Hastanede yatan hastaların yeme-içme ile ilgili sorunlarının ve önerilerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Yetkin, Ayşen | |
dc.contributor.author | Akpinar, Reva | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T14:53:04Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T14:53:04Z | |
dc.date.submitted | 1998 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/55736 | |
dc.description.abstract | VI ÖZET Hastanede yatan hastaların yeme-içme ile ilgisi sorunlarının ve önerilerinin belirlenmesi Kesitsel ve analitik nitelikte olan bu araştırma Atatürk Üniversitesi Süleyman Demire! Tip Merkezi Aziziye ve Yakutiye Araştırma Hastanelerinin çeşitli ünitelerinde yatmakta olan 250 erişkin hastanın yeme-içme ile ilgili sorunlarını ve önerilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. En az üç gündür hastanede yatmakta olan ve katı gıda alabilen hastalar araştırma kapsamına alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ile toplanmış ve yüzdelik, ki-kare ve korelasyon testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamına alınan 250 hastanın %47.2'sinin kadın, %52.8'inin erkek, %23.2'sinin 35-44 yaş grubunda, %80.0'ının evli, %40.0'ının ev hanımı ve İşsiz, %58.8'inin gelir düzeyinin İyi olduğu, %21.6'sının okur-yazar olmadığı belirlenmiştir. Hastaların; %63.2'sinin öğünlerini tam olarak yemediği ve yememe sebeplerinin başında iştahsızlık sorununun yer aldığı (%44.3), %85.2'sine diyeti ile ilgili açıklama yapılmadığı, açıklama yapılan hastalara ise bu açıklamayı en çok doktorun (%94.6) yaptığı ve hastaların %49.2'sinin dışarıdan yemek getirtme ihtiyacı duyduğu belirlenmiştir. Hastaların %28.0'ı daha iyi beslenebilmeleri için temizliğe daha çok önem verilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Kadın hastaların %87.0'inın erkek hastaların ise %59.9'unun öğünlerini tam olarak yemedikleri tespit edilmiştir. Benzer şekilde kadın hastaların %88.1'i, erkek hastaların ise %92.4'ü öğünlerini yemek salonunda yemek istediklerini ifade etmişlerdir. Okur-yazar olan hastaların %6.2'si., üniversite mezunlarının ise %48.5'i yemek servisi sırasında herhangi bir durumdan dolayı rahatsızlık duyduğunu ifade etmiştir Hastaların yaşı ile öğünlerini tam olarak yememeleri arasında herhangi bir ilişkinin olmadığı, fakat yaş grubu yükseldikçe, dışarıdan yemek getirtme ihtiyacı duyma durumunun arttığı belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | Vii SUMMARY Determination of the probiems of hospitalized patients regarding food intake and the suggestions for soiutions to these probiems The present study which is both sectionai and analytical has been conducted in order to determine the probiems regarding food intake of 250 adult hospitalized patients at the Atatürk University Süleyman Demire! Medical Center Aziziye and Yakutiye Research Hospital's and to put for suggestions to solve these problems. Patients being hospitalized at least for three days and being abie to take solid foods have been included this research. Data have been collected by means of the questionnaires developed by the researcher and evaluated by percentage Chi-Square and correlation tests being used. It has been seen that of the 250 patients included in the study, 47.2 % were females, 52.8 % males; 23.2 % were In the age range of 35-44; 80.0 % were married; 40.0 % were housewifes and unemployed; 58.8 % had good economical income level; and finally 21.6 % were illiterate, it has been fGund that 63.2 % of the patients did not have regular meals properly and that the main reason for not eating was iack of appetite (44.3 %), 85.2 % were not instructed about their dietary conditions. Of those who were Instructed about their dietary conditions, majority were instructed only by the physicians (94.6 %). it has been determined that 49.2 % of the patients felt the need of having their meals brought from outside the hospital. 28.0 % of the patients stated that environmental hygiene be given more importance for better nutrition. Of the female patients 67.0 % and of the male patients 59.9 % were determined not to have had their meals properly and completely. Similarly 88.1 % of the female patients and 92.4 % of the male patients stated that they preferred to have their meals in the dining hall. 6.2 % of the literate patients and 48.5 % of the university graduate patients stated that they were disturbed by something while their meals were being served.Viii No relation has been found between the age of the patients and the irregularities of their food intake, however it has been determined that the higher the age was the more need the patients feit for having their meais brought from outside the hospital | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Hemşirelik | tr_TR |
dc.subject | Nursing | en_US |
dc.title | Hastanede yatan hastaların yeme-içme ile ilgili sorunlarının ve önerilerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of the problem of hospitalized patients regarding food intake and the suggestions for solutions to these problems | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Patients | |
dc.identifier.yokid | 70195 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 70195 | |
dc.description.pages | 60 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |