Sığır karaciğer alkali fosfatazının saflaştırılması fizikokimyasal ve kinetik özelliklerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Üstdal, Muzaffer | |
dc.contributor.author | Türköz, Yusuf | |
dc.date.accessioned | 2021-04-30T10:46:43Z | |
dc.date.available | 2021-04-30T10:46:43Z | |
dc.date.submitted | 1992 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/550265 | |
dc.description.abstract | 46 ÖZET Bu çalışmada sığır karaciğerinden izole edilerek kısmen saflaştırılan alkali fosfatazın bazı fizikokimyasal ve kinetik özellikleri incelenmiştir. Önce enzimin p-nitrofenilfosfat substratı için Michaeüs-Menten ve Linewea- ver-Burk grafikleri çizilerek Km değeri hesaplanmıştır. Daha sonra sıcaklık, L-fe- nilalanin, üre, pH, fosfat, sefaleksin ve deney sıcaklığının alkali fosfataz aktivite- sine etkileri araştırılmıştır. Sığır karaciğerinden kısmen saflaştırılan alkali fosfatazın 56°C ve üzerinde ki sıcaklıklarda ısıya dayanıksız olduğu görülmüştür. Ortama eklenen üre ve fosfat enzimi inhibe etmektedir. Buna karşılık enzim aktivitesi sefaleksinden etki lenmemiştir. L-Fenilalaninin enzimi inhibe ettiği, fakat enzimin L-fenilalanine incebarsak ve plasenta izoenzimleri kadar hassas olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca L-feni- lalanin değişen p-nitrofenilfosfat konsantrasyonlarında enzimi nonkompetitif şe kilde inhibe ettiği görülmüştür. Sığır karaciğer alkali fosfatazı için optimal pH aralığı 10.0-10.9 arasında tespit edilmiştir. Enzim aktivitesi için en uygun deney sıcaklığının 37°C~40°C arası olduğu görülmüştür. | |
dc.description.abstract | 47 SUMMARY. In this study, some physicochemical and kinetic properties of partially purified alkaline phosphatase isolated from bovine liver has been examined. First, Michaeles-Menten and Lineweaver-Burk graphics were plotted and the Km value of the enzyme for p-nitrophenyl phosphate substrate was calculated. The effects of temperature, L-phenylalanine, urea, pH, phosphate, cephalexine and incubation temperature on the enzyme activity were studied. It was determined that alkaline phosphatase at 56°C and over 56°C was weak. Urea and phosphate which were added to the experiment inhibited the enzyme. On the other hand, enzyme activity was not effected by cefalexine. It was found that L-phenylalanine inhibited enzyme, but the enzyme wasn't as sensitive to L-phenyialanine as intestinal and placental enzymes. And, It was determined that L-phenylalanine inhibited enzyme noncompetitively in the the changable concentrations of p-nitrophenylphosphate. Optimum pH for bovine liver alkaline phosphatase was found between 10.0-10.9, and It was determined that the most suitable incubation temperature was between 37°C and 40°C. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Sığır karaciğer alkali fosfatazının saflaştırılması fizikokimyasal ve kinetik özelliklerinin araştırılması | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Alkaline phosphatase | |
dc.subject.ytm | Physicochemical properties | |
dc.subject.ytm | Kinetic parameters | |
dc.subject.ytm | Cattles | |
dc.subject.ytm | Tissue exraction | |
dc.identifier.yokid | 22434 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ERCİYES ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 22434 | |
dc.description.pages | 53 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |