Show simple item record

dc.contributor.advisorKurt, Ahmet
dc.contributor.authorBilge, Zafer
dc.date.accessioned2020-12-03T14:02:54Z
dc.date.available2020-12-03T14:02:54Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/52504
dc.description.abstractÖZET Bu araştırmada, üretici ve tüketici olarak tüm toplumu yakından ilgilendiren, ülkemiz süt ve kırmızı et sektörünün mevcut durumunu ve sorunlarını ortaya koyup, bu sektörün geliştirilip, arzulanan düzeye ulaştırılması için gereken sis tem ve temel kaideleri belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada öncelikle ülkemiz hayvancılığının bugünkü durumu istatistud verilerle belirtilmeye çalışılmış, daha sonra sırasıyla ülkemiz süt ve kırmızı et sektörlerinin mevcut durumları ve sorunları incelenerek, bu sorunlarla ilgili çözüm önerileri belirtilmiştir. Araştırmanın, hazırlanmasında karşılaşılan en önemli sorun, konu ile ilgili istatistiki bilgilerin yetersiz ve çelişkili olmasıdır. Türkiye hayvancılık sektörü yönünden, önemli boyutlara ulaştığı söylenebilecek bu sosun farklı kaynaklardan elde edilen verilerle giderilmeye çalışılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir Büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden birisiyiz. Ne var ki, büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımız çok fazla olmasına rağmen, hayvansal ürün üretimimiz bu sayıyla kıyaslanamayacak kadar düşüktür. Ayrıca, büyükbaş ve küçükbaş hayvan, sayısında yıllara göre belirgin bir azalma görülmektedir. Ülkemizde 19601ı yıllara kadar doğal gelişimine bırakılan, batı ve sahil bölgeleri hariç, diğer bölgelerde genellikle, küçük aile işletmelerinde, düşük verimli sığır ve koyunlar İle yayla ve mer'aya dayalı olarak yapılan süt üretiminin artış oram 19901ı yıllara gelindiği bugün büe yeterli seviyede olmamıştır. Miktar yönünden gelişme sağlanmışsa da, hızlı nüfus artışı karşısında kişi başına süt üretimi düşmüştür. 19401ı yıllarda kişi başına 150 kg olan süt üretimi, 19801i yıllann sonunda 90 kg'a düşmüştür. Bunda temel etken, kalkınma politikasında sanayi sektörüne, tarım sektörüne göre öncelik verilmesinden dolayı, son 20 yılda tarıma dayalı süt sanayiinin gerekli ölçüde desteklenmemiş olmasıdır.11 Ülkemiz kırmızı et sektöründeki durum da süt sektöründen pek farklı değildir. Ülkemiz kırmızı et sektöründe son yıllarda, özellikle özel sektörün devreye girmesi ile birtakım gelişmeler kaydedilmiştir. Ancak, bu gelişmeler olması gereken düzeyden uzaktır. Ülkemizde kaçak kesimlerin yaygın olması, bir yandan sektörde kapasite kullanım oranını düşürmekte, diğer taraftan da ekonomik ve hijyenik kalite kayıplarına yol açmaktadır. Ülkemizde et sektörünün yapısını değiştirmek amacıyla kurulan modem tesisler bugün ya atd kalmakta, veya çok düşük kapasite ile çalışmaktadır. Ülkemizde et ve süt sanayii, gelişmiş ülkelerle mukayese edildiğinde oldukça geri kalmış olsa da ülkemizin toplam ekonomik gücü içerisinde bu sanayilerin payı büyüktür ve bu sanayilerin geliştirilme imkanları mevcuttur.
dc.description.abstractIll SUMMARY In this research, we tried to reflect the problems and condition of the milk and red meat sector of our country and how to improve this sector and to determine the system and main principles that are needed in this sector for development In this research, we firstly tried to define today's condition of our country's husbandry, and then present conditions and matters of Turkey's milk and red meat sector was examined, and solving suggestions for these problems were introduced. The most important problem that we faced during this research was insufficiency of statistical informations and that the informations were in doubt Due to husbandry sector in Turkey, we tried to recover with the datas obtained from different sources. The results we obtained in this research can be briefly outlined as below : Turkey is one of the first countries in the world which has large number of catûes and sheeps, though our animal product is lower than other countries and there is significant decreasing from year to year. Increase rate of milk production is not sufficient even today in 1990's, depending upon poor productive cattle, sheep and range hushandry at small family farms, except for western and seaside areas, left its natural development in our country till 1960's. As for quantity of milk, we have increased quantity in 1990's, but we couldn't increase the rate of milk products per individual due to rate of over population. In 1940's, the milk product was 150 kg per individual, but in 1980's, it was 90 kg and there was a decreasing rate milk production. The main reason in these decreasing is that milk industry has not been sufficiently supported in last 20 years because industrial sector had priority compare to agriculture sector in development economy policy.IV In our country, the situation of red meat production is not so different as that of milk production. In recent years, some progress have been observed especially with introducing of private sectors, but these are insufficient for development In Turkey, the fact that illegal meat production is rather much has caused both getting increased the capasity-using-rate in sector and getting lost the economic and higenical quality. Modern sites founded for the purpose of changing the structure of meat sector in our country have been working either at a low capacity or out of use. Comparing our milk and meat industry with the other developed countries, though our sector is rather poor developed, the proportion of this sector is significantly high in total economic power, and possibilities to develop these industries are presenten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEndüstri ve Endüstri Mühendisliğitr_TR
dc.subjectIndustrial and Industrial Engineeringen_US
dc.titleTürkiye`de süt ve kırmızı et sektörünün genel durumu ve yönlendirilmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmMeat industry
dc.subject.ytmDairy industry
dc.identifier.yokid17441
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid17441
dc.description.pages95
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess