Show simple item record

dc.contributor.advisorGönülalan, Zafer
dc.contributor.authorŞeviktürk, İbrahim Murat
dc.date.accessioned2021-04-30T10:45:23Z
dc.date.available2021-04-30T10:45:23Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/549939
dc.description.abstractOkratoksin A (OA), fenilalanine peptid bagıyla baglı isokumarin parçası içeren bir toksindir. Dahaçok depolarda bulunan Penicillium (özellikle P. verrucosum) ve Aspergillus (özellikle A. alutaceus)türleri tarafından üretilmektedir. OA, Avrupa, Avustralya ve Kuzey Amerika'daki gıda, yem,hayvansal dokular ve insanların kanında tespit edilmistir. OA Balkan endemik nefropatisine (BEN)sebep olmaktadır.Çalısmada, Kayseri'deki farklı ambar ve farklı parti tahıl ürünlerinden alınan 25 adet bugday unu,25 adet pirinç ve 25 adet bulgur numunesinde OA kontaminasyonları arastırıldı. NumunelerdekiOA düzeylerinin tespitinde ELISA testi kullanıldı. Çalısılan numunelerde OA seviyesinin 145.66ppt ile 1011.84 ppt arasında oldugu saptandı.Sunulan çalısmada elde edilen sonuçların, Türkiye'de OA için belirlenen düzeyin (3000 ppt)altında olmasına ragmen, özellikle tahıl ürünlerinin çesitliligiyle ünlü Kayseri'de OA ile ilgiliçalısmaların periyodik olarak yapılmasının saglık açısından önemli oldugu vurgulanabilir.
dc.description.abstractOchratoxin A (OA) is a toxin that contains an isocumarin moiety linked by a peptide bond tophenylalanine. It is produced by certain Penicillium (mainly P. verrucosum) and Aspergillus(mainly A. alutaceus) species of storage fungi. OA has been detected in foods, feeds, animal tissueand human blood in Europe, Australia and North America. It has been implicated in the fatalhuman disease Balkan endemic nephropathy ( BEN).In this study, the contamination levels of OA have been investigated in the 25 wheat flour, 25 riceand 25 bulgur (boiled and pounded wheat) samples which were collected from different groups ofgrains and granaries in Kayseri. The determination of OA levels was performed by enzyme-linkedimmunosorbent assay (ELISA). For studied samples, it was found that OA levels ranged between145.66-1011.84 ppt.Although the presented results indicate that the levels of OA were under the permission limit ofTurkey (3000 ppt), periodic measurements of OA in especially Kayseri, which is well-knownvariety of cereal meals, is important for human health.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleKayseride tüketime sunulan bazı tahıl ürünlerinin okratoksin a miktarları
dc.title.alternativeThe quantities of ochratoxin a of some cereal products consumed in kayseri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmCereals
dc.subject.ytmOchratoxin-A
dc.subject.ytmMycotoxins
dc.identifier.yokid9006449
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERCİYES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid195434
dc.description.pages51
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess