Show simple item record

dc.contributor.advisorSelçuk, Gökalp Nuri
dc.contributor.authorAkdemir, Nihan
dc.date.accessioned2021-04-26T19:22:12Z
dc.date.available2021-04-26T19:22:12Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-12-31
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/528221
dc.description.abstractYöresel mutfağın turizm ürünü olarak kullanılması ve bölgesel kalkınmadaki rolünü belirlemek amacıyla tasarlanan bu çalışma, yerel halkın yöresel mutfağın turizme kazandırılmasına ilişkin tutumunu analiz etmeye ve yöresel mutfağın bölgesel kalkınmadaki önemi anlamaya yöneliktir. Çalışmada yöresel mutfak ile yiyecek turizminin ilişkisi incelenmiş buna ilaveten Sakarya ve Hatay mutfak kültürleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Sakarya'da yerel halkın tutumuna yönelik saha araştırması yapılmış, bu bağlamda 429 katılımcıdan elde edilen veriler SPSS programı yardımıyla Mann-Whitney U Testi ve Kruskal-Wallis Testi ile analize tabii tututlmuştur. Çalışmada ayrıca Sakarya ve Hatay'daki yöresel yiyecek sunan yiyecek içecek işletmelerinin menüleri analiz edilmiştir. Araştırmada yerel halkın tutum anketinden elde edilen sonuçlar; yerel halkın yöresel yiyeceklerinin turizme kazandırılmasını desteklediği, yöresel mutfağın Sakarya ilinin tanıtımı açısından önemli olduğu ve yöresel mutfağın Sakarya iline ekonomik açıdan katkı sağlayacağı yönündedir. Araştırmada elde edilen önemli bir diğer sonuç da yöresel yiyecek sunan yiyecek işletmelerinin menü analizine göre Sakarya'da ortalama %32 ve Hatay'da ortalama %46 oranında yöresel yiyeceklerin menülerde yer aldığı tespit edilmiştir.
dc.description.abstractThis study, which was conducted to identify the use of local cuisine as a tourism product and its role in regional development, aimed at analyzing the attitudes of local people towards the integration of local cuisine into tourism and understanding its importance in regional development. In the study, the relationship between local cuisine and food tourism was analyzed and the cuisine cultures of Sakarya and Hatay were dealt with in details. In Sakarya, a field survey was conducted to determine the attitudes of the local people and the data collected from 429 participants were analyzed through Mann-Whitney U Test and Kruskal-Wallis Test using SPSS. In addition, the menus of the restaurants which offer local foods in Sakarya and Hatay were also analyzed. The findings obtained from the attitude survey with the local people showed that local people support the integration of local foods into tourism, local cuisine is important for the advertisement of Sakarya, and that local cuisine will make economic contributions to Sakarya. Another important finding of the study, according to the analysis of the menus of the restaurants offering local foods, is that 32% of the foods on the menus in Sakarya and 46% of the foods on the menus in Hatay are local foods.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleYöresel mutfağın turizm ürünü olarak kullanımı ve bölgesel kalkınmaya katkısı
dc.title.alternativeUse of local cuisine as a tourism product and its contribution to regional development
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-12-31
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmCulinary tourism
dc.subject.ytmLocal cuisine
dc.subject.ytmRegional tourism
dc.subject.ytmRegional development
dc.subject.ytmSakarya
dc.subject.ytmHatay
dc.identifier.yokid10115503
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid501934
dc.description.pages110
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess