Migration of caulerpin from Caulerpa spp. to Sarpa salpa
dc.contributor.advisor | Çavaş, Levent | |
dc.contributor.author | Turhan, Songül | |
dc.date.accessioned | 2021-05-01T14:13:56Z | |
dc.date.available | 2021-05-01T14:13:56Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-01-07 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/558281 | |
dc.description.abstract | Sarpa salpa balığı Türkiye'de tüketilen balık türlerinden birisidir. Bu balığayönelik literatürde deniz algleri kaynaklı toksik metabolitleri barındırdığı vedolayısıyla halusinojenik ve nörotoksik etkiler gösterdiği rapor edilmiştir.Akdeniz'de bulunan yayılımcı Caulerpa cylindracea ve yayılımcı olmayan Caulerpaprolifera, Caulerpa genusunun iki önemli türüdür. Caulerpin anti-tüberküloz, anti-proliferatif ve ağrıya karşı duyarlılığı azaltıcı gibi oldukça önemli biyolojikaktivitelere sahip bir moleküldür. Öte yandan bu molekülün Akdeniz'deki yerel balıktürleri üzerinde ölümcül etkileri olduğu yapılan çalışmalarca gösterilmiştir. S. salpa,Caulerpa türlerini tüketen balıklardan biridir. Bu çalışmada, 4 mevsimde İzmirkıyılarından toplanan Caulerpa örneklerinde ve S. salpa dokularında caulerpindüzeyleri incelenmiştir. Ticari amaçla satılan caulerpin standardı olmadığından bumetabolit öncelikle C. cylindracea'dan izole edilmiş ve 1H-NMR, UV, MALDI-TOF/MS ve erime noktası tayini analizleri ile karakterize edilmiştir. Caulerpatürlerindeki ve balık dokularındaki caulerpin düzeyleri RP-HPLC analizleri ilebelirlenmiştir. Yapılan deneysel çalışmalar sonrasında, maksimum caulerpindüzeyleri C. prolifera' da caulerpin saptanmamıştır. C. cylindracea ve S. salpadokularındaki caulerpin düzeyleri yaz sonu ve sonbahar başında en yüksek seviyelereulaşırken kıştan bahara doğru bir azalış göstermektedir. Sonuç olarak, ülkemizkıyılarında yoğun olarak yayılış gösteren ve ekonomik değeri olan S. salpa balığınınkas, beyin ve karaciğer dokularında caulerpin tespit edilmiştir. Literatürde S. salpabalığının Caulerpa türleri tüketimine bağlı olarak insan sağlığı üzerinde olumsuzetkiler oluşturduğu rapor edilmiştir. Caulerpin konsantrasyonun en yoğun olarakgözlendiği Ağustos ayında S. salpa balıklarının tüketilmemesi olası bir sağlıkprobleminin engellenmesi amacıyla tavsiye edilebilir. | |
dc.description.abstract | Sarpa salpa is a fish species which is consumed in the Mediterranean Sea. It hasbeen reported that S. salpa includes marine algae-based toxic molecules and this iswhy it shows neurotoxic and hallucinogenic effects on human. Invasive Caulerpacylindracea and non-invasive Caulerpa prolifera are the most important members ofCaulerpa genus in the Mediterranean Sea. Caulerpin is one of the secondarymetabolites of this species which has important biological activities such as anti-tuberculosis, anti-proliferative and anti-nociceptive activity. On the other hand, thismolecule has a detrimental effect on native fish species in the Mediterranean Sea. S.salpa is one of the fish species which consumes Caulerpa spp. In this study,caulerpin levels were investigated in Caulerpa spp and S. salpa tissues collectedfrom İzmir coastlines in four seasons. Firstly, caulerpin was isolated from C.cylindracea and characterized by 1H-NMR, UV, MALDI-TOF/MS and meltingpoint. The levels of caulerpin in the Caulerpa species and S. salpa tissues wereanalysed by RP-HPLC. Caulerpin was not detected in C. prolifera. While caulerpinlevels in C. cylindracea and S. salpa tissues reached the highest value from the endof summer to the beginning of autumn, it decreased from the winter to spring.Finally, caulerpin was determined in the liver, brain and muscle tissues of S. salpa. Ithas been reported that S. salpa has negative effects on human health depending itsCaulerpa-based diet. In this first study for Turkish coastlines, determination ofcaulerpin in S. salpa tissues is a proof for consuming of Caulerpa species by S.salpa. It is recommended not to consume S. salpa to avoid a possible health problemduring the month August in which caulerpin concentration reached maximum level. | en_US |
dc.language | English | |
dc.language.iso | en | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Migration of caulerpin from Caulerpa spp. to Sarpa salpa | |
dc.title.alternative | Caulerpa türlerinden caulerpinin Sarpa salpa'ya geçişi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-01-07 | |
dc.contributor.department | Kimya Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10206858 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 524866 | |
dc.description.pages | 104 | |
dc.publisher.discipline | Biyokimya Bilim Dalı |