik, özgüven, proaktiflik ve risk alma eğilimleri ile hizmet inovasyon performansı arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmanın bir diğer amacı da otel çalışanlarının demografik özelliklerinin hizmet inovasyon performansı kapsamında gösterecekleri anlamlı farklılıkların incelenmesidir.Çalışmanın amacı doğrultusunda otel çalışanlarına toplamda 400 adet anket uygulanmıştır. Elde edilen verilerle SPSS 22.0 programında korelasyon, regresyon, T-testi ve ANOVA analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre otel çalışanlarının iç girişimcilik eğilimleri ile hizmet inovasyon performansı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu; iç girişimcilik eğilimlerinin hizmet inovasyon performansı üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca otel çalışanlarının hizmet inovasyon performansı ile bazı demografik değişkenler (aylık gelir, çalıştıkları bölüm) arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
dc.description.abstractThe hospitality industry, including accommodation, entertainment and transport businesses, is facing increasing competition, and customers are expecting new and exceptional services every day. In this aspect, hotel businesses should offer new or improved service suggestions, improve their services and apply new methods in order to respond to changing conditions. Innovation and internal entrepreneurship, which play an important role in creating these new methods and practices, should not be ignored as an effective tool for hotel businesses. In the light of this information, the main purpose of this study is to determine whether there is a significant relationship between the innovation, self-confidence, proactivity and risk-taking tendencies of the hotel employees' that accepted as internal entrepreneurship tendencies and service innovation performance in 3,4 and 5 star hotels operating in Istanbul. Another aim of the study is to investigate the significant differences of the demographic characteristics of hotel employees in terms of service innovation performance.For the purpose of the study, a total of 400 questionnaires were administered to hotel staff. Correlation, regression, T-test and ANOVA analysis were performed with SPSS 22.0 program. According to the results of the analysis, there is a positive and significant relationship between internal entrepreneurship tendencies and service innovation performance of hotel employees. It was concluded that internal entrepreneurship tendencies had a positive effect on service innovation performance. In addition, a statistically significant difference was found between the service innovation performance of hotel employees and some demographic variables (monthly income, department).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleİç Girişimcilik Eğilimi ve Hizmet İnovasyon Performans İlişkisi: İstanbul Otel İşletmeleri Örneği
dc.title.alternativeRelation Of Intrapreneurship Tendency and Service Innovation Performance: Example of Istanbul Hotel Business
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-12-11
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10224358
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.description.pages97
dc.publisher.disciplineTurizm İşletmeciliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess