Show simple item record

dc.contributor.advisorSeven, Nilgün
dc.contributor.authorKaradaş, Muhammet
dc.date.accessioned2020-12-03T14:44:37Z
dc.date.available2020-12-03T14:44:37Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/55111
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı üç farklı beyazlatma tedavisinin (Opalescence (%10 karbamit peroksit), Opalescence Boost (%38 hidrojen peroksit), smartbleach(%25 hidrojen peroksit)) çekilmiş dişlerde oluşturduğu renk değişimi, yüzey pürüzlülüğü ve tedaviden sonra farklı içeceklerde 1 ay boyunca bekletmenin oluşturduğu renk değişikliğinin in vitro olarak incelenmesidir.Herhangi bir defekt yada çürük içermeyen son iki ay içerisinde çekilmiş 150 adet maksiller santral ve lateral diş çalışmaya dahil edilmiştir. Her bir dişin mine-sement bileşiminden kökleri ayrıldı. Elde edilen örneklerin labial yüzeyleri dışarıda olacak şekilde akrilik rezinlere gömülmüştür. Örnekler her bir grupta 50 örnek olacak şekilde rastgele 3 gruba ayrıldı. 1.grup 14 gün boyunca günde 6 saat süresince %10 karbamit peroksit içeren beyazlatma sistemi, 2. grup %38 hidrojen peroksit içeren ürün ile 15 dakikalık 3 uygulama içeren 2 seans halinde, 3.grup ise smartbleach beyazlatma sistemi ile 10 dakikalık 3 uygulama içeren 2 seans halinde uygulanmıştır ve 3. gruptaki her bir örneğe KTP lazer ışığı 30 sn uygulandı. Beyazlatma işlemleri bittikten sonra her bir gruptaki örnekler beş alt gruba ayrıldı. Alt gruplardaki örnekler yapay tükürük (kontrol grubu), kola, çay, kahve, şarap içerisinde ilk gün 15 dakika, 2.gün ve bundan sonraki günlerde 6 saat süresince bekletildi. Ardından örnekler distile su ile yıkandı ve 18 saat boyunca yapay tükürükte bırakıldı ve bu döngü 30 gün boyunca tekrarlandı Örneklerin renk değerleri Commission Internationale de I'Eclairage (CIE) sistemi esas alınarak spektrofotometre (Shadepilot, Alman) ile yüzey pürüzlülükleri ise profilometre (Mahr perthometer, Alman) ile ölçüldü. Ölçümler beyazlatma işlemlerinden önce ve sonra, içeceklerde bekletilen örneklerde ise 1. 2. 7. ve 30. günde yapıldı.Sonuçların istatistiksel analizi ANOVA-Tukey, Wilcoxon signed rank testi ve paired t testi ile gerçekleştirildi.Her üç yöntem dişlerin beyazlatılmasında etkili bulundu. Tedavi sonunda 2.grup (?E=8.3) da görülen beyazlatma etkisinin istatistiksel olarak 1.grup (?E=9.4) ve 3.grup (?E=9.3) ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüş (p<0.05), ancak tedaviden 1 ay sonra üç yöntemin kontrol grupları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur (p>0.05). Yöntemlerin yüzey pürüzlülükleri değerlendirildiğinde gruplar arasındaki fark istatisiksel olarak anlamsız bulunmuştur (p>0.05). Beyazlatmadan sonra içeceklerin oluşturduğu renk değişimleri karşılaştırıldığında kola, şarap ve çayda daha çok renk değişimi bulunmuş ve kahvede bekletilen grupta ise daha az renk değişimi tespit edilmiştir. 1.grup taki örneklerin çaya daha duyarlı oldukları tespit edilmiştir (p<0.05).Anahtar Kelimeler: Hidrojen peroksit, Karbamit peroksit, Diş beyazlatma tedavisi, Spektrofotometre, Profilometre.
dc.description.abstractThe purpose of this in vitro study was to compare three different bleacghing treatments ( at home with 10% carbomide peroxide for two weeks, in-office bleaching with 38% hydrogen peroxide (two sessions, without light irradiation), in-office bleaching with 25% hydrogen peroxide (two sessions, with light irradiation)) for the degree of color change, surface roughness, and color change from drinking various beverages 1 mont after treatment.Two month after extraction, 150 sound maxiller lateral and central incisor were usud, those with cracks and caries lesions were excluded. Teeth were sectioned for root at the cemento-enamel junction. Specimens were embedded in transparent acrylic resin in such a way that the labial surface of the sample was not cevered with the resin. The specimen were seperated into 3 groups of 50 each. Group 1 was treated with 10% carbomit peroxide 6 hours a day for 14 days, Group 2 with 38% hiydrogen peroxide 2 times with 3 fifteen-minute applications, Group 3 with smartbleach 2 times with 3 ten-minute applications and KTP laser light irradiated for 30 seconds for each tooth. For the staining experiment, each of sample sub-groups were immersed in artifical saliva, cola, coffe, tea, or red wine. Following 15 minutes and 6 hours of immersion on the first day and next day, respectively, the samples were washed with distilled water and immersed in artifical saliva for 18 hours. The degree of color change at the end of the treatment, and immersion in the 5 test substance at 1, 2, 7, 30 days were evaluated via spectrophotometer and surface roughnes were evaluated via profilometer.The statistical analysis of the results were calculated via ANOVA-Tukey, Wilcoxon signed rank test and paired t tests.All the techniques avaluated were effective for tooth bleaching. The degree of bleaching obtained in Group 2 (?E=8.3) at the end treatment was statiscically different from Group 1 (?E=9.4) and Group 3 (?E=9.3) (p<0.05). No significant differences were surface roughness after treatment (p>0.05). The degree of belaching was similar at the 1-month for all techniques. Comparing staining from immersion in beverages after bleaching treatment, the most significant color change were obserbed in cola, wine and tea. The least color change alterations was found with coffe. The samples at Grup 1 were obserbed more susceptibility tea staining.Keywords: Hydrogen peroxide, Carbamide peroxide, Tooth Bleaching Treatment, Spectrophotometer, Profilometer.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDiş Hekimliğitr_TR
dc.subjectDentistryen_US
dc.titleFarklı vital beyazlatma teknikleri uygulanmış dişlerin yüzey pürüzlülüklerinin ve çeşitli içeceklerdeki renk değişikliklerinin karşılaştırılması.
dc.title.alternativeComparison of color change in various beverages and surface roughness of teeth under various bleaching techniques.
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSpectrophotometry
dc.subject.ytmTooth bleaching
dc.subject.ytmSurface properties
dc.subject.ytmTooth discoloration
dc.subject.ytmHydrogen peroxide
dc.subject.ytmCarbamates
dc.subject.ytmProfilometer
dc.identifier.yokid416372
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid306303
dc.description.pages125
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess