Show simple item record

dc.contributor.advisorGümüşsoy, Semih
dc.contributor.authorMehmet, Efe
dc.date.accessioned2021-04-30T10:45:40Z
dc.date.available2021-04-30T10:45:40Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/550009
dc.description.abstractIVANKARA GARNİZONUNDA TÜKETİME SUNULAN TAVUK ETLERİNİNMİKROBİYOLOJİK ANALİZİÖZETBu çalışmada, Ankara Garnizonu'nda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı için alımı yapılan -18 oC'de dondurulmuş-poşetlenmiş bütün tavuk etlerinden 50 adet numunenin but, deri vegöğüs kısımlarının mikrobiyolojik kontaminasyon düzeyleri araştırıldı.Bu amaçla, askeri birliğin soğuk hava deposuna donmuş olarak teslim edilen tavuk etleri, 4ºC'de çözündürüldükten sonra karkasın but, deri ve göğüs kısımlarından Aerobik MezofilikGenel Canlı (AMGC), psikrofilik bakteri, Pseudomonas spp., S. aureus, koagulaz (+) S.aureus, enterobakteri, koliform grubu bakteri, E. coli ve Salmonella spp. yönündenkontaminasyon düzeylerini tespit etmek için uygun besi yerlerine ekim yapıldı.Analiz edilen tavuk but, deri ve göğüs numunelerinde sırasıyla; AMGC tüm numunelerin %100'ünde, psikrofilik bakteri; numunelerin % 100, % 98 ve % 100'ünde, Pseudomonas spp.;numunelerin % 96, % 98 ve % 96'sında, S. aureus; numunelerin % 66, %100 ve % 74'ünde,koagulaz (+) S. aureus; numunelerin % 28, % 82 ve % 38'inde, enterobakteri; numunelerin %62, % 98 ve % 58'inde, koliform grubu bakteri; numunelerin % 26, % 96 ve % 22'sinde, E.coli; % 12, % 64 ve % 4'ünde ve Salmonella spp.; numunelerin % 18, % 26 ve % 16'sındasaptandı.Sonuç olarak, Ankara Garnizonunda tüketime sunulan tavuk etlerinin üretiminde teknolojikkurallara belirgin bir şekilde uyulduğu, ancak üretimden tüketime kadar olan dönemde hijyenve sanitasyona gerekli önemin verilmediği kanaatine varıldı.Anahtar kelimeler: Tavuk eti, Mikrobiyolojik, Analiz, İzolasyon, İdentifikasyon
dc.description.abstractMICROBIOLOGICAL ANALYSIS OF CHICKEN MEAT SERVED FORCONSUMPTION IN ANKARA GARRISONABSTRACTIn this work, 50 samples of chicken meat (packed and deep freezed at -18 ºC) bought for theneed of Turkish Military Forces in Ankara Garrison were investigated for the detection ofmicrobiological contamination level.For this aim, chicken meat that delivered to the military force?s cold air stock in freezed modedissolved at 4 ºC, after that from carcass? thigh, skin and thorax; for the determination of thecontamination level of General Aerobic Mezophilic bacteria, psychophilic bacteria,Pseudomonas spp., S. aureus, coagulase (+) S. aureus, Enterobacteriaceae, coliform typebacteria, E. coli and Salmonella spp. plantings were done to suitable parts of the meat.Microbiological analysis of chicken?s thigh, skin and thorax gave these results in orderly: allsamples were 100 % contaminated by General Aerobic Mesophilic Bacteria, 100 % - 98 % -100 % of the samples were contaminated by psychophilic bacteria, 96 % - 98 % - 96 % of thesamples were contaminated by Pseudomonas spp., 66 % - 100 % - 74 % of the samples werecontaminated by S. aureus, 28 % - 82 % - 38 % of the samples were contaminated bycoagulase (+) S. aureus, 62 % - 98 % - 58 % of the samples were contaminated byEnterobacteriaceae, 26 % - 96 % - 22 % of the samples were contaminated by coliform typebacteria, 12 % - 64 % - 4 % of the samples were contaminated by E. coli, and 18 % - 26 % -16 % of the samples were contaminated by Salmonella spp.In conclusion, suggest that although chicken meat served for consumption in Ankara Garrisonis produced by a modern technology, conditions of hygiene and sanitation are not caredenough from production till consumption.Key words: Chicken meat, Microbiological, Analysis, Isolation, Identification.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleAnkara garnizonunda tüketime sunulan tavuk etlerinin mikrobiyolojik analizi
dc.title.alternativeMicrobiological analysis of chicken meat served for consumption in Ankara garrison
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid187757
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERCİYES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid194321
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess