Türkiye`de organik tarımın ekonomik analizi: Doğu Karadeniz uygulaması
dc.contributor.advisor | Çomaklı, Şafak Ertan | |
dc.contributor.author | Merdan, Kurtuluş | |
dc.date.accessioned | 2021-04-26T19:26:29Z | |
dc.date.available | 2021-04-26T19:26:29Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/532206 | |
dc.description.abstract | Bilim, teknoloji, sanayi ve kırsal kalkınma alanındaki gelişmeler tarımsal faaliyetlerin oluşum şeklini ve tarımsal faaliyetlere olan beklentileri değiştirmiştir. Bu değişimin tarımsal alana yansıması organik tarım şeklinde olmuştur. Organik tarım yalnızca tarım tekniği olarak değil, sağlık ve yaşam reçetesi olarak da değerlendirilmektedir. Toplumlarda çevre ve sağlığa ilişkin bilinç düzeyiyle birlikte organik tarıma ilgi artmakta ve dünyadaki organik tarım pazarı artan oranlarda genişlemektedir. Gelişmiş ülkeler organik tarım açısından kendi iç taleplerini karşılayamadıklarından, gelişmekte olan ülkelerin ihraç ettikleri ürünleri tüketmektedirler.Organik tarım, hayvansal ve bitkisel üretimi bir bütün olarak değerlendiren, toprak verimliliğini ve hayvan refahını esas alan, işletme içerisinden elde edilen girdileri kullanmayı hedefleyen en son bilgi ve teknolojiden yararlanan, tohumdan toprağa, girdiden işlemeye kadar belirli kurallar çerçevesinde denetim ve belgelendirmeyi gerektiren bir üretim sistemidir.Bu çalışmada, genelde Türkiye, özelde Doğu Karadeniz Bölgesi açısından organik tarım ürünlerinin ekonomik boyutu ele alınmıştır. Birinci bölümde organik tarımla ilgili genel bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde ise, organik tarım pazarının ekonomik büyüklüğü dünya ülkeleri açısından çeşitli istatistiksel verilerle anlatılmaktadır. Aynı zamanda, organik ürünlerin etkin şekilde pazarlanmasına yönelik hususlar dünyadan örneklerle ortaya konulmaktadır. Üçüncü bölümde ise, Türkiye açısından organik tarımın ekonomik değerlendirilmesi tablolar ve istatistik veriler şeklinde ele alınmaktadır. Dördüncü ve son bölümde ise, Doğu Karadeniz Bölgesi açısından organik tarımın ekonomik değerlendirilmesi anket yöntemiyle açıklanmaktadır.Ülkemiz, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi sahip olduğu potansiyelin çok uzağında kalarak bünyesinde barındırdığı ekolojik tarım üstünlüğünü henüz ortaya koyamamıştır. Bu gerçekler ışığında uygulanacak tarım politikalarının, bölgesel ihtiyaçlara cevap verme derecesinin yüksek olması gerekmektedir. Bu süreçte, kırsal kalkınmanın hedeflenen düzeyde gerçekleştirilebilmesi için üretici ve tüketicilerde organik tarım bilincinin yükseltilmesi son derece önem arz etmektedir. | |
dc.description.abstract | The developments in science, industry and rural development has changed the formational figure of agricultural actions and expectations for agriculture. The influence of this change on agricultural area has made organic agriculture appear. Organic agriculture is regarded not only as an agricultural technique but also as a health and life prescription. Depending on societies' level of consciousness related to environment and health, the interest in organic agriculture is rising and organic agriculture market in the world is increasingly expanding. Since the developed countries can't cover the home demand in organic agriculture they consume the products exported by the developing countries. Organic agriculture is a production system in which animal and herbal production is considered as a whole, land productivity and animal welfare are based on, the use of inputs acquired in the business firm is aimed, the latest information and technology are used, the supervision and certification based on certain rules from seed to soil are required.In this work, the economic aspect of agricultural products is handled in generally for Turkey and in privately for Eastern Blacksea. In part one there is a general information about organic agriculture. In part two the economic magnitude of organic agriculture is explained through several statistical data with regard to the World countries. At the same time the points in marketing the organic products actively are introduced through illustrations in the world. In the third part, the economic assessment of organic agriculture in Turkey is handled through tables and statistical data. In the fourth and the last part, the assessment of organic agriculture in Eastern Black Sea is explained through survey method. Our country, especially Eastern Blacksea region hasn't been able to show its ecologic agriculture superiority in its structure staying far away from its potency. The degree of satisfying the regional needs of the agricultural policies which will be carried in the light of these circumstances should be high. In this process, it is very important to raise the organic agriculture consciousness of producers and consumers in order to put the rural development into practice according to the target level. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ekonomi | tr_TR |
dc.subject | Economics | en_US |
dc.title | Türkiye`de organik tarımın ekonomik analizi: Doğu Karadeniz uygulaması | |
dc.title.alternative | The economi̇c analysi̇s of organi̇c agri̇culture i̇n Turkey: Eastern Black Sea appli̇cati̇on | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İktisat Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Organic farming | |
dc.subject.ytm | Economic analysis | |
dc.subject.ytm | Eastern Black Sea region | |
dc.identifier.yokid | 10026084 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 366844 | |
dc.description.pages | 224 | |
dc.publisher.discipline | İktisat Bilim Dalı |