Show simple item record

dc.contributor.advisorGönülalan, Zafer
dc.contributor.authorGümüşsoy, Gonca Fahriye
dc.date.accessioned2021-04-30T10:45:48Z
dc.date.available2021-04-30T10:45:48Z
dc.date.submitted2004
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/550038
dc.description.abstractIV KAYSERİ İLİNDE KÖY PAZARLARINDA SATILAN TAZE PEYNİRLERDE ENTEROHEMORAJİK ESCHERICHIA COLİ0157.H7 SUSUNUN VARLIĞI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ÖZET Bu araştırmada Kayseri ilinde köy pazarlarında satılan taze peynirlerde enterohemorajik Escherichia coli 0157:H7 susunun varlığı, fekal orijinli E. coli ve koliform bakterilerin bulunma sıklığı araştırıldı. Bu amaçla Kayseri ilindeki 6 köy pazarından, toplam 100 adet taze peynir numunesi toplandı. Escherichia coli 0157:H7 susunun izolasyonu amacıyla ön zenginleştirmeye tabi tutulan peynir numunelerinden 4-methylumbelliferyl-P-D-glucuronide (MUG) içeren Lauryl Sulphate Tryptose Broth (LSTB)'a ekimler yapıldı ve 86 adet peynir numunesinde üreme tespit edildi. Üreme görülen numunelerden Sorbitol MacConkey Agar (SMAC)'a yapılan ekimler sonucu 17 adet peynir numunesinde renksiz ve orta büyüklükte koloniler gözlendi. Kolonilerin mikroskopik muayenesi sonucu 13 adet peynir numunesinde hareketli etkenler tespit edildi. Bu 13 adet peynir örneğinin 4'ü indol pozitif bulundu. E. coli 0157:H7'nin varlığının teyit edilebilmesi için 4 adet indol pozitif numunenin latex aglütinasyon testi yapıldı ve hiçbir numunenin aglütinasyon meydana getirmediği gözlendi. SMAC agar'da renksiz koloniler meydana getiren etkenlere biyokimyasal testler yapıldı ve peynir numunelerinin 5 'inden Hafnia alvei, 4?ünden Proteus mirabilis, 2'sinden Proteus vulgaris ve 2'sinden Morgenalla morganii identifiye edildi. Peynir numunelerinde ortalama olarak 2.2x1 01 cfu/ml koliform bakteri bulunduğu tespit edildi. Ayrıca, 50 adet peynir numunesinde fekal orijinli E. coli saptandı. Sonuç olarak peynir numunelerinin hiçbirinden fekal orjinli bir etken olan E. coli 0157:H7 susu izole edilemedi. Ancak, köy pazarlarında satılan taze peynirlerin koliform ve fekal E. coli gibi hijyen indikatörü mikroorganizmalarla kontaminasyon düzeylerinin Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliğinde bildirilen düzeylerin üzerinde olduğu ve taze peynirlerin tüketici sağlığı açısından risk oluşturabileceği kanaatine varıldı. Anahtar kelimeler: Taze peynir, E. coli 0157:H7, İzolasyon, İdentifıkasyon
dc.description.abstractV STUDIES ON THE PRESENCE OF ENTEROHEMORRHAGIC ESCHERICHIA COLI OI57.H7 STRAIN IN RAW CHEESE SOLD IN PUBLIC OPEN MARKETS IN KAYSERİ PROVINCE ABSTRACT In this study, the presence frequency of enterohemorrhagic Escherichia coli 0157:H7 strain, fecal E. coli and coliform bacteria in raw cheese sold in public open markets in Kayseri province were investigated. For this purpose, a total of 100 raw cheese samples were collected from six public open markets in Kayseri. Prefortified cheese samples were inoculated on the Lauryl Sulphate Tryptose Broth (LSTB) containing 4-methylumbelliferyl-p-D-glucuronide (MUG) for the isolation of E. coli 0157:H7 strain and growth was established in 86 cheese samples. In 1 7 cheese samples out of 86 cheese samples, in which the growth was seen, colorless and middle sized colonies were observed on Sorbitol MacConkey Agar (SMAC). Motile agents were determined in 13 cheese samples by microscopic examination. Four cheese samples were indol positive out of 13 cheese samples. For the confirmation of presence of E. coli 0157:H7 strain in these 4 cheese samples, Latex agglutination test was performed and no agglutination was observed in all samples. Biochemical test were applied to the agents forming colourless colonies on SMAC agar and it was identified that raw cheese samples were containing 5 Hafnia alvei, 4 Proteus mirabilis, 2 Proteus vulgaris and 2 Morgenalla morganii. Approximately 2.2x10 cfu/ml coliform bacteria were determined in cheese samples. In addition, fecal E. coli were determined in 50 cheese samples. In conclusion, E. coli 0157.H7 strain, which is a fecal agent, were isolated in none of the cheese samples. However, the levels of microorganisms such as coliform and fecal E. coli, which are indicator of hygen, in the cheese sold in public open markets were higher than the levels indicated by Directions of Microbiological Criteria of Turkish Food Codex. Key words: Raw cheese, E. coli 0157:H7, Isolation, Identificationen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleKayseri ilinde köy pazarlarında satılan taze peynirlerde enterohemorajik escherichia coli 0157:H7 suşunun varlığı üzerine araştırmalar
dc.title.alternativeStudies on the presence of enterohemorrhagic escherichia coli 0157:H7 strain in raw cheese sold in public open markets in Kayseri province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid152422
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERCİYES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid142077
dc.description.pages63
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess