Show simple item record

dc.contributor.advisorYenice, Güler
dc.contributor.authorDama, Gökhan
dc.date.accessioned2020-12-03T14:29:57Z
dc.date.available2020-12-03T14:29:57Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-06-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/54310
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışma rasyonlara farklı düzeylerde soft asit (1.5 ve 3 g/kg) ve maya (Saccharomyces cerevisiae) (0.5 ve 1 g/kg) ilavesinin, broylerde performans parametreleri, et kalitesi ve bazı serum biyokimyasal parametreleri üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür.Materyal ve Metot: Çalışmada, 28 günlük yaşta, toplam 150 adet erkek Ross 308 Broyler kullanılmıştır. Gruplar altı alt gruba ve her bir alt grupta beş hayvan olacak şekilde, bir kontrol ve dört deneme grubu olmak üzere beş gruba ayrılmıştır. Rasyona maya ve soft asit ilavesi kesimden önceki bir hafta süresince (35-42. günler arası) uygulanmıştır. Verilerin istatistiki analizi tek yönlü ANOVA kullanılarak test edilmiştir.Bulgular: Broylerde rasyona kısa süreli maya ve soft asit ilavesinin canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve karkas randımanı üzerinde bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Maya ve soft asit ilave edilen gruplarda sıcak ve soğuk karkas ağırlıklarının kontrol grubuna göre önemli derecede (P<0.05) yüksek olduğu tespit edilmiştir. Serum parametreleri (Trigliserid, Kolesterol, HDL, LDL, Total protein, Albumin, Glukoz, Kreatinin, Ürik asit, ALP, Ca, P) muameleden etkilenmemiştir. Soft asit uygulamasının (3 g/kg) göğüs ve but etlerinde kontrol grubuna göre mikrobiyel yükü azalttığı gözlenmiştir (P<0.05). Sonuç: Soft asit ve mayanın çalışmada kullanılan dozlarının broylerde performans parametreleri üzerinde bir etkisinin olmadığı, ancak etlerde mikrobiyel yükün hafifletilmesi ve dolayısıyla raf ömrünün uzatılması açısından iyileşme sağladığı gözlenmiştir.
dc.description.abstractAim: In this study, the effects of adding different levels of soft acid (1.5 and 3 g / kg) and yeast (Saccharomyces cerevisiae) (0.5 and 1 g / kg) to rations on performance parameters, meat quality and some serum biochemical parameters were evaluated. Material and method: A total of 150 male Ross 308 Broiler were used. The animals were divided into five groups, one control and four experimental groups. Each group included six replicates each with five birds. Yeast and soft acid were added at different rates to the diets of the treatment groups for one week (35-42. days). Data were analyzed using one-way ANOVA. Results: It was observed that short-term yeast and soft acid addition to the ration had no effect on live weight gain, feed consumption, feed utilization rate and carcass yield. Carcass weights were significantly higher in treatment groups than the control group (P<0.05). Serum parameters (Triglyceride, Cholesterol, HDL, LDL, Total protein, Albumin, Glucose, Creatinine, Uric acid, ALP, Ca, P) were not affected by the treatment. It was observed that soft acid application (3 g/kg) decreased the microbial load in breast and thigh meats compared to the control group (P<0.05). Conclusion: It has observed that the doses of soft acid and yeast used in the study had no effect on the performance parameters of the broiler, but it provided improvement in terms of alleviating the microbial load in the meats and thus extending the shelf life.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleBroylerlerin bitirme yemlerine probiyotik ve organik asit ilavesinin performans ve et kalitesi üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of probiotic and organic acid supplementation to broiler finisher diets on performance and meat quality
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-24
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPoultry
dc.subject.ytmPoultry feed
dc.subject.ytmFeeds
dc.subject.ytmProbiotics
dc.subject.ytmOrganic acids
dc.subject.ytmFattening performance
dc.subject.ytmMeat quality
dc.subject.ytmYeasts
dc.identifier.yokid10240565
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid577238
dc.description.pages56
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess