Kayseri`de et ve et mamülleri üreten işletmelerde üretimde çalışan personelin hijyen ve sanitasyon konusunda bilgi düzeyleri
dc.contributor.advisor | Ceyhan, Osman | |
dc.contributor.author | Türkmen, Fikret | |
dc.date.accessioned | 2021-04-30T10:45:53Z | |
dc.date.available | 2021-04-30T10:45:53Z | |
dc.date.submitted | 2004 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/550060 | |
dc.description.abstract | IV KAYSERİ'DE ET VE ET MAMULLERİ ÜRETEN İŞLETMELERDE ÜRETİMDE ÇALIŞAN PERSONELİN HİJYEN VE SANİTASYON KONUSUNDA BİLGİ DÜZEYLERİ ÖZET Hijyenik bir üretim yapılmasında en büyük etken, işletmede görev alan tüm personelin kendi hijyenik durumu, sanitasyon konusunda eğitilmiş ve konunun önemini kavramış olmasıdır. Aksi halde elde edilen ürünün hijyenik yönden gerekli koşullan veya hijyenik standartları taşımayacağı bilinmelidir. Bu araştırma, Kayseri'de et ve et mamulleri üreten işletmelerde, üretimde çalışan personelin hijyen ve sanitasyon konusunda bilgi düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamına, Kayseri il merkezindeki kamu ve özel sektöre ait 16 işletmede çalışan toplam 220 personel alınmıştır. Üretimde çalışan personelin hijyen ve sanitasyon konusunda bilgileri ile ilgili veriler, 39 sorudan oluşan bir anket formu ile yüz yüze görüşme yöntemi uygulanarak elde edilmiştir. Et ve et mamulleri üreten işletmelerde üretimde çalışan personelin; % 90.5'inin mesleki eğitim kursu almadığı, % 35.5'inin işe girerken sağlık kontrolünden geçmediği, % 52.7'sinin sağlık muayenesinin kaç ayda bir tekrarlandığım bilmediği, % 63.6'sının portör muayenesinin yapılma nedenini bilmediği, % 66.8'inin iş elbisesinin değiştirilme sıklığım bilmediği, % 65.5'inin dezenfektanın ne amaçla kullanıldığım bilmediği ve % 5 3. 2 'sinin ise tuvaletten sonra elleri sabunla yıkamamanın hangi hastalığın yayılmasına neden olabileceğini bilmediği tespit edilmiş olup, istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna karşılık personelin % 76.4'ünün üretimde çalışırken sigara içilmemesi gerektiğini ve % 87.7'sinin koruyucu eldivenin nasıl olması gerektiğini bildikleri tespit edilmiş olup, bu durumda da istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmuştur. El hijyeni açısından personelin ellerini, istendiği gibi yıkamadığı, eğitim düzeyi arttıkça bireysel hijyen, bulaşıcı hastalık etkenleri, mikropların bulaşma yollan ve üremesi için gerekli ortam şartlan konusunda da bilgili olduklan belirlendi. Araştırma sonuçlarına göre et ve et mamullerinin hijyenik kalitesi açısından işletme yetkilileri ve personelin, kişisel hijyen, gıda hijyeni ve sanitasyonu konusunda eğitilmeleri ve uygun periyotlarla eğitimin sürdürülmesi gerekmektedir. İşletmelerin, hijyen ve sanitasyon uygulamalanna ağırlık vermesi ile kişi ve toplum sağlığına önemli katkılannm olacağı anlaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Kayseri, et üretimi, hijyen, sanitasyon, personel bilgi | |
dc.description.abstract | THE KNOWLEDGE OF THE WORKERS ABOUT HYGIENE AND SANITATION WORKING IN BUSINESS THAT PRODUCES MEAT AND MEAT PRODUCTS ABSTRACT The major factors in production of hygienic meat products are the hygienic conditions and training the of workers about sanitation and their comprehension on the importance of subject otherwise it should be understood that the product would not have the desired hygienic standart or sanitation conditions. This reasearch is aimed to explore the levels of sanitation awareness of the workers working at the meat industry firms in Kayseri. The reasearch included 220 meat workers working at 16 different firms that are owned by public or private enterprizes. The data about the hygiene and sanitation awareness of the workers are collected by a survey having 39 question and following face to face method. Statistically meaningful relations were found among the result of the research in the meat and meat products industry; 90.5% of the workers did not take professional training, 35.5% of them did not have health control when they were hired, 52.7% of them did not know the time intervial for the health control, 63.6% of them did not know the reason for porter inspection, 66.8% of them did not know the frequency of changing cloths, 65.5% of them did not know what is the aim of disinfectant use, 53.2% of them did not know what kinds of disease may spread if the hands were not washed with soap after using the toilet. However, 76.4% of them knew why the smoking is not permitted during the production and 87.7% of them were aware off the using protective glove, which was statistically meaningful. It was determined that the workers weren't washing their hands as required for desired sanitary conditions. As the level of the education increased their knowledge increased for individual hygiene, infectious disease agents, contamination of microorganisms and the knowledge for the hygienic environment and the sanitary practices in the production. According to these result, for the hygienic quality of meat and meat products, the authorities and workers should be trained about the individual hygiene, food hygiene and sanitation, and the training should be continued in appropriate periodes. İt could be noted that if a necessary importance given by the meat firms about hygiene and sanitation practices will have a significant impact on the individual and public health. Keywords: Kayseri, meat production, hygiene, sanitation, personnel knowledge | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.title | Kayseri`de et ve et mamülleri üreten işletmelerde üretimde çalışan personelin hijyen ve sanitasyon konusunda bilgi düzeyleri | |
dc.title.alternative | The knowledge of the workers about hygiene and sanitation working in business that produces meat and meat products | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 175046 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ERCİYES ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 157273 | |
dc.description.pages | 66 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |