Show simple item record

dc.contributor.advisorUzun, Özge
dc.contributor.authorKarabulut, Neziha
dc.date.accessioned2020-12-03T14:53:17Z
dc.date.available2020-12-03T14:53:17Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/55759
dc.description.abstractIV ÖZET Hemşirelerin Nazogastrik Tüp Uygulanan Hastaların Bakımına İlişkin Bilgi Düzeylerinin ve Eğitim Gereksinimlerinin Belirlenmesi. Bu çalışma Erzurum ili Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma ve Uygulama Hastanesinde çalışan hemşirelerin nazogastrik tüp uygulanan hastaların bakımına ilişkin bilgi düzeylerini ve bilgi gereksinimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi dahiliye ve cerrahi kliniklerde çalışan toplam 100 hemşire oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından toplanmış ve veri toplama formuna kaydedilmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde yüzdelik, ki-kare (chi- square) ve Kruskal Wallis varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda nazogastrik tüp uygulanan hastaların bakımına ilişkin sorulara hemşirelerin %93 gibi önemli bir bölümünün istenilen düzeyde doğru yanıt verdikleri belirlenmiştir. Nazogastrik tüple beslenen hastalara ağız bakımı verilmesi gerektiğini hemşirelerin %100'ü doğru olarak belirtmiştir. Hemşirelerin nazogastrik tüple beslenen hastalarda görülen komplikasyonlar içinde en az oranda (%24) metabolik komplikasyonları bildikleri saptanmıştır. Hemşirelerin %45'i kendi bilgi düzeylerinin yeterli olmadığını ve %90 gibi önemli bir bölümü kapsamlı eğitim olmak istediklerini belirtmişlerdir.
dc.description.abstractV SUMMARY Determination of Training Requirements and Knowledge Levels of The Nurses Relating to The Care of The Patients Applied to Nazogastric Tube. This research was carried out with the aim of determining of knowledge levels and knowledge requirements of the nurses working in Atatürk University Medical Faculty, Yakutiye Research and Practic Hospital relaiting to the core of the patients applied to nazogastric tube. The cases this study consist of 100 nurses working in Surgery and Internal Clinics. The data were collected by the researcher and recorded to the Data- Collection form. Percentage, Chi-Square, and Kruskall Wallis Variance analyses were used in statistical evaluation of the findings. As a conclusion, it was determined that significant fraction of the nurses (93%) gave true answer to the questions dealing with the care of the patients applied to nasogastric tubes. All of the nurses stated truely that the patients fed with nasogastric tube should also be fed orally. It was determined that the nurses knew metabolic complications at a least rate (24%), which are seen in the patients fed with Nasogastric Tube. 45% of the nurses stated that their knowledge levels were insufficient and 90% of them, including a significant fraction, wanted to have a comprehensive training.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHemşireliktr_TR
dc.subjectNursingen_US
dc.titleHemşirelerin nazogastrik tüp uygulanan hastaların bakımına ilişkin bilgi düzeylerinin ve eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of training requirements and knowledge levels of the nurses relating to the care of the patients applied to nazogastric tube
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentCerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmEnteral nutrition
dc.subject.ytmNurses
dc.identifier.yokid70254
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid70254
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess