Show simple item record

dc.contributor.advisorBostan, Saim Zeki
dc.contributor.authorTaniş, Halit
dc.date.accessioned2021-05-02T08:11:59Z
dc.date.available2021-05-02T08:11:59Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/564283
dc.description.abstractBu çalışma 2008- 2009 yıllarında, Gümüşhane ili Merkez, Torul ve Kürtün ilçelerinde yetiştirilen vişne ( Prunus cerasus L. ) tiplerinin pomolojik özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 31 vişne tipinden üstün özelliklere sahip olan 4 tip seçilmiştir.Tiplerin seçiminde tartılı derecelendirme metodu kullanılmıştır. Tartılı derecelendirmede ağırlık, meyve suyu miktarı, meyve eti oranı, tat, SÇKM/TEA, gibi kriterler kullanılmıştır. Yıllar arasında küçük farklılıklar olmasına rağmen genel olarak benzer sonuçlar elde edilmiştir.Yapılan değerlendirme sonucunda 29 V 02, 29 V 08, 29 V 22 ve 29 V 29 vişne tiplerinin diğerlerinden daha üstün olduğu belirlenmiştir.Çalışmada ümitvar olarak belirlenen 4 tipin, her iki deneme yılında (2008?2009) elde edilen sonuçlarının ortalamasına göre meyve ağırlığının 1,9g- 5,3g; meyve suyu miktarının 329,7?772,7 ml/kg; meyve eti oranının % 86,4?93,7; SÇKM/TEA % 8,6?12,0 arasında bulunmuştur.Anahtar kelimeler: Vişne, Prunus cerasus L., Pomoloji, Tip, Gümüşhane
dc.description.abstractThis study was carry out to determine the pomological traits of sour cherry (Prunus cerasus L. ) types which are grown in Center of Gümüşhane, Torul and Kürtün provinces in 2008 and 2009 years. In this study, 4 promising sour cherry types from 31 sour cherry types were selected from populations.Weighted Ranging Method was used to evaluate the types. Weighted Ranging Method was done according to criteria regarding, fruit flesh/ratio, amount of fruit juice, taste, total soluble solids/TA, weight. Generally, similar results were obtained despite little differences between years.As a result of thise study 29 V 02, 29 V 08, 29 V 22 and 29 V 29 types were determined as promising types.In the selected 4 types fruit flesh/ratio was changed from 86,4 % to 93,7 %; amount of fruit juice from 329,7 to 772,7 ml/k; total soluble solids/TA from 8,6 % to 12,0 %; weight from 1,9g to 5,3g .Key Words: Sour Cherry, Prunus cerasus L., Pomology, Type, Gümüşhaneen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleGümüşhane ilinde yetişen vişne (Prunus cerasus L.) tiplerinin pomolojik özellikleri
dc.title.alternativePomological characteristics of local sour cheery (Prunus cerasus L.) types Gümüşhane province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid366154
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid255951
dc.description.pages82
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess