Fındıklarda ELISA ile mikotoksinlerin kantitatif tayini
dc.contributor.advisor | Liman, Bilal Cem | |
dc.contributor.author | Özden, Özgür Tahir | |
dc.date.accessioned | 2021-04-30T10:45:58Z | |
dc.date.available | 2021-04-30T10:45:58Z | |
dc.date.submitted | 2003 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/550081 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en önemli tarımsal ürünlerinden olan fındık örneklerindeki bazı mikotoksin düzeyleri belirlendi. Bunun için, 50 farklı işletmeden alman 200 farklı fındık numunesi kullanıldı. Analizler, ticari r-biofarm kiti kullanarak, kitin bildirdiği yönteme göre ELISA cihazında gerçekleştirildi. Analiz sonuçlarına göre örneklerin % 75'inde çeşitli düzeylerde mikotoksin varlığına rastlandı. Total aflatoksin (Bı, B2, Gı, G2), T2 toksin ve Deoksinivalenol (DON) için bulunan minimum ve maksimum değerler sırasıyla 2-144 ppb, 25-200 ppt, 25-200 ppt bulundu. Elde edilen sonuçlar, Kayseri'de tüketime sunulan fındıklarda mikotoksinlerle yoğun bir kirlenmenin söz konusu olduğu ve bu kirlenmenin boyutlarının ulusal nitelikli yasal kontrol limitlerinin üzerinde kaldığı anlaşıldı. Anahtar kelimeler: Aflatoksin, Deoksinivalenol, ELİSA, Fındık, T2 Toksin. | |
dc.description.abstract | In this study, some mycotoxin level were determined in hazelnut examples which are most important agriculture products in the Region of Eastern Black Sea. For this aim, 200 different hazelnut examples, which were taken from 50 company, were used. Analyses were perform by ELISA according to the method using commercial r-biofarm kits. According to the results of analyses some different levels of mycotoxin were encountered in % 75 of examples. Maximum and minimum levels for total aflatoxin (Bl, B2, Gl, G2j, T-2 toxin, and deoxynivalenol are 2- 144 ppb, 25-200 ppt, and 25-200 ppt. These results observed that, hazelnuts, which refer consuming, are contamination with mycotoxin and this contamination is over legal limits.Key words: Aflatoxin, Deoxynivalenol, ELISA, Hazelnut, T-2 Toxin. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Fındıklarda ELISA ile mikotoksinlerin kantitatif tayini | |
dc.title.alternative | Quantitative determination of mycotoxins in hazelnut by ELISA | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 141499 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ERCİYES ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 138212 | |
dc.description.pages | 58 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |