İzmir Körfezi sardalya balığı (sardina pilchardus walb) nın pelojikyumurta ve larvalarının bolluğu, dağılımı ve ölüm oranı üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Mater, Savaş | |
dc.contributor.author | Yücer, Murat | |
dc.date.accessioned | 2021-05-04T12:09:51Z | |
dc.date.available | 2021-05-04T12:09:51Z | |
dc.date.submitted | 1989 | |
dc.date.issued | 2021-04-15 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/564738 | |
dc.description.abstract | - ÖZET - Izmir Körfezinde 16 istasyonda 1988 Mart - 1989 Şu - bat ayları arasında yapılan çalışmada, Sardalya balığının ( Sardina pilchardus WALB. ) yumurta ve larvaları incelenmiştir. Bu amaçla göz açıklığı 200 ve 500 mikron, çapı 1 m olan Bongo net tipi plankton kepçesi kullanılmış, çalışma vertikal olarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre yumurtlama Kasım ayı başında başlayıp, Mayıs ayı ortalarına kadar devam eden peryotta olmaktadır. Bu periyodun içinde istasyonlardan toplanan, yumurta sayısı 32L90 adet olup bunların 781 % inin canlı, 409' nun ölü olduğu tespit edilmiştir. Ortalama ölüm oranı % 34-.34 dür. Yine yumurtlama peryodu esnasında 77 adet larva toplanmış} Bunların 34/nün prelarva, 43* nün post larva olduğu saptanmıştır. Toplanan yumurtaların çapları 1.353 - 1.980 mm, vitellüs çapları 0.792 - 1.023 mm ve yağ damlası çapı 0.132 - 0.201 mm arasında olduğu tespit edilmiştir. Yumurta ve larvaların gelişimi için İzmir Körfezinin sıcaklık, tuzluluk verileri, bütün körfez genelinde geliş menin olabileceğini ortaya koymaktadır. Oksijen değerleri iç körfezde yada liman içi bölgesinde yumurtanın gelişimini engelleyecek kadar düşük bulunmuştur. Ayrıca yumurta ve larvanın gelişmesini engelleyen v.e yüksek ölüm oranlarına neden olan en önemli etken olduğu sonucuna varılmıştır. | |
dc.description.abstract | -II - SUMMARY - In `feists study tîıat was carried on between March 1988 and February 1989 at 16 sampling stations in îsss&r Bay5 the eggs and larvae of Sardine (Sardine, pilchardus WMMe ) ?were investigated* lor this purpose J a Bongo type 200 and 500 um mesh size and one meter diameter plankton net was used and the study Kas aade vertically® according to the results obtained spawning has begun at the beginning of decesber and continued by the middle' of May© During this periods the total number of the eggs collected from the sampling stations was 1190 and 781 of the eggs were a lives 409 were dead* She saean mortality rate was 34*3^ percent, 77 larvae were also collected during the s as© period and 3^ of those were determined as prelarva.of the collected eggs Kere between 1«353 - 1*980 asg vitellus «ere between 0*792 - 1*023 sm and oil globule were 0*132 - 0«20i zaa* She salinity and temperature variation in îzcir Bay were appropriate for developing of the eggs and larvae in general manner s in the inner bay and in the harbour region s the ozygen concentration were almost at the development limiting level© On the other hands it was concluded that the Iok or&ygen levels `»ere the Host important factor that caused the high mortality rater and that inhibited the eggs and larvae development <? | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | İzmir Körfezi sardalya balığı (sardina pilchardus walb) nın pelojikyumurta ve larvalarının bolluğu, dağılımı ve ölüm oranı üzerine bir araştırma | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-04-15 | |
dc.contributor.department | Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 7079 | |
dc.publisher.institute | Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 7079 | |
dc.description.pages | 47 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |