Show simple item record

dc.contributor.advisorKılıç, Hüseyin
dc.contributor.authorÖzmen, Gürsel
dc.date.accessioned2021-04-30T10:45:32Z
dc.date.available2021-04-30T10:45:32Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/549974
dc.description.abstractBu çalışmada, Gemlik Garnizonundaki askeri birliklerde tüketime sunulan tavuketlerinden ve kesimhanede kesilen tavuklardan alınan 100'er adet tavuk karkası vebağırsak içeriğinde Listeria spp. izolasyon ve identifikasyonu amaçlandı.Örneklerden Listeria spp. izolasyonu amacıyla, Buffered Listeria Sellective EnrichmentBroth ve PALCAM Agar Base kullanıldı. Elde edilen izolatların identifikasyonuamacıyla klasik biyokimyasal testler ve Microbact 12 L Listeria identifikasyon test kitikullanıldı.Yapılan izolasyon çalışmalarında karkas örneklerinde 76 (% 76) adet Listeria spp. izoleedildi. dentifiye edilen Listeria'ların 24 (% 24)`ünün L. monocytogenes, 43 (%43)`ünün L. innocua, 4 (% 4)'ünün L. murrayi, 3 (% 3)'ünün L. grayi ve 2 (% 2)'sininL. welshimeri olduğu tespit edildi.Bağırsak içeriğinden ise 12 (% 12) adet Listeria spp. izole edildi. Bunlardan 5 (%5)`inin L. monocytogenes, 2 ( % 2)'sinin L. murrayi, 2 ( % 2)'siinin L. welshimeri 2 ( %2)'sinin L. seeligeri ve 1 ( % 1)'inin L. innocua olduğu tespit edildi.Çalışmada elde edilen bulgulara göre kanatlı eti tüketiminin artması ve fast-foodalışkanlığının yaygınlaşması nedeniyle; kanatlı hayvanların yetiştirme aşamasındankesimhanelere ve paketleme-dondurma ünitelerinden tüketiminin yapıldığı yerlere kadarolan zincirde hijyenik koşulların yerine getirilmesi büyük önem arz etmektedir.Anahtar Kelimeler : Listeria spp., Tavuk eti, zolasyon
dc.description.abstractIn this current study, Listeria spp. were isolated and identified from 100 samples takenfrom each of chicken carcasses (consumed in the garrison or slaughtered in abatoirslocated in the region) and gastrointestinal contents.Listeria Sellective Enrichment Broth and PALCAM Agar Base were used for theisolation of Listeria spp. from samples. The isolates obtained were identified usingbiochemical tests and Microbact 12 L Listeria Identification test Kit.Listeria spp. were isolated from 76 of 100 (76 %) carcass samples, identification ofthose indicated 24 (24%) isolates as L. monocytogenes, 43 (43 %) as L. innocua, 4 (4%) L. murrayi, 3 (3 %) L. Grayi and 2 (2 %) L. Welshimeri.Listeria spp. were isolated from 12 (12 %) samples taken from gastrointestinal tract. 5(5 %) of those L. monocytogenes, 2 (2 %) L. murrayi, 2 (2 %) L. welshimeri, 2 (2 %) L.seeligeri, 1 (1 %) were L. nnocua.Based on the findings of the current study, assurance of proper hygienic conditionsalong the food chain, from chicken house to slaughter-packaging plants, is essentialbecause of increases seen in poultry meat and fast-food consumption.Key words : Listeria spp., Chicken meat, Isolationen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleGemlik Garnizonunda tüketime sunulan kanatlı etlerinde Listeria spp. izolasyonu
dc.title.alternativeIsolation of Listeria spp. from poultry meat consumed in Gemlik Garrison
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid148916
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERCİYES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid192360
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess