Show simple item record

dc.contributor.advisorBakan, Ebubekir
dc.contributor.authorErman, Fazilet
dc.date.accessioned2020-12-03T14:53:29Z
dc.date.available2020-12-03T14:53:29Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/55782
dc.description.abstractIV ÖZET Vücut savunmasında başlıca rol oynayan lökositlerin, membran yağ asidi bileşimi, beslenmeye bağlı olarak değişmekte ve bunun sonucu olarak da lökosit fonksiyonları etkilenebilmektedir. Katı yağlar, membrandaki doymuş yağ asidi miktarını, sıvı yağlar da membrandaki doymamış yağ asidi miktarını artırmaktadır. Çalışmamız tereyağı, margarin, sıvı yağ ve karışık yağlarla beslenen herbir grup için 15 olmak üzere toplam 60 kişi üzerinde yapıldı. Alınan total kandan lökositler dekstran sedimentasyon metodu ile ayrıldı. Bu hücreler de parçalanarak membran proteinleri lipitlerden uzaklaştırıldı. Fosfolipitlerdeki serbest yağ asitleri, ultrasonik dismembranatör altında fosfolipaz B ile hidroliz edilerek elde edildi. Serbest yağ asitleri kloroform fazında gaz kromatografisinde tesbit edildi. Sonuçlar yağ asidi standartlarının gaz kromatogramı ile karşılaştırılarak değerlendirildi.Tereyağı ve karışık yağ kullananlarda araşidik asit, dihomo-8-linolenik asit ve palmitoleik asit diğer yağ asitlerine oranla belirgin olarak fazla miktarda bulundu. Sıvı yağ kullananlarda eikozadienoik asit, eikozamonoenoik asit, dihomo-8-linolenik asit ve heneikoasanoik asit; margarin kullananlarda ise heptanoik asit, valerik asit, eikozadienoik asit ve linolenik asit miktar olarak diğer yağ asitlerine oranla oldukça fazla bulundu. Tereyağı kullananlar ile karışık yağ kullananlarda aynı yağ asitlerinin diğer yağ asitlerine oranla fazla miktarda bulunması, tereyağı ağırlıklı bölgesel beslenme alışkanlığına bağlı olabileceği kanaatine varıldı. Çalışmamızdan plazma membranı fosfolipit bileşiminin beslenme ile ilişkili olabileceği sonucuna varıldı.
dc.description.abstractSUMMARY DETERMINATION OF SATURATED AND UNSATURATED FATTY ACID AMOUNT IN LEUCOCYTE MEMBRANES FROM SUBJECTS FED WITH SOLID AND FLUID OILS Leukocytes have very important roles in body defence mechanisms. Fatty acid composition of leukocyte membrane changes in accordance with nutrition and as a result of this, leukocyte functions might be affected. Solid oils increase the amount of saturated fatty acids and fluid oils increase the amount of unsaturated fatty acids in membrane. This study was carried out in subjects utilizing butter (n=15), margarine (n=15), fluid oil (n=15) and mixed types of oils (n=15) in total 60 subjects. Leukocytes were separeted from total blood obtained by dextran sedimentation method. Membrane lipids and proteins were isolated following the cell distruption. Fatty acids fospholipids of membrane lipids were isolated by hydrolysation with phospholipase B under the ultrasonic dismembranator. Free fatty acids were identified with gas chromatography at chloroform phase. The results obtained were compared with chromatograms of the standards. More prominent values of arachidic acid, dihomo-8-linolenic acid and palmitoieic acid were found in butter or mixed oil user groups; eicosadienoic acid eicosamonoenoic acid, dihomo-8-linolenic acid, heneicoasanoic acid in fluid oils, heptanoic acid, valeric acid, eicosadienoic acid and linolenic acid in margarine groups. That the mixed oil users had similar findings with those using butter may be explained by regional nutritional habbit in which butter is prominently refered oil. From this study, it was concluded that phospholipid components of plasma membrane might be related to the nutritional status.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleKatı ve sıvı yağlarla beslenen kişilerden elde edilen lökosit zarlarında doymuş ve doymamış yağ asiti miktarlarının tayini
dc.title.alternativeDetermination of saturated and unsaturated fatty acid amount in leucocyte membranes from subjects fed with solid and fluid oils
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmFats-unsaturated
dc.subject.ytmLeukocytes
dc.subject.ytmMembranes
dc.subject.ytmFatty acids
dc.subject.ytmNutrition
dc.identifier.yokid69377
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid69377
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess