Show simple item record

dc.contributor.advisorKoç, Ayşe Nedret
dc.contributor.authorKasap, Fatma Filiz
dc.date.accessioned2021-04-30T10:45:49Z
dc.date.available2021-04-30T10:45:49Z
dc.date.submitted2004
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/550044
dc.description.abstractIV kayseri yöresi sütleri ile pastörize sütlerin aflatoksin mı düzeylerinin belirlenmesi ÖZET Mikotoksinler çeşitli gıda ürünlerinde oluşturulan küf metabolitleri olup, bunların alınması hayvanlarda ve insanlarda zararlı etkilere neden olabilmektedir. Sağlık açısından önemli sorunlar oluşturan ve bu nedenle en fazla araştırma yapılan mikotoksinler aflatoksinlerdir. Hayvanlar aflatoksin Bı şeklinde yemleri ile aldıkları aflatoksini, kas ve karaciğer dokularında metabolize ederek aflatoksin Mı şekline çevirmekte ve sütleri aracılığıyla dışarı atmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı pastörize market sütlerindeki ve Kayseri yöresinde satışa sunulan paketlenmemiş sütlerdeki aflatoksin Mı miktarım belirlemektir. Market sütleri ve Kayseri'deki Ağırnas, Mimarsinan, Gömeç, Germir, Salur köylerinden, Develi ilçesinden ve Safîye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksek Okulundan 180 süt örneği toplanmıştır. Bütün süt örneklerindeki aflatoksin Mı miktarı ELISA ile belirlendi. Paketlenmemiş sütlerin %10.4'ünde ve pastörize market sütlerinin %17.2'sinde uluslararası yasal limitlerin (50 ppt) üzerinde aflatoksin kontaminasyonu belirlendi. Sonuç olarak; Kayseri yöresindeki paketlenmemiş sütlerde ve pastörize market sütlerinde aflatoksin Mı kontaminasyonun bulunması, farklı bölgelerde ve zamanlarda daha fazla oranda araştırma yapılmasının gereğini göstermektedir. Anahtar kelimeler: Mikotoksin, süt, aflatoksin Mı, ELISA
dc.description.abstractTHE DETECTION OF AFLATOXIN Mi LEVELS IN PASTEURIZED AND KAYSERİ AREA MILKS ABSTRACT Mycotoxins are the mould metabolites which are formed varied food product and it cause hazardous effect in humans and animals. The most investigates type of mycotoxins are aflatoxins that make important problems for health. The aflatoxin Bi in the food taken by the animals is metabolized in the liver and muscle tissue of animals and it is formed as aflatoxin Mi in the milk of the animals. The aim of this study is the detection of aflatoxin Mi stage in pasteurized market milk and non-pocked milk stolen in Kayseri area. Total 180 milk samples collected from Agirnas, Mimarsinan, Gömec, Germir, Salur villages, Develi district, Safiye Cıkrıkcıoglu high school and markets in Kayseri. Aflatoxin Mi quantitiy of all milk samples had been detected with ELISA. The aflatoxin Mi contamination which is higher from International limites detected as 10.4 % in non-pocked milks and 17.2 % in pasteurized market milks. As a result, the detection of aflatoxin Mi contamination in pasteurized market and Kayseri area non-pocked milks indicates more research should be done in different areas and times. Key words: Mycotoxin, milk, aflatoxin Mi, ELISAen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleKayseri yöresi sütleri ile pastörize sütlerin Aflatoksin M1 düzeylerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe detection of Aflatoxin M1 levels in pasteurized and Kayseri area milks
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid175813
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERCİYES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid157899
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess