Show simple item record

dc.contributor.advisorAksoy, Ayhan
dc.contributor.authorKanat, Rahmi
dc.date.accessioned2020-12-03T14:07:23Z
dc.date.available2020-12-03T14:07:23Z
dc.date.submitted1985
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/53018
dc.description.abstractÖZET Broiler piliçlerde değişik protein ve ilave yağ düzey lerinin abdominal yağ miktarına etkisini araştırmak için 8 hafta süren iki ayrı deneme düzenlenmiştir. Sünlük broiler tipi Hubbörd civcivlerle ve tam şansa bağlı deneme planı düzeninde yapılan birinci denemede % 22, % 23, % 24, % 25 ve % 26 protein düzeylerinden oluşan ras yonlar kullanılmıştır. Ad libitum olarak uygulanan rasyonlar 3 kez replike edilmiş ve her muamele erkek ve dişi piliçler olarak ayrılmıştır. İkinci deneme, beş farklı (% 0*, % 1, % 2, % 3 ve % 4) ilave yağ düzeyini kapsayan rasyonlarla 3 kez replike edil mek suretiyle bir günlük Hubbord tipi broiler civcivlerle yürütülmüştür. Bu deneme de, tam şansa bağlı deneme planına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmadan aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir : A. Değişik Protein Düzeyleri Uygulanan Denemeye İliş kin Sonuçlar 1. Rasyonun protein düzeyi, abdominal yağ miktarını çok önemli oranda etkilemiştir (p<0,01). Protein düzeyi yük selme gösterdikçe, abdominal yağ miktarı azalmıştır. Ancak protein düzeylerinin abdominal yağ yüzdelerine etkisi önem li çıkmamıştır. 2. Abdominal yağ miktarı üzerine cinsiyetin herhangi bir etkisi görülmemiştir. Fakat, protein x cinsiyet interak siyonu istatistikî olarak önemli bulunmuştur.- 82 - 5. Rasyondaki protein düzeyi yükselme gösterdikçe, can lı ağırlık artışı ve yemden yararlanma artmış, buna karşılık yem tüketimi protein düzeylerinden etkilenmemiştir. ı 4-. Karkas protein ve yağ kapsamı, rasyonun ihtiva et tiği protein seviyelerinden etkilenmemiştir. B, îlave Yağ Düzeyleri Uygulanan Denemeye İlişkin Sonuçlar 1. Abdominal yağ miktarı, ilave yağ düzeylerinin artı şından olumlu yönde etkilenmiştir (p<0,05). Bu denemede abdo minal yağ yüzdeleri artış göstermiş, ancak istatistik! bakım dan önemli bulunmamıştır. 2. îlave yağ düzeyleri rasyonda artma gösterdikçe, can lı ağırlık kazancında yükselme gözlenmiştir (p<0,01). Cinsi yet, ağırlık artışını önemli oranda etkilerken, abdominal yağ miktarına önemli etkide bulunmamıştır. 3« Yem tüketimi, ilave yağ düzeylerinden etkilenmemiş, fakat yemden yararlanma üzerine etkisi önemli olmuştur. Ayrıca,, yemden yararlanma yönünden ilave yağ yüzdesi x cinsiyet inte raksiyonu önemli çıkmıştır. 4. Karkas protein ve yağ kapsamı, rasyon ilave yağ dü zeylerinden etkilenmemiştir.
dc.description.abstract.-, ^SUMMARY Two experiments, were conducted in order to determine the effects of varying protein levels and supplementary fat levels on abdominal fat pad weight and abdominal fat percentage in broiler chickens. First experiment were involved a day old broiler type Hubbord chicken and lasted eight weeks. Completely randomized design was used in this experiment. In the first experiment the dietary protein levels were 22 #, 23 %, 24 #, 25 % and 26 %. The rations were fed ad libitum and all the treatments were replicated three times for both males and females. The second experiment was conducted with a day old broiler type Hubbord chicken and lasted eight weeks. Completely randomized design of dietary treatments involving five difeerent levels (0 #, 1 %, 2 %, 3 %, and 4 %) of supplementary fat were used in this experiment. Experimental ration have been replicated three times for both males^and^femâles The results obtained from these studies are as follow: A. The results relative to pretein levels 1. The dietary protein levels had highly significant (p<0,01) effect on abdominal fat pad weight. Abdominal fat pad weight was significantly decreased as dietary protein levels was increased. But the varying dietary protein levels had no effect on abdominal fat percentage. 2. Abdominal fat pad weight were not significantly affected by sex. But hovewer, protein x sex interaction had significant on abdominal fat.- 84 - 3. Body weight gain was increased as dietary protein levels were increased. Sex had significant effect on hody weight gain. Peed consumption was not influenced by various dietary protein levels. But when the dietary protein levels increased, a significant increase in feed efficiency was observed. B. The Results relative to fat levels 1. Supplementary fat levels caused significant increase in abdominal fat pad weight (p(0,05), but not abdominal fat precentage. 2. Increasing the fat levels of the diet caused a significant increase in body weight gain. Body weight gain was significantly influenced by sex. But sex had no signifi cant effect on abdominal fat pad weight. 3. Supplementary fat levels had no significant effect on feed consumption but it significantly influenced on feed efficiency -In addition there was significant interaction of sex x supplementary fat levels on feed efficiency. 4-, Carcass protein and fat composition was not influenced by the dietary protein and supplementary fat levels.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKasaplık (broyler) piliçlerde değişik protein ve ilave yağ düzeylerinin abdominal yağ depolanmasına etkisi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAbdominal fat
dc.subject.ytmProteins
dc.subject.ytmnull
dc.subject.ytmAnimal husbandry
dc.identifier.yokid1734
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid1734
dc.description.pages101
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess