dc.contributor.advisor | Uyanık, Fatma | |
dc.contributor.author | Gültekin, Meryem | |
dc.date.accessioned | 2021-04-30T10:45:25Z | |
dc.date.available | 2021-04-30T10:45:25Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/549944 | |
dc.description.abstract | Bu çalısmada, ısı stresi olusturulan yumurtacı bıldırcınların rasyonuna krom (Cr+3) veçinkonun (Zn+2) ayrı ayrı ve birlikte ilavesinin canlı agırlık, yem tüketimi, yumurta verimi ilekan glikoz, lipid ve malondialdehit (MDA) düzeylerine etkisi belirlenmistir. ki yüz kırk adet 8haftalık Japon bıldırcını, her birinde 48'er hayvan bulunan bes deneme grubuna ayrılmıstır.Birinci ve ikinci gruplar termonötral ve ısı stresi kontrollerini olusturmus; termonötral kontrolgrubu 19,33±1,4°C'de, ısı stresi kontrolü ve deneme grupları ise 31,39±1,76 oC'detutulmustur. Kontrol grupları bazal rasyonla, deneme grupları 20 mg/kg Cr (CrCl3.6H2O), 40mg/kg Zn (ZnSO4.7 H2O) ve 20 mg/kg Cr+40 mg/kg Zn ilaveli bazal rasyonlarla 8 haftabeslenmistir. Günlük yumurta verimi ve haftalık yem tüketimi kayıtları tutulmustur.Denemenin 5. ve 8. haftalarında, hayvanlardan alınan kan örneklerinde serum glikoz,trigliserit, total kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) ve plazma MDA analizleriyapılmıstır. Isı stresinin canlı agırlık (p<0,01) ve yem tüketimini (p<0,001) önemli, yumurtaverimini ise önemsiz düzeyde düsürdügü; yeme Cr, Zn veya Cr+Zn ilavesinin canlı agırlık,yem tüketimi ve yumurta verimini olumlu yönde etkilemedigi gözlenmistir. Isı stresinin serumglikoz düzeyini hafifçe arttırdıgı ve bu artısın da yeme Cr ilavesiyle düstügü (p<0,01)saptanmıstır. Isı stresi serum trigliserit düzeyini düsürürken (p<0,01) total kolesterol düzeyiniyükseltmis (p<0,05); yeme Cr ve Cr+Zn ilavesiyle trigliserit ve total kolesterolün azaldıgıgözlenmistir. HDL düzeyi ısı stresinden etkilenmezken Cr ilavesiyle artmıstır (p<0,05). Isıstresinin etkisiyle plazma MDA düzeyinde gözlenen yükselme (p<0,01) yeme Cr, Zn ya da herikisinin birlikte ilavesiyle düsmüstür. Sonuç olarak, ısı stresinin yumurtacı bıldırcınlarda canlıagırlık, yem tüketimi ve yumurta verimini olumsuz etkiledigi, serum parametrelerindedegisikliklere yol açtıgı ve plazma MDA düzeyini artırdıgı; yeme Cr ve Zn ilavesinin, ısı stresiolusturulan bıldırcınlarda azalan yem tüketimi, canlı agırlık ve yumurta verimini olumlu yöndeetkilemedigi, Cr'un serum glikoz, trigliserit ve total kolesterol düzeylerindeki degisimleridüzeltebilecegi ve özellikle plazma MDA düzeyini olumlu yönde etkileyebilecegi söylenebilir | |
dc.description.abstract | This study was performed to investigate the effects of separate and combined dietarysupplementation of chromium (Cr+3) and zinc (Zn+2) on live weight, food consumption, eggproduction, blood glucose, lipids and malondialdehyde (MDA) levels of laying quailsexposed to heat stress. Two hundred and forty, 8 weeks old Japanese quails were assignedinto five groups containing 48 birds in each. First and second groups were kept asthermoneutral and heat stress controls and the temperature was set to 19.33±1.4°C forthermoneutral control group, and 31.39±1.76°C for heat stress control and treatmentgroups. Quails in control groups were fed basal diets and the treatment groups were fedbasal diets supplemented with 20 mg/kg Cr (CrCl3.6H2O), 40 mg/kg Zn (ZnSO4.7H2O) and20 mg/kg Cr+40 mg/kg Zn for 8 weeks. Egg production was recorded daily and foodconsumption was recorded weekly. At 5th and 8th weeks, blood samples collected from thequails were analyzed for serum glucose, triglycerides, total cholesterol, high densitylipoproteins (HDL) and plasma MDA. Heat stress resulted in significant reductions in liveweight (p<0.01), food consumption (p<0.001) and a slight reduction in egg production, andsupplementation of Cr, Zn and Cr+Zn had no significant effects on live weight, foodconsumption and egg production. The slightly increased glucose level due to heat stresswas decreased by Cr supplementation (p<0.01). Heat stress decreased serum triglycerides(p<0.01) and increased cholesterol (p<0.05), and these parameters were reduced by Cr andCr+Zn supplementation. Heat stress had no effect on HDL level but Cr increased the HDL(p<0.05). Supplementation of Cr, Zn and their combination decreased the elevated MDAlevels (p<0.01). In conclusion, heat stress adversely affected live weight, food consumptionand egg production, changed serum parameters and increased plasma MDA;supplementation of Cr and Zn to the diets had no positive effects on decreased live weight,food consumption and egg production while Cr may improve the changes in serum glucose,triglycerides and total cholesterol as well as plasma MDA in quails exposed to heat stress. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Yumurtacı bıldırcınlarda oluşturulan ısı stresinde krom ve çinkonun bazı kan parametrelerine etkileri | |
dc.title.alternative | Effects of chromium and zinc on blood parameters in laying quails exposed to heat stress | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 9003393 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ERCİYES ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 195439 | |
dc.description.pages | 68 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |