Gıda perakendesi sektöründe reyon düzenin müşteriler üzerindeki etkisi
dc.contributor.advisor | Avunduk, Hüseyin | |
dc.contributor.author | Akdar, Altan | |
dc.date.accessioned | 2021-05-01T13:50:10Z | |
dc.date.available | 2021-05-01T13:50:10Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-01-08 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/551988 | |
dc.description.abstract | Günümüz perakendecilik sektöründe büyük gelişmeler mevcuttur. Tüketici kesiminin gereksinimlerini karşılayabilmek amacıyla pek çok farklı ürün piyasada bulunmaktadır ve diğer ürünlerle rekabet halindedir. Bu yoğun rekabet ortamında işletmelerin farklılık yaratmak amacıyla ürünlerini çeşitlendirmenin yanı sıra ürünlerin sunumu ve satışının yapıldığı ortamlarında önem kazandığı görülmektedir. Mağaza atmosferi, perakende sektöründe rakiplerden farklı olma hususunda tüketici tercihlerini etkileyen önemli bir araçtır. Mağazaları tüketicilere cazip göstererek bu tüketicilerin mağazada çok vakit geçirmeleri ve daha fazla alışveriş yapmaları sağlanmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada bir gıda perakende sektörü işletmesi olan Migros'ta reyon düzenlemesinin müşterilere nasıl bir algı yarattığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini Aydın ili Kuşadası ilçesindeki 4 Migros mağazasına alışveriş yapmaya gelmekte olan 200 Müşteri oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve Bülbül, Topal ve Çağlın (2016)tarafından geliştirilen raf yönetimi ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı aracılığıyla Levene testi, Shapiro Wilk testi, Students t testi, Mann Whitney-U testi, Tukey HSD testi, Bonferroni Dunn testi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda mamul teşhiri ile yaş (p<0.05) ve aylık net gelir (p<0.01) etiket kullanımı ile aylık net gelir (p<0.01) ve alışveriş sıklığı (p<0.05) arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir.Anahtar kelimeler: Raf Yönetimi, Reyon Düzeni, Gıda Perakendeciliği | |
dc.description.abstract | Nowadays, there have been significant developments in the retailing sector. Many different products exist on the market to meet the needs of the consumer and they are in competition with other products.In this intense competitive environment, it can be seen that the atmosphere pf shops where the presentation and sales of the products have also become important in addition to diversifying the products to create differentiation. The atmosphere is an important factor that influence consumer preferences in the retail sector to differ from competitors. By showing the shops more attractive to the consumers, these consumers may spend alot of time in this stores. For this reason, it is aimed to determine the customer perceptions related to shelf/layout management in Migros, a food retail sector firm. The sample is consist of 200 customers coming to shopping at 4 different Migros stores in the province of Kuşadası, Aydın. Personal information form and Shelf Management Scale developed by Bülbül, Topal and Çağlın (2016) were used as data collection tools in the study. In the analysis of the data, Levene test, Shapiro Wilk test, Student t test, Mann Whitney-U test, Tukey HSD test and Bonferroni Dunn test were used through SPSS package program. In conclusıon, age (p<0.05) and monthly net income (p<0.01) were significantly related with product display while there were a significant relationship between the use of labeling and monthly net income (p<0.01)and shopping period (frequency) (p<0.05).Keywords: Shelf Management, Layout, Food Retailing | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Gıda perakendesi sektöründe reyon düzenin müşteriler üzerindeki etkisi | |
dc.title.alternative | The influence of the reyon regulation on the customer i̇n the food retai̇l sector | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-01-08 | |
dc.contributor.department | İşletme Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Retail sector | |
dc.subject.ytm | Retail enterprises | |
dc.subject.ytm | Customers | |
dc.subject.ytm | Shelf emplacement | |
dc.subject.ytm | Product placement | |
dc.subject.ytm | Image | |
dc.subject.ytm | Migros | |
dc.subject.ytm | Consumers | |
dc.subject.ytm | Food sector | |
dc.identifier.yokid | 10184874 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 502260 | |
dc.description.pages | 121 | |
dc.publisher.discipline | İşletme Bilim Dalı |