Show simple item record

dc.contributor.advisorİslam, Ali
dc.contributor.authorDeligöz, Hüseyin
dc.date.accessioned2021-05-02T08:12:00Z
dc.date.available2021-05-02T08:12:00Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/564285
dc.description.abstractBu çalışma 2007-2008 yıları arasında, Ordu ili Merkez, Gülyalı, Ulubey, Perşembe, Fatsa, Kabadüz, Ünye ve İkizce ilçelerinde yetiştirilen mahalli karayemiş (Prunus laurocerasus L.) tiplerinin pomolojik özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Tiplerin seçiminde tartılı derecelendirme metodu kullanılmıştır. Tartılı derecelendirmede salkımdaki meyve sayısı, meyve iriliği, meyve ağırlığı, meyve et/çekirdek oranı, suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM), tat, burukluk durumu, çekirdeğin meyve etinden ayrılma durumu ve meyvede birörneklilik gibi kriterler kullanılmıştır.Yapılan değerlendirme sonucunda O-20, O-44, O-64, O-37 ve O-105 karayemiş tipleri diğerlerinden daha üstün olduğu belirlenmiştir.Çalışmada ümitvar olarak belirlenen 5 tipin, her iki deneme yılında (2007 ve 2008) elde edilen sonuçların ortalamasına göre salkımdaki meyve sayıları 3,3-27,29 adet; meyve irilikleri 18,00-20,55 mm; meyve ağırlıkları 4,31-6,24 g; meyve et/çekirdek oranları 10,79-16,08; suda çözünür kuru madde miktarı %16,20-25,00 arasında bulunmuştur.
dc.description.abstractThis study was carried our pomological traits of local cherry laurel (Prunus laurocerasus L.) types which are grown in Center of Ordu, Gülyalı, Ulubey, Perşembe, Fatsa, Kabadüz, Ünye and İkizce provinces in 2007-2008 period. Weighted Ranging Method was used to evaluate the types.Phenological observations and pomological analyses on the types were done in the first year (2005) and second year (2006) of the study.Obtained data combining the 2007 and 2008 year results was evaluated by Weighted Scaling Method. Weighted Ranging Method was done according to criteria regarding, fruit number per cluster, fruit bigness, fruit weigh, fruit flesh/seed rate, total soluble solids (SÇKM), fruit taste, acridity and fruit uniformity.As a result of these evaluations, it was determined that O-20, O-44, O-64, O-37, O-105 types were distinguished than the others.Fruit number per cluster was 3,3-27,29; fruit bigness were 18,00-20,55 mm; fruit weight was 4,31-6,24 g; fruit flesh/seed rates were 10,79-16,08; total soluble solids were 16,20-25,00 % for the 5 selected types.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleOrdu ilinde karayemiş (Prunus laurocerasus L.) seleksiyonu
dc.title.alternativeCherry laurel (Prunus laurocerasus L.) selection in ordu province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmPrunus laurocerasus
dc.subject.ytmCherry laurel
dc.subject.ytmSelection
dc.identifier.yokid365964
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid276161
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess