Show simple item record

dc.contributor.advisorKeskinler, Bülent
dc.contributor.authorErhan, Elif
dc.date.accessioned2020-12-03T13:59:06Z
dc.date.available2020-12-03T13:59:06Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/52084
dc.description.abstracti ÖZET Bu tez çalışmasında endüstriyel kaynaklı bir kirleri olarak ele alınan fenolün, biyolojik parçalanması incelenmiş, konu hakkındaki zengin literatür dikkate alınarak, fenolün biyolojik parçalanmasına yeni bir kinetik yaklaşım getirilmeye çalışılmıştır. Fenolün biyolojik parçalanması Biostat-M tipi tam otomatik bir fermentörde, yabanıl bir ırk olan P. Pııtida Fİ saf kültürü kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Fenol ve mikroorganizma konsantrasyonları standart metotlarda önerilen yöntemlerle, spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. Literatürde 20 mg/L ile 200 mg/L arasında değiştiği ifade edilen fenolün inhibisyon etkisi, yapılan optimizasyon çalışmaları ile 210 mg/L' ye kadar geciktirilmiştir. Kesikli reaktör denemelerinden elde edilen bulgular, MOSER eşitliği kullanılarak modellenmiş ve aşağıdaki kinetik sabitler bulunmuştur. n =6.03 K = 98.76 1W =5.70-10-2 Tezin sonunda halihazırda işletilmekte olan fenol içeren atık suların antıldığı tesislerde sözü edilen optimizasyon basamaklarının işletmeye hiç bir ekonomik yük getirmeyecek şekilde uygulanabileceği sonucuna varılmış, bu durum gerek ve nedenleri ile açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca ortamdaki ilave karbon kaynaklarının fenolün parçalanma hızı üzerine etkisi incelenmiş ve hıza organik karbon konsantrasyonunun etkili olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstract11 SUMMARY In this thesis, a new kinetic approach to the phenol degradation was investigated by considering the reach literature of about the phenol degradation. Pure culture P. putida Fl that is wild species was used in full automatic Biostat-M fermantor for phenol degradation and microorganism and phenol concentrations were determined with spectrophotometric methods by using standard methods. The beginning of the inhibition effect of phenol which was varying through the concentrations of 20 mg/L and 200 mg/L have given in the literature, was delayed up to 210 mg/L phenol concentration, by carrying out optimisation workings. Data which were obtained from the bath reactor experiments were modelling by using Moser equation and calculated the kinetic constants. n = 6.03 K = 98.76 JW =5.7010`2 The investigated optimisation levels of phenol degradation in the study can be applied without bringing any economical loading to the industrial plants and these are tried to be explained with the causes and the results. Furthermore, the effect of some secondary carbon sources to the phenol degradation was researched and found that organic carbon concentrations were very effective on the rate of phenol degradation.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleAtıksulardan pseudomonas putida yardımı ile fenol uzaklaştırma kinetiği
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmPhenols
dc.subject.ytmWaste water
dc.subject.ytmPseudomonas putida
dc.identifier.yokid45086
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid45086
dc.description.pages97
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess