Show simple item record

dc.contributor.advisorAydın, Nejat
dc.contributor.authorDemirtaş, Cumaali
dc.date.accessioned2021-04-30T10:46:11Z
dc.date.available2021-04-30T10:46:11Z
dc.date.submitted2001
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/550133
dc.description.abstractIll ÖZET Kayseri Yöresindeki Tavukçuluk İşletmelerinde Kullanılan İçme Sularının Mikrobiyolojik Ve Kimyasal Özelliklerinin İncelenmesi Kayseri ili civarında bulunan tavukçuluk işletmelerinde kullanılan içme sularının kalitesinin belirlenmesi amacıyla bu çalışma planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla rastgele örnekleme yoluyla seçilen 10 adet değişik tavukçuluk işletmesinde kullanılan içme sularından alman 180 adet su numunesi mikrobiyolojik ve kimyasal yönden incelendi. Su örneklerinin 78 adedinin (% 43.3) koliform grubu mikroorganizma içerdiği tespit edilmiştir. Numunelerin hiçbirinde Salmonella spp. izole edilememiştir. İncelenen su numunelerinin pH değeri ortalama 7.3 olarak bulunmuştur. Su numunelerinin tamamının koku ve berraklık olarak normal olduğu tespit edilmiştir. İncelenen numunelerin 8 adedi (% 4.4) organik madde yönünden Gıda Maddeleri Tüzüğü'nün izin verdiği 3.5 mg/lt'nin üzerinde bulunmuştur. Amonyak ve nitrit incelenen su numunelerinin hiç birisinde tespit edilemezken tamamında kalitatif olarak nitrat bulunduğu saptanmıştır. Yapılan incelemeler ve elde edilen değerlerden, Kayseri yöresindeki tavukçuluk işletmelerinde kullanılan içme sularının % 43.3'ünün mikrobiyolojik olarak, % 4.4'ünün kimyasal özellikler bakımından Gıda Maddeleri Tüzüğü 'ne uymadığı ve işletmelerde hayvan sağlığı açısından potansiyel bir tehlike arz ettiği kanaatine varılmıştır. İşletmelerde suyun, şebeke hattı boyunca ilerlerken artan oranlarda kirlenmeye maruz kaldığı tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler : İçme Suyu, Tavuk, Patojen Mikroorganizma, Kimyasal Muayene
dc.description.abstractIV SUMMARY Study on the Microbiological and Chemical Qualites Of Drinking Water Used at the Poultry Farms in Kayseri Province This study was planned and carried out to investigate the quality of drinking water in poultry farms in Kayseri Province. For this purpose microbiological and chemical analysis of 180 water samples collected from 10 poultry farms which were randomly selected, were performed. It was determined that 78 water samples (43.3 %) contained coliform group microorganisms. In none of the samples, Salmonella spp. were isolated. The avarage pH values of water samples was found 7.3. The smell and limpidity values of all of the samples were found to be in normal values. In 8 of the water samples (4.4 %) the organic substance was found over 3.5 mg/lt which was the permitted level by Food Substance Regulations. None of the water samples contained ammonia and nitrit but nitrate was found qualitatively in all of the samples. The results of the study indicadet that 43.3 % and 4.4 % of drinking water used in poultry premises in Kayseri province were not suitable to the food Substance Regulations in regard to microbiological and chemical properties, respectively, they have a potential hazard to poultry health. It was determined that the water was exposed to pollution through the water lines in the poultry farms. Key Words : Drinking Water, Poultry, Pathogen Microorganisms, Chemical Examinationen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleKayseri yöresindeki tavukçuluk işletmelerinde kullanılan içme sularının mikrobiyolojik ve kimyasal özelliklerinin incelenmesi
dc.title.alternativeStudy on the microbiological and chemical qualites of drinking water used at the poultry farms in Kayseri province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid109446
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERCİYES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid108175
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess