Show simple item record

dc.contributor.advisorAykut, Mualla
dc.contributor.authorYavuz Karaca, Serap
dc.date.accessioned2021-04-30T10:44:53Z
dc.date.available2021-04-30T10:44:53Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/549814
dc.description.abstractAraştırma Kayseri Melikgazi Eğitim ve Araştırma Sağlık Grup Başkanlığı Bölgesinde gebe kadınların gebelikte beslenme konusundaki bilgi düzeyleri ve beslenme durumunu saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Gebeliklerinin II. trimesterinde (4.5.6. aylarında) olan 375 gebe araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri gebe kadınların gebelikte beslenme konusundaki bilgi düzeyleri ve beslenme durumunu saptamaya yönelik olarak hazırlanan; 54 soru içeren anket formu ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS 13.0 programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Normal dağılım göstermeyen değişkenler için Kruksal Wallis analizi kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıp dağılmadığına Kolmogorov-Simirnov testiyle bakılmıştır. Nitel değişkenlerin karşılaştırılmasında Khi-Kare testinin exact yöntemi kullanılmıştır.Araştırma kapsamına alınan gebelerin yaş ortalaması 27.16± 5.4 yıldır. Gebelerin %85.3'ü ev kadını, %71.2'si çekirdek aileye sahiptir. Kendi değerlendirmelerine göre, %56.3'ünün ekonomik durumu orta, %58.7'si SSK'lıdır. Gebelerin %96.8'i ebe izlemi almıştır. %99.2'si doktor kontrolünden geçmiştir. %13.1'i gebelikten önce folik asit kullanmış, %95.5'i ise gebelikte vitamin-mineral desteği almıştır.Gebelerin besin gruplarından gebelik öncesine göre et-yumurta-kurubaklagil, süt ve süt ürünleri, sebze-meyve gruplarından tüketimi bilme oranları sırasıyla, %85.1, %92.5, %93.6 olarak yüksek oranlarda bulunmuştur, ancak tahıllar ve yağ-şeker gruplarının aynı miktarda tüketilmesi gerektiğini bilenlerin oranı sırasıyla %18.7 ve %5.9 olarak düşük bulunmuştur.Besin grupları tüketim durumları incelendiğinde yetersiz tüketim, et, yumurta, kurubaklagiller grubunda en yüksektir (%86.7), bunu süt ve süt ürünleri izlemektedir (%48.8), fazla tüketim ise, sebze ve meyve grubunda en yüksek (%50.4) bulunmuştur, tahıllar (%43.7) bunu izlemektedir. Gebelerin gebelik öncesi BKİ değerlendirmesine göre %52.3'ü normal, %26.1'i fazla kilolu, %15.5'i zayıf, %6.1'i obez bulunmuştur. Araştırmamızda gebelerin yarısından fazlasının (%55.4) gebelikteki ağırlık kazanımı fazla bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Beslenme, Beslenme Durumu, Bilgi, Gebelik
dc.description.abstractThis descriptive study was conducted to determine the nutritional knowledge level and nutrition status of pregnant women regarding pregnancy in Kayseri Melikgazi Education Research Health Group Center Area.Totally, 375 pregnant women in the second trimester (4-6th months) were included. The data was obtained by a structured questionnaire consisting of 54 items regarding the nutritional knowledge level and nutrition status of pregnant women on pregnancy. The data was analyzed through SPSS 13.0 program. Abnormally distributed data was analyzed by Kruskal-Wallis test. Normal distribution of data was analyzed by Kolmogorov-Smirnov test. Chi-square exact test was performed to compare qualitative variables.The mean age of the pregnant women were 27.16± 5.4 years. Of the pregnant women; 85.3% were housewives, 71.2% have nuclear family. According to their self-reports; 56.3% represent moderate socio-economic level and 58.7% have health insurance. 96.8% of the pregnant women were followed by midwives. 99.2% have medically followed by physician. 13.1% used folic acid supplements before pregnancy and 95.5% used vitamin-mineral supplements during pregnancy.The true knowledge status of the pregnant women on food groups to be increased during pregnancy were high as 85.1%, 92.5%, and 93.6%, respectively for meat-egg-legumes, milk and milk products, vegetable-fruit group; however the true knowledge on cereals and fat-sugar groups were low as 18.7% and 5.9%, respectively.According to food group consumption; the highest inadequate consumption were determined for meat-egg-legumes group (86.7%), followed by milk and milk products (48.8%), the highest adequate consumption were determined for vegetable-fruit group (50.4%), followed by cereals group (43.7%). According to weight evaluation by body mass index (BMI) before pregnancy; 52.3% were normalweight, 26.1% were overweight and 15.5% were lean and 6.1% were obese. In the current study, more than half of the pregnant women (55.4%) gained extra weight.Key words: Nutrition, Nutritional Status, Knowledge, Pregnancyen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.titleKayseri Melikgazi eğitim araştırma sağlık grup başkanlığı bölgesinde gebe kadınların gebelikte beslenme konusundaki bilgi düzeyleri ve beslenme durumu
dc.title.alternativeThe nutritional knowledge level and nutrition status of pregnant women on pregnancy in Kayseri Melikgazi education research health group center area
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHalk Sağlığı Ana Bilim Dalı
dc.identifier.yokid355526
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERCİYES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid311338
dc.description.pages121
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess