Show simple item record

dc.contributor.advisorBayram, Abdurrahman
dc.contributor.authorŞahin, Esat
dc.date.accessioned2021-05-01T14:14:26Z
dc.date.available2021-05-01T14:14:26Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/558416
dc.description.abstractKoku günümüzde en önemli çevre sorunlarından biri haline gelmiştir. Özellikle üretim faaliyetleri sırasında birçok endüstride kokuya neden olan emisyonlar oluşmakta ve ortaya çıkan koku tesis içinde ve çevresindeki yaşam alanlarında problem yaratmaktadır. Oluşan kokuların rahatsız edici boyutlarda olması ve şikayetlerin artması sonucunda `Koku Oluşturan Emisyonların Kontrolü Hakkında Yönetmelik` yürürlüğe girmiş ve sınır değerler belirlenmiştir. Bazı endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan koku emisyonlarının sınır değerleri aşması, oluşan kokunun çeşitli giderim yöntemleri kullanılarak giderilmesini gerekli hale getirmiştir.Tez kapsamında, bitkisel yağ üretimi, rendering, kümes hayvancılığı, bira üretimi, atık su arıtımı ve maya üretimi gibi koku şikayetlerinin yoğun olduğu endüstriler üzerine örnekleme çalışmaları yapılmıştır. Belirlenen kaynaklardan numuneler alınarak Dokuz Eylül Üniversitesi Koku Laboratuvarı' nda dinamik olfaktometrik yöntem ile ölçülmüştür. Benzer bir ölçüm çalışması, bu tesislerdeki koku giderim ünitelerinin çıkışlarından alınan numuneler içinde yapılmıştır.Yapılan ölçümler sonucunda bitkisel yağ üretimi, rendering, kümes hayvancılığı, bira üretimi, atık su arıtımı ve maya üretimi sektörleri için koku aralıkları belirlenmiştir. Ayrıca bitkisel yağ üretimi, rendering, terfi merkezi, kümes hayvancılığı ve bira üretimi için ıslak yıkama, atıksu arıtım ve çamur bertaraf ünitelerinde biyofiltreleme ve maya üretiminde ise ozon uygun koku giderim yöntemleri olarak belirlenmiştir. Koku ülkemizde yeni bir konu olduğu için gerek kaynak gerekse tecrübe konularında büyük eksiklikler bulunmaktadır. Bu sebeple tez kapsamında elde edilen sonuçların hem uygulayıcı hem de denetleyici kurumlar için yol gösterici nitelikte olması beklenmekte, bu sayede sorunların daha doğru ve hızlı bir şekilde giderilmesi hedeflenmektedir.
dc.description.abstractOdor has become one of the important environmental issues in our day. Odor-causing emissions occur especially during production activities in various industries and this situation creates problems for both facilities and living quarters. In Turkey, The Regulation on Odorous Emission Controlling came in force as a result of increasing number of complaints about offensive odors. So, as a result of limit value exceedance of odor emissions derived from industrial activities, it became a necessity to make use of different methods for removing odors.In the light of this information, within the scope of this thesis, samplings have been employed in different industries, such as oil production, rendering, livestock operation, yeast production, wastewater treatment, and brewery production, where complaints about offensive odors are very frequent. Samples were gathered from determined sources and they were measured in Air Polution Laboratory of Dokuz Eylül University by using dynamic olfactometric method. Then, a similar measurement was employed with the samples gathered from outlet points of odor control units.As a result of aforementioned measurements for vegetable oil production, rendering, poultry operation, yeast production, wastewater treatment, and brewery production, concentration ranges are defined as Odor Unit per cubic meter respectively. Wet scrubbing for vegetable oil production rendering, wastewater treatment (lift stations), poultry operation and brewery production, bio-filtration for wastewater treatment and sludge disposal, and ozone oxidation for yeast production are identified as proper odor control methods. As being a new environmental issue in our country, there are deficiencies in both sources and experiences about odor. It is expected that this thesis puts forward efficient and guiding results for both implementing and regulatory agencies. Thanks to these implications, it is aimed that odor-related issues can be solved faster and better.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleDetermination of odor sources in different industrial sectors and selection of appropriate control techniques
dc.title.alternativeFarklı sanayi sektörlerindeki koku kaynaklarının belirlenmesi, uygun giderim yöntemlerinin seçilmesi ve değerlendirilmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentÇevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid10168406
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid491085
dc.description.pages95
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess