Show simple item record

dc.contributor.advisorLiman, Bilal Cem
dc.contributor.authorÖzden, Özgür Tahir
dc.date.accessioned2021-04-30T10:45:58Z
dc.date.available2021-04-30T10:45:58Z
dc.date.submitted2003
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/550081
dc.description.abstractBu araştırmada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en önemli tarımsal ürünlerinden olan fındık örneklerindeki bazı mikotoksin düzeyleri belirlendi. Bunun için, 50 farklı işletmeden alman 200 farklı fındık numunesi kullanıldı. Analizler, ticari r-biofarm kiti kullanarak, kitin bildirdiği yönteme göre ELISA cihazında gerçekleştirildi. Analiz sonuçlarına göre örneklerin % 75'inde çeşitli düzeylerde mikotoksin varlığına rastlandı. Total aflatoksin (Bı, B2, Gı, G2), T2 toksin ve Deoksinivalenol (DON) için bulunan minimum ve maksimum değerler sırasıyla 2-144 ppb, 25-200 ppt, 25-200 ppt bulundu. Elde edilen sonuçlar, Kayseri'de tüketime sunulan fındıklarda mikotoksinlerle yoğun bir kirlenmenin söz konusu olduğu ve bu kirlenmenin boyutlarının ulusal nitelikli yasal kontrol limitlerinin üzerinde kaldığı anlaşıldı. Anahtar kelimeler: Aflatoksin, Deoksinivalenol, ELİSA, Fındık, T2 Toksin.
dc.description.abstractIn this study, some mycotoxin level were determined in hazelnut examples which are most important agriculture products in the Region of Eastern Black Sea. For this aim, 200 different hazelnut examples, which were taken from 50 company, were used. Analyses were perform by ELISA according to the method using commercial r-biofarm kits. According to the results of analyses some different levels of mycotoxin were encountered in % 75 of examples. Maximum and minimum levels for total aflatoxin (Bl, B2, Gl, G2j, T-2 toxin, and deoxynivalenol are 2- 144 ppb, 25-200 ppt, and 25-200 ppt. These results observed that, hazelnuts, which refer consuming, are contamination with mycotoxin and this contamination is over legal limits.Key words: Aflatoxin, Deoxynivalenol, ELISA, Hazelnut, T-2 Toxin.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleFındıklarda ELISA ile mikotoksinlerin kantitatif tayini
dc.title.alternativeQuantitative determination of mycotoxins in hazelnut by ELISA
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFarmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid141499
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERCİYES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid138212
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess