Show simple item record

dc.contributor.advisorİslam, Ali
dc.contributor.authorDursun, Sevda
dc.date.accessioned2021-05-02T08:11:59Z
dc.date.available2021-05-02T08:11:59Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/564280
dc.description.abstractKarayemiş, Rosaceae familyası Prunus cinsi içerisinde Prunus laurocerasus L. (Laurocerasus officinalis Roemer) olarak bilinir. Her dem yeşil olan, 6 m' ye kadar uzayabilen ve değişik toprak türlerinde yetişebilen bir bitkidir. Türkiye'de özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen bu meyve, taze tüketime ilaveten, kurutulmuş, reçel ve marmelat olarak da tüketilmektedir. Karayemiş meyve ve çekirdekleri halk arasında tıbbi bitki olarak bilinmekte ve mide ülseri, sindirim sistemi hastalıkları, bronşit, egzama, hemoroit gibi hastalıkların tedavilerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Karayemiş, meyvelere acılık vererek tad ve kalitenin düşmesine neden olan amigdalin glikozitini içermektedir. Amigdalin glikozitinin hidrolizasyonu sonucu açığa çıkan hidrosiyanik asit solunumda rol alan bazı enzimlerin etkisiz hale gelmesine yol açarak zehirlenmelere neden olabileceği gibi, bazı ülkelerde kanser tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu çalışmada, karayemişin yaprak, tohum ve meyve etinde amigdalin, prunasin ve HCN bulunup bulunmadığı, varsa miktarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
dc.description.abstractCherry laurel, Prunus laurocerasus L. (Laurocerasus officinalis Roemer) is belong to Rosaceae family, Prunus genus. The evergreen tree or shrub can grow up 6 m and also grow in different types of soil. The fruit grown especially in Black Sea region in Turkey, is consumed as jam, marmalade or as dehydrated fruit. The seeds of this fruit are known to be effective in treating some illnesses such as ulcer, disorder of the digestive system, bronchitis, eczema, hemorrhoid around both medicine sector and common people. Cherry laurel includes amygdaline glycoside which causes decrease in either taste or the quality in fruits by giving a piquant flavour. Prussic acid which yield from hidrolization of amygdaline glycoside both causes intoxication due to paralyzing some enzymes taking part in respiration and in some countries it is used as treatment method of cancer. In this study, it is aimed to find out whether amygdaline, prunasin and HCN are included in fruits, seeds and leaves of cherry laurel or not.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKarayemişte (Prunus laurocerasus L.) siyanür içerikli amigdalin ve prunasin miktarlarının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of cynanogenic compounds (amiygdaline and prunasin) in cherry laurel (Prunus laurocerasus L.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmCherry laurel
dc.subject.ytmPrunus laurocerasus
dc.subject.ytmCyanide
dc.subject.ytmAmygdalin
dc.identifier.yokid371071
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityORDU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid276154
dc.description.pages44
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess