Show simple item record

dc.contributor.advisorBostan, Saim Zeki
dc.contributor.authorTuran, Bülent
dc.date.accessioned2021-05-02T08:11:59Z
dc.date.available2021-05-02T08:11:59Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/564284
dc.description.abstractBu çalışma 2008 ve 2009 yıllarında, Gümüşhane ili Merkez, Torul ve Kürtün ilçelerinde yetiştirilen kiraz (Prunus avium L.) tiplerinin pomolojik özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 36 kiraz tipinden üstün özelliklere sahip olan 6 tip seçilmiştir.Tiplerin seçiminde tartılı derecelendirme metodu kullanılmıştır. Tartılı derecelendirmede ağırlık, meyve tadı, meyve eti oranı (%), SÇKM/TEA gibi kriterler kullanılmıştır. Yıllar arasında küçük farklılıklar olmasına rağmen genel olarak benzer sonuçlar elde edilmiştir.Yapılan değerlendirme sonucunda 29 K 24, 29 K 03, 29 K 29, 29 K 27, 29 K 23 ve 29 K 22 kiraz tiplerinin diğerlerinden daha üstün olduğu belirlenmiştir.Çalışmada ümitvar olarak belirlenen 6 tipin, her iki deneme yılında (2008-2009) elde edilen sonuçların ortalamasına göre, meyve ağırlık değeri 6,8 g ile 9,8 g; meyve eti oranının %94,1 ile %95,6; SÇKM/TEA'nın %27,1 ile %36,1 arasında değiştiği bulunmuştur.Anahtar kelimeler: Kiraz, Prunus avium L, Pomoloji, Tip, Gümüşhane
dc.description.abstractThis study was carry out to determine the pomological traits of sweet cherry ( Prunus avium L.) types which are grown in Center of Gümüşhane, Torul and Kürtün provinces in 2008 and 2009 years. In this study, 6 promising sweet cherry types were selected from 36 sweet cherry types selected from populations.Weighted Ranging Method was used to evaluate the types. Weighted Ranging Method was done according to criteria regarding, fruit wieght, taste, fruit flesh/ratio, total soluble solids/TA. Generally, similar results were obtained despite little differences between years.As a result of this study, 29 K 24, 29 K 03, 29 K 29, 29 K 27, 29 K 23 and 29 K 22 types were determined as promising types.In the selected 6 types fruit wieght was changed from 6,8 g to 9,8 g; fruit flesh/seed rate from 94,1% to 95,6%; total soluble solids/TA from 27,1 % to 36,1 %.Key Words: Sweet Cherry, Prunus avium L, Pomology, Type, Gümüşhaneen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleGümüşhane ilinde yetişen kiraz (Prunus avium L.) tiplerinin pomolojik özellikleri
dc.title.alternativePomological characteristics of local sweet cheery (Prunus avium L.) types in Gümüşhane province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid366153
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid255952
dc.description.pages104
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess