Show simple item record

dc.contributor.advisorTarakçıoğlu, Ceyhan
dc.contributor.authorSariçiçek, Osman
dc.date.accessioned2021-05-02T08:12:01Z
dc.date.available2021-05-02T08:12:01Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/564292
dc.description.abstractBu çalışmada, Hayward çeşit kivi bitkisine artan dozlarda topraktan ve yapraktan uygulanan borun, verim ve bazı meyve özellikleri ile yaprakların N, P, K ve B içerikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre, 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Kivi bitkisine topraktan yapılan uygulamalarda, sodyum penta boratın (% 18 B) farklı çözünürlüğe sahip mikro kristalli ürünü (MİKÜ) ile makro kristalli ürünü (MAKÜ), 0-3-6-9 g B omca-1 düzeyinde; yapraktan uygulamada ise MİKÜ 0-100-200-300 mg B L-1 düzeyinde Ordu ili ekolojik koşullarında yetiştirilen kivi bitkisine 2007 ve 2008 yıllarında uygulanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre en yüksek verim, 2007 yılında, 71,32 kg omca-1 ile yapraktan uygulanan 200 mg B L-1 dozunda, 2008 yılında 76,07 kg omca-1 ile MİKÜ uygulamasının 6 g B omca-1 dozunda; iki yılın ortalamasında ise 70,03 kg omca-1 ile MİKÜ uygulamasının 6 g B omca-1 dozunda tespit edilmiştir. Uygulanan borlu gübrenin verim üzerine etkisi, denemenin ilk yılında istatistikî açıdan önemli bulunmazken, gübre çeşidinin ikinci yılda %1; iki yılın ortalamasında ise %5 düzeyinde önemli etki yaptığı saptanmıştır. Uygulanan borlu gübreler ortalama meyve ağırlığını azaltırken, MİKÜ uygulaması suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) miktarını düzenli bir şekilde arttırmış; MAKÜ ve yapraktan uygulamada 3 g B omca-1 ve 100 mg B L-1 dozundan sonra SÇKM'yi azaltmıştır. Meyve eti sertliği MİKÜ uygulaması hariç diğer uygulamalarda kontrolden düşük bulunmuştur. Bor uygulamasının meyve eni ve boyu, meyve suyu pH'sı ve titre edilebilir asitlik üzerine etkisi istatistikî açıdan önemli olmamıştır. Artan düzeylerde topraktan ve yapraktan uygulanan bor, yaprakların bor içeriğini arttırmış ve istatistiki açıdan %1 düzeyinde önemli etki yaptığı tespit edilmiştir. Gübre uygulamalarının, yaprakların N içeriği üzerine etkisi önemli bulunmazken; P içeriğinde genel olarak artışlar elde edilmiştir.
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the effect of increasing boron fertilization on the yield, in some fruit characteritics, and N, P, K and B contents of leaves of kiwifruit vines. The experimental design was copmpletely randomized design with four replications. Boron fertilizers with macro (MACF) and micro (MICF) crystalline (sodium penta borate; 18 B %) forms were applied into soil and only MICF was sprayed on leaves of Hayward Kiwifruit vines in Ordu province in 2007 and 2008 growing season. For this purpose 4 doses of boron at the amount of 0, 3, 6, 9 g B vines-1 as a soil application and 4 doses of boron at the amount of 0, 100, 200, 300 mg B L-1 as a foliar applications.According to the results, the highest fruit yield were 71.32 kg vine-1 at the first year and 76.07 kg vine-1 at the second year and 70.03 kg vine-1 as average of years with foliar application (200 mg B L-1), MICF application (6 g B vine-1) and MICF application (6 g B vine-1), respectively. Fruit yields were not significantly affected by the boron fertilization in 2007, but fruit yields were significantly affected (p<0.01, p<0.05) in 2008 and as average of years by various boron fertilizers. Mean fruit weight were reduced from boron applications. While total soluble solid contents were increased with MICF application, MACF and foliar application were decreased after 3 g B vines-1 and 100 mg B L-1 doses. Fruit firmness were lower than control except MICF application. Fruit width, fruit length, acidity of juice and titratable acidity of the juice were not significantly affected by boron applications. Increasing soil and foliar boron application increased B contents of leaves and significantly (p<0.01) with the level of applied B and various boron fertilizers. While leaf N concentrations were not significantly affected by boron applications, leaf P concentrations were generally increased by boron applications.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKivi bitkisinde borlu gübrelemenin verim ve yaprakların bazı bitki besin maddesi içerikleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of boron fertilization on yield and some leaf nutrient contents of kiwifruit
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentToprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmKiwi
dc.subject.ytmYield
dc.subject.ytmBoron
dc.subject.ytmFertilization
dc.identifier.yokid362354
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid255943
dc.description.pages87
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess