Show simple item record

dc.contributor.advisorUysal, Hüseyin
dc.contributor.authorAlparslan, Mustafa
dc.date.accessioned2021-05-04T12:09:46Z
dc.date.available2021-05-04T12:09:46Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/564715
dc.description.abstractîîî ÖZET Bu çalışmada İzmir körfezi civarında planktonik organizmalarla birlikte alg parti küllerini de filtrasyonla sindirim sistemi mekanizmasına dahil ederek yaşayan Mutilus galloprovincialis Lomarck'ın bakteriyolojik beslenme durumu incelenmiştir. Beslenme rejiminde Planktonik organizmalardan olarak Bacillanophyceae. (Coscinodiscus grani Bough, Grammatophora marina Kützing, Navicula sp. Nitzschia closterium (Ehrenberg) W.Smith, Rhizosolenia calcar-avis Schultze). Pyrrophyceae (Prorocentrum mi cans Ehrenberg. Prorocentrum thestinum Schiller, Protopehdium trochoideum tStein) Balech), EuglenophuceaeCEutreptia sp) ve CılıataCHelicostomella subulata (Ehrenberg) Jörgensen) üyelerinin yer aldığı saptanmış, mikrobiyolojik yönden de oldukça riskli bir durumla karşılaşılmıştır. Tespit edilen bakteriler; Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa. ClQsteridium perfhngens. Salmonella sp., Spirillum sp.. Escherichia coli, Faecal streptecocci ve Total kol i formlardır. Çalışmalar sırasında beş istasyondan (Karşıyaka Yat Kulübü, Bostanlı Emlak Kredi Blokları, Ragıppaşa dalyanı, Inciraltı ve Degaş) midyeler toplanmış ve gerek mikrobiyolojik ve gerekse red-tide olayına sebep olan planktonik organizmalar bakımından araştırılmıştır. Bütün bu araştırmaların yanında M. galloprovincialis örneklerinin alındığı ortamdaki deniz suyu analizleri; silisyum, amonyak, nitrit, nitrat veîîî fosfat gibi besleyici tuzlar kimyasal parametreler olarak incelenmişlerdir. Araştırmalar neticesinde red-tide bakımından çalışma peryodu sırasında bir risk görülmemekle birlikte, mikrobiyolojik yönden oldukça riskli bir durumla karşılaşılmıştır. Tüketilecek midyelerin çok iyi bir şekilde pişirilmesi, siteril bir şekilde nakledilmesinin yanında, böyle deniz ürünlerini işleyenlerin de yine insan sağlığı bakımından hijyenik koşullara uymaları zorunlu gözükmektedir.
dc.description.abstractîv SUMMARY İn the fallowing study both planktonic and bacteriologic relations of Mytilus galloprovincialis Lamarck were examined which survives in the İzmir Bay admitting planktonic organisms as well as particles of algae to its digestive system by way of filtration. Its feeding regime as far as planktonic organisms were concerned was found to include members of Bacillariopuceae (Coscinodiscus grani Gough, Grammatophora marina Kützing, Navicula sp., Nitzschia closterium (Ehrenberg) W. Smith, Rhizosolenia calcar-avis(Schultze). Purrophyceae (Prorocentrum mi cans Ehrenberg, P. triestinum Schiller, Proteperidinium trochideurn (Stein) Balech, Euglenophuceae(Eutreptia sp.), Ciliata (Helicostomella subulata (Ehrenberg) Jörgensen) and from a microbiological point of view, a con dition was faced involving risk of a high degree. Those bacteria specified were Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, faecal streptococci and all col i form bacteria. During the course of this study mussel samples were taken from five stations (Karşıyaka Yachting Club), Bostanlı Emlak Kredi Bank Blocks, the Ragippasa weir for fishing, İnciraltı and Degas) and they were examined microbiologically with reference to those plantons causative of the phenomenon known as the red-tide. In additions to these exami nations, analyses of seawater samples taken from the living environment of M. galloprovincialis were run whereby nutritious salts as silica, ammonia, nitrites, nitrates and phosphates were estimated as chemical parameters. In our study, although no such circumstance rose during the research ing period, risk was encountered microbiologically in relation to the red-tide phenomenon. Cooking mussels well before their consumption, as well as providing their transportation is made under sterile condi tions and that those dealing with the processing of these marine foods abide by rules supporting human hygiene, all present as unavoidable necessities on the subject.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleRed tide peryodunda İzmir Körfezi yöresinde bulunan Mytilus galloprovincialis lamarck üzerinde mikrobiyolojik araştırmalar
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmRed-Tide
dc.subject.ytmİzmir Bay
dc.subject.ytmAquatic products
dc.subject.ytmMussels
dc.subject.ytmMicrobiology
dc.identifier.yokid15577
dc.publisher.instituteDeniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü
dc.publisher.universityDOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid15577
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess