Show simple item record

dc.contributor.advisorSeven, Nilgün
dc.contributor.authorDuran, Ekrem
dc.date.accessioned2020-12-03T14:53:50Z
dc.date.available2020-12-03T14:53:50Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/55823
dc.description.abstractII ÖZET Tükürük kompozisyonu ile ilgili bir çok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar farklı yaş grupları ve farklı komponentleri kapsamaktadır. Çalışmamızda yaşlan 18-40 arasında değişen 144 sağlıklı erişkin bireyde, tükürük pH, total protein, a-amilaz, Na, K, Mg, Ca, P04, IgA, IgG, IgM ve IgE değerleri incelenmiş, tükürük örnekleri bireylerden, kahvaltıdan iki saat sonra stimüle edilmeden toplanmıştır. Tükürük Na ve K değerleri İyon selektif metodla, Mg, Ca, PO4, a-amilaz, Total protein değerleri kolorimetrik olarak, IgA, IgM, IgG değerleri özel kirler kullanılarak, otoanalizörlerde tayin edilmiştir. IgE ölçümleri IgE enzime immunoassay test kiti kullanılarak yapılmış, pH tayinleri için pH metre cihazı kullanılmıştır. Çürüklü ve çürüksüz gruplar arasındaki tükürük komponentleri ve cinsiyetle olan ilişkileri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Çürüklü ve çürüksüz grupların genel olarak karşılaştırılmasında, IgA ve PO4, değerleri çürüksüz grupta yüksek, a-amilaz değerleri çürüklü grupta yüksek ve farklar istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur. Cinsler arası karşılaştırmada, çalışılan parametrelerin gruplar arasında istatistiki olarak anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuş, ancak erkeklerde çürüklü ve çürüksüz gruplar karşılaştırıldığında a-amilaz ve PO4, kadınlarda çürüklü ve çürüksüz gruplar karşılaştırıldığında a-amilaz ve total protein değerlerinde anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Erkeklerle kadınlar arasında çürüklü grupta Ca değerlerinde, çürüksüz grupta ise total protein değerlerinde anlamlı farklılıklar görülmüştür. Çalışılan parametrelerin DMFT ile korelasyonu incelendiğinde, IgA ve PO4 değerleri ile DMFT arasında ters yönlü, a-amilaz ile DMFT arasında ise doğrudan ilişki tesbit edilmiştir.
dc.description.abstractin SUMMARY Many studies have been conducted concerning the composition of saliva. These studies cover different age groups and different components. In the present study, pH, total protein, a-amylase, Na, K, Mg, Ca, PO4, IgA, IgG, IgM, and IgE values in Saliva samples were investigated on 144 healthy individuals whose ages ranged between 18-40 years; the samples were collected from the subjects two hours after they had breakfast, without being stimulated. All the values were determined by autoanalyzer: The Na and K values being determined by means of ion-selective method;Mg, Ca, PO4, a-amylase, and total protein values being determined colorimetrically; and IgA, IgM, and IgG values by using special kits. IgE measurements were made by using IgE enzyme immunoassay test kits; pH meters were used in determining pH. The saliva components in the groups with and without caries and their relations with gender were statistically evaluated. In general comparison of the groups with and without caries, IgA and PO4 values were found high in the group without caries, a-amylase values were found high in the group with caries; and the differences between the groups regarding these parameters were found statistically significant. In the comparison between the sexes, the parameters being studied were found to indicate no statistical differences between groups; but when the groups with and without caries were compared, significant differences were found at a-amylase and PO4 values in male subjects; and again significant differences were found at a-amylase and total protein values in female subjects. Significant differences were found in Ca values in male and female subjects with caries and also in total protein values between those without caries. It has been observed from the correlation analyses that there were negative correlations between IgA and PO4 values and DMFT, and positive correlations between a -amylase and DMFT.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDiş Hekimliğitr_TR
dc.subjectDentistryen_US
dc.titleTükürüğün diş çürüğü ile olan ilişkisinin incelenmesi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSaliva
dc.subject.ytmDental caries
dc.identifier.yokid49840
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid49840
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess