Farklı tuz (NaCl) yoğunluklarının arpa çeşitlerinin verimliliği üzerinde etkilerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Mert, Hüseyin | |
dc.contributor.author | Akcan, Kadir | |
dc.date.accessioned | 2021-05-01T14:29:59Z | |
dc.date.available | 2021-05-01T14:29:59Z | |
dc.date.submitted | 1989 | |
dc.date.issued | 2021-04-05 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/562881 | |
dc.description.abstract | ÖZET Arpanın üç çeşitinde Hordeum spontaneum Koch» (Yabani), Hordeum vulgare,cv. nutans Schubl. (Cumhuriyet-50), Hordeum vulgare ev. pallidum Al. (Zafer), değişik yoğunluklarda NaCl içeren ortamlarda, bitki `büyüme ve gelişmesinde kriter olarak kabul edilen kardeşlenme, başak verme, sapa kalkma, kök, gövde uzunlukları ile, gövde ve tohum ağırlıkları tespit edilmiştir. Farklı tuz (NaCl) yoğunluklarının bu kriterlerin tümüne, her üç arpa çeşitinde olumsuz yönde etkin olduğu görülmüştür. Tuza dayanıklılık açısından arpa çeşitleri kendi aralarında karşılaştırılması yapıldığında, zafer çeşitinin (Hordeum vulgare ev. pallidum Al.) diğer çeşitlere göre tuzdan (NaCl) daha az etkile nen çeşit olduğu bulunmuştur. Ancak % 0.1 NaCl içeren ortamlarda zafer çeşitinin, cumhuriyet çeşitine göre azda olsa tuzdan (NaCl) etkilenen çeşit olduğu saptanmış ise de, bu tuz yoğunluğunun, bu çeşit in evrimlerinde kazanmış oldukları tuzlu ortamlara uyum yeteneklerinin ortaya çıkmasında yardımcı olabileceği düşüncesine varılmıştır. Zira, bundan sonraki NaCl ortamlarında (% 0.2 ve % 0.4) gerçekten zafer çeşiti diğer arpa çeşitlerine göre, tuzdan en az etkilenen çeşit olduğu araştırmamız sonucunda görülmüştür. II | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Botanik | tr_TR |
dc.subject | Botany | en_US |
dc.title | Farklı tuz (NaCl) yoğunluklarının arpa çeşitlerinin verimliliği üzerinde etkilerinin araştırılması | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2021-04-05 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 5981 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 5981 | |
dc.description.pages | 36 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |