Show simple item record

dc.contributor.advisorPaşaoğlu, Hatice
dc.contributor.authorYağci, Hadi
dc.date.accessioned2021-04-30T10:46:36Z
dc.date.available2021-04-30T10:46:36Z
dc.date.submitted1993
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/550237
dc.description.abstract34 ÖZET Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı'nda gerçekleştirildi. Çalışmaya Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nca kanser teşhisi k nulan 16'sı mide, 14'ü kolon olmak üzere toplam 30 hasta dahil edildi. Kontrol grubumuz ise sağlıklı 20 kişiden oluşmakta idi. Mide ve kolon kanserli hastalarda total ve lipide bağlı sialik asid düzeyleri, kontrol grubu düzeylerinden anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.05). Bu iki hasta grubu arasında total ve lipide bağlı sialik asid yönünden önemli bir fark bulunamadı (p>0.05). Mide ve kolon kanserli hastaların serum lipide bağlı sialik asid düzeyleri hastalığın evresine paralel olarak arttığı ve bu artışın evreler arasında da anlamlı düzeyde yüksek bulunduğu tespit edildi (p<0.05). Çalışmamızdaki hastaların farklı evrelerindeki serum TSA değerleri, kont rol grubu serum TSA değerleri ile karşılaştırıldığında, B evresi hariç diğer evre erdeki farkın önemli olduğu gözlendi (p<0.05).
dc.description.abstract35 -SUMMARY This study was carried out in the Biochemistry Department of the medical School of Erciyes University. Totally, 30 patients diagnosed in the department of General Surgery as stomach and colon cancer (16 and 14 respectively) were included in the study. Total sialic acid levels in the patients with stomach and colon cancer were found to be significantly higher than those in the control group (p<0.05). There was no considerable difference between the two groups of patients with regard to total and lipid-bound sialic acid (p>0.05). We found that serum LSA level increased in parallel to the stage of the illness and this high increase between the phases was meaningful (p<0.05). We compared serum TSA levels in the different stages of the patients with the control group, and observed that the differences among the stages except sta ge B, were considerable. (p<0-05).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleMide ve kolon kanserli hastalarda total ve lipide bağlı sialik asid seviyelerinin önemi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmStomach neoplasms
dc.subject.ytmPatients
dc.subject.ytmSialic acids
dc.subject.ytmColonic neoplasms
dc.subject.ytmNeoplasms
dc.identifier.yokid27714
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERCİYES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid27714
dc.description.pages43
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess