Show simple item record

dc.contributor.advisorAtasever, Mustafa
dc.contributor.authorKarakaya, Yakup
dc.date.accessioned2020-12-03T14:49:25Z
dc.date.available2020-12-03T14:49:25Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/55137
dc.description.abstractBu çalısmada, Erzurum ili Pasinler ilçe merkezi ve köylerindeki süt sıgırcılıgıisletmelerinden alınan mısır silajlarının aflatoksin B1 ve bu yemi tüketen hayvanlarınsütlerinin aflatoksin M1 içerigi yönünden ve aflatoksinin yemden süte geçis durumuarastırıldı.ncelenen yem örneklerinde aflatoksin B1 miktarı ortalama 361,12±94.76 ppt ve sütörneklerindeki aflatoksin M1 miktarı da ortalama 3.85±3.71 ppt olarak belirlendi. Tüketilenyemdeki aflatoksin B1'in %1,07'sinin süte aflatoksin M1 olarak geçtigi saptandı.Süt numunelerinin 6 adedinde (% 8.33) ölçülebilir aflatoksin M1 tespit edilemedi. 66örnekte (% 91.67) ise Türk Gıda Kodeksine göre kabul edilebilir sınırların altında aflatoksinM1 belirlendi.ncelenen 72 yem örneginin 3 adedinde (% 4.16) aflatoksin B1 saptanmadı. Digerörneklerde ise standartlarda belirtilen sınırın altında aflatoksin B1 saptandı. ncelenen yemörneklerinde saptanan aflatoksin B1 miktarı ile süt örneklerindeki aflatoksin M1 miktarıarasında çok önemli iliski (P<0.01) ve pozitif korelasyon (+0.329) oldugu belirlendi.Süt ve ürünlerindeki AFM1 miktarının minimum düzeyde tutulabilmesi için, modernüretim teknikleri uygulanmalı, süt hayvanlarına verilen yemlerin depolanma kosulları uygunhale getirilmeli, gerekli kontroller yapılmalı ve süt üreticileri bu konuda bilinçlendirilmelidir.Gıda maddeleri ve yemler her asamada aflatoksin yönünden analiz edilmeli ve kabul edilensınırlardan fazla içerenlerin tüketimine izin verilmemelidir. Yem ve besinlerde küfbulasmasını ve dolayısıyla aflatoksin olusumunu önlemek için etkili, ekonomik veuygulanabilir çalısmaların yapılması gereklidir.Anahtar Sözcükler: Aflatoksin B1, Aflatoksin M1, Süt, Silaj, Yem, ELISA.
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the levels of aflatoxin B1 contamination in cornsilage samples and aflatoxin M1 in milk samples collected from cow dairy farms in Pasinler(Erzurum, Turkey) region.Average amount of aflatoxin B1 in feed and aflatoxin M1 in milk were found361,12±94.76 ppt and 3.85±3.71 ppt respectively. It was found that, 1.07% aflatoxin B1passed to milk as a aflatoxin M1.Aflatoxin M1 was not found in 6 samples (8.33%) of the milk. Aflatoxin M1 wasfound in 66 samples (91.67%) of the examined milk samples. None of the samples hadaflatoxin M1 greater than the maximum tolerance limit accepted by Turkish Standard andEuropean Union.Aflatoxin B1 was not found in 3 samples (4.16%) of the silage. Aflatoxin B1 wasfound in 69 samples (95.84%) of the examined silage samples. None of the samples hadaflatoxin B1 greater than the maximum tolerance limit accepted by Turkish Standard andEuropean Union.In the statistical analysis, there was positive correlation (P<0.01) between aflatoxin M1in the silage samples and aflatoxin M1 in the examined milk samples.To achieve minimum levels of AFM1 in milk and milk products, modern productiontechniques should be employed, the animal feed storage conditions should be wellmaintainedand inspected, milk producers should be well-informed. Food and feed itemsshould be analyzed for the presence of aflatoxin at every level, the consumption of the onesthat contain aflatoxin in amounts higher than the tolerable limits valid in our country shouldnot be permitted. In order to prevent mould growth, and consequently, forming of aflatoxin onanimal feed and food, effective, economical and applicable chemical materials should beresearched and field investigations should be conducted for confirmation of the applications.Keywords: Aflatoxin B1, Aflatoxin M1, Milk, Silage, Feed, ELISAen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleMısır silajında aflatoksin B1 varlığının ve süte geçme durumunun araştırılması
dc.title.alternativeAflatoxin B1 in corn silage and its probability passing in milk
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAflatoxin M1
dc.subject.ytmMilk
dc.subject.ytmSilage
dc.subject.ytmEnzyme-linked immunosorbent assay
dc.identifier.yokid9001243
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid196218
dc.description.pages39
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess