Show simple item record

dc.contributor.advisorAkyurt, İhsan
dc.contributor.authorErdoğan, Orhan
dc.date.accessioned2020-12-03T13:59:18Z
dc.date.available2020-12-03T13:59:18Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/52108
dc.description.abstractÖZET Bu çalışma bazal bir rasyona ilave edilen farklı orijinli yağların gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavrularında canlı ağırlık artışı, yem değerlendirme, yaşama oranı, et ve karaciğer kompozisyonları üzerine etkilerini araştırmak için yapılmıştır. Bu araştırmada, bazal rasyon olarak % 9.7 oranında ham yağ, % 44.46 oranında ham protein ve 2803 k cal/kg ME (metabolik enerji) içeren ticari bir pelet yem kullanılmıştır. Bu yeme, yağların kuru maddeleri esas alınarak tavuk yağı, asit yağı, nötr yağ ve iç yağı (sığır don yağı) ilave edilmiş ve yemden aynı oranda eksiltme yapılmıştır. Böylece, yağ ilave edilen rasyonların enerji ve protein oranları eşitlenmiştir. Deneme beş muamele ve her muamelede üçer tekerrür olacak şekilde planlanmıştır.Her tekerrüre ortalama ağırlıkları 12-13 g civarında değişen balıklardan 20'şer adet konulmuştur. Her tekerrür için 324 litrelik (1.80 m x 0.45 m x 0.40 m) beton yalaklar kullanılmıştır. Herbir yalağa 4.6 It/dk su verilmiş ve su sıcaklığı araştırma süresi boyunca 8.9-9.4 °C arasında ölçülmüştür. Balıklara deneme süresi boyunca (130 gün) canlı ağırlıklarının % 2'si oranında yem verilmiştir. Araştırma sonunda, kontrol grubu ile tavuk yağı, asit yağı, nötr yağ ve iç yağı katkılı rasyonlarla beslenen balıklar sırasıyla, 80.40 ± 3.09 g, 94.66 ± 1.09 g, 92.33 ± 5.60 g, 99.62 ± 2.19 g, 89.75 ± 4.54 g. ortalama ferdi canlı ağırlığa ulaşmışlardır. Gruplarda % günlük ferdi spesifik büyüme nisbetleri ise, yine yukarıdaki sıra ile, 1.41 ± 0.03, 1.51 ± 0.02, 1.50 ± 0.02, 1.55 ± 0.03, 1.48 ± 0.04 olarak hesaplanmıştır. Bu parametre bakımından tavuk yağı, asit yağı ve iç yağı katkılı rasyonlarla beslenen gruplar arasındaki farklılıklar, istatistiki olarak önemsiz çıkarken diğer gruplar arasındaki farklılıklar ise istatistiki olarak önemli bulunmuşlardır (P<0.05).ii Araştırma süresi boyunca, balıkların yem değerlendirme katsayıları ise kontrol grubu ile tavuk yağı, asit yağı, nötr yağ ve iç yağı katkılı rasyonlarla beslenen gruplarda sırasıyla, 1.34 ±0.02, 1.19 ± 0.00, 1.20 ± 0.03, 1.15 ± 0.02, 1.20 ± 0.02 olarak hesaplanmıştır. Rasyonuna farklı orijinli yağ ilave edilen gruplar kontrol grubuna göre daha fazla canlı ağırlık artışı sağlamışlar ve yemi daha iyi değerlendirmişlerdir. Ayrıca, nötr yağ katkılı rasyonla beslenen grup yemi en iyi değerlendirmiş ve en fazla ağırlık artışı sağlamıştır. Deneme şartlarında ve araştırma süresi boyunca (130 gün) rasyona yağ ilave edilmesinin balık etinin kimyasal kompozisyonunu etkilemediği görülmüştür. Fakat rasyona yağ ilave edilmesi balık karaciğerinde ham protein oranının düşmesine ve ham yağ oranının yükselmesine neden olmuştur. Hesaplanan hepatosomatik indeks değeri ise, iç yağı katkılı rasyonla beslenen balıklarda en yüksek bulunmuştur. Araştırma süresi boyunca hiç bir grupta ölüm görülmemiştir.
dc.description.abstractİH SUMMARY The purpose of this investigation is determine the effects of the different sources of fats and oils supplemented into a basal pellet diet on the body weight gain, feed conversion rate, survival ratio, and the meat (muscle) and liver composition of the juvenil rainbow trout (O. mykiss). A commercial pellet diet containing 9.7 % crude fat, 44.46 % crude proteinand 2803 metolizable energy (ME)/kg diet was used as a basel ration in this study. Neutral oil, acid oil, poultry fat and beef tallow were added to a basal pellet diet as a dry basis of fats and oils, and the same amounts of oils and fats were removed from the basal diet. Thus, the energy and proteins levels of diets supplemented fats and oils were balanced. The diets were fed in triplacate to groups of 20 fish weighing approxcimately 12-13 g, and kept in 324 liters (1.80 m x 0.40 m x 0.45 m) flow-trough concrete tank. The tanks were suppled with well water of a rate of 4.6 l/min. and water temperature was measured as 8.9-9.4 °C. Fish were fed at a rate of 2 % their body weight during the experimental period (130 days). The final mean weights of fingerlings fed control diet, poultry fat, acid oil, neutral oil and beef tallow were found as 80.40 ± 3.09, 94.66 ± 1.09, 92.33 ± 5.60, 99.62 ± 2.19, 89.75 ± 4.54 g, respectively. The daily specific growth rate (%) for control diet, poultry fat, acid oil, neutral oil and beef tallow were calculated as 1.41 ± 0.03, 1.51 ± 0.02, 1.50 + 0.02, 1.55 ± 0.03, 1.48 ± 0.04 respectively. In respect to the daily specific growth rate, the differences for groups fed poultry fat, acid oil and beef tallow were insignificantly, but differences for other groups were significantly found (P<0.05). The feed conversion coefficients were calculated in groups fediv control diet, poutry fat, acid oil, neutral oil and beef tallow and found as 1.34 ± 0.02, 1.19 ± 0.00, 1.20 ± 0.03, 1.1 5 ± 0.02 and 1.20 ± 0.02, respectively. All groups fed the suplemented diets containing various lipids sources were superior than the control group with respect to the body weight gain and feed conversion rate. The best growth and the best feed conversion rate were obtained in group fed suplementary neutral oil. During the experimental period (130 days) and under these experimental conditions lipids had no diverse effect on the muscule composition of fish. But fats and oils added into diet decreased the rate of protein and increased the rate of lipid in fish liver. Hepatosomatic index value was higher in group fed beef tallow than other groups. Mortality was not observed in any of the groups.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titlePelet yeme ilave edilen farklı orijinli yağların Gökkuşağı Alabalığı`nın çeşitli verimleri ve vücut kompozisyonu üzerine etkileri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmRainbow trout
dc.subject.ytmRation protein
dc.subject.ytmFeeds
dc.identifier.yokid35128
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid35128
dc.description.pages34
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess