Ordu ve çevresinde yetişen mahalli armut çeşitlerinin (Pyrus communis L.) fenolojik ve pomolojik özellikleri
dc.contributor.advisor | Yarılgaç, Tarık | |
dc.contributor.author | Özkaplan, Melek | |
dc.date.accessioned | 2021-05-02T08:12:02Z | |
dc.date.available | 2021-05-02T08:12:02Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/564293 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma Ordu merkez ilçede yetiştirilen mahalli armut çeşitleri üzerinde yürütülmüştür. 2008-2009 yılları arasında mahalli armut çeşitlerinden meyvesi kaliteli ve pazar değeri yüksek, halkın tercih ettiği armut çeşitleri göz önüne alınarak 50 ağaçtan meyve örneği alınmıştır. Seçilen ağaçlarda fenolojik gözlemler yapılmış ve toplanan meyve örneklerinde pomolojik özellikler incelenmiştir. Fenolojik özellikler olarak tomurcuk patlaması, çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu tarihi, çiçeklenme süresi ve TÇHS (tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen gün sayısı), hasat tarihi belirlenmiştir. Pomolojik özellikler yönünden incelenen çeşitlerin meyve ağırlığı 31.60-273.00 g, meyve boyu 37.89-108.18 mm, meyve eni 31.36-72.97 mm, meyve sapı uzunluğu 8.45-60.85 mm, meyve sapı kalınlığı 2.13-10.44 mm, çiçek çukuru genişliği 3.91-10.34 mm, çiçek çukuru derinliği 1.54-7.80 mm, çekirdek evi genişliği 17.34-33.01 mm, çekirdek evi uzunluğu 20.70-40.45 mm, çekirdek eni 3.45-7.00 mm, çekirdek boyu 7.46-12.12 mm, meyvelerin suda çözünebilir kuru madde miktarı % 7.0-16.25, titre edilebilir asitliği % 0.07-0.66, meyve suyu pH'sı 3.80-6.25 arasında değişim göstermiştir. Bunun yanında mahalli armutlarda meyve kabuğu rengi, meyve eti rengi meyvelerde kumluluk ve tat durumlarıda belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | This research has been conducted on local pear cultivars grown in the central district of Ordu. In 2008-2009, examples of fruit were taken from 50 trees taking into consideration the types of local pears which poeple prefer, and have a high fruit quality and market share. Phenologiacal observations were made and pomological features of the collected fruit samples were examined in the selected trees. In terms of phenological observations, bud breaking, first bloom, the full blooming, the post blooming, the duration of the blooming, the number of the days from full blooming to harvest and the date of the harvest were determined. The fruit weight of the samples examined in terms of pomological features varies from 31.60 to 273.00 g, the lengths of the fruit between 3.45-7.00 mm in width, seed lengths between 7.46-12.12 mm, soluble solids content between 37.89-108.18 mm, fruits 31.36-72.97 mm in diameter, the lengths of fruit stalk between 8.45- 60.85 mm, the thickness of fruit stalk between 2.13-10.44 mm, calyx basin between 3.91-10.34 mm in width, calyx basin between 1.54 -7.80 mm in depth, seed cavity between 17.34-33.01 mm in width, seed cavity between 20.70-40.45 mm in lengths, seed were between 7.0-16.25 %, the titretable acidity between 0.07-0.66 %, the pH of fruit juice changes between 3.80-6.25; the skin color of the fruit, the color of the flesh , the sandiness in the fruit their taste were specified. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Ordu ve çevresinde yetişen mahalli armut çeşitlerinin (Pyrus communis L.) fenolojik ve pomolojik özellikleri | |
dc.title.alternative | Phenologial and pomologial characteristics of local pear (Pyrus communis L.) varieties grown in Ordu | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Pear | |
dc.subject.ytm | Pyrus communis | |
dc.subject.ytm | Phenological properties | |
dc.subject.ytm | Pomological properties | |
dc.identifier.yokid | 359841 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ORDU ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 255946 | |
dc.description.pages | 91 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |